La evenimentul de lansare a lui Gheorghe Savin, candidatul Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), de săptămâna trecută, a venit şi vicepreşedintele partidului, senatorul Ioan Ghişe. Acesta este un politician cu experienţă, care a terminat Facultatea de Matematică la Universitatea din Braşov, a fost profesor, deputat (1992-1996, 2004-2008), primar al Braşovului (1996-2004) şi, din 2012, până în prezent, senator.
Discursul senatorului Ioan Ghişe a fost unul de susţinere a candidatului Gheorghe Savin, considerându-l potrivit pentru funcţia de primar din prisma competenţelor pe care le are. „Despre domnul Gheorghe Savin, candidatul nostru la Primăria Câmpulung, care are competenţele necesare, şi mă refer în mod special la management de proiecte cu finanţare europene, management în mediul privat, experienţă în mediile occidentale, noi spunem că este omul potrivit la locul potrivit. Are competenţele necesare să dinamizeze viaţa oraşului cu o viziune ce vine din mediul privat, experienţă acumulată în străinătate şi relaţia cu partenerii italieni. Astăzi, una dintre direcţiile esenţiale pentru România este absorbţia maximă a fondurilor europene. Suntem membri din 2007 şi noi încă nu depăşim 60% absorbţie, adică suntem contributori, dar nu putem să întoarcem în ţară câţi bani dăm, pentru că avem: incompetenţă, indolenţă, corupţie, lipsă de specialişti, birocraţie. Ce e de făcut? Nimic deosebit, decât să ne uităm ce au făcut alţii mai deştepţi ca noi, care nu numai că absorb tot ce le este destinat, dar, cum e cazul Irlandei, absoarbe 110% din fondurile destinate. De ce? Pentru că, atunci când se trage linie la 7 ani, de la cine n-a absorbit banii, cum e cazul nostru, decât mai puţin de 60%, ce rămâne se distribuie celor care au capacitate să consume fondurile europene, să-şi facă drumuri, să repare şcoli, să facă spitale. De ce? Pentru că au nişte calităţi. Irlanda, de peste 20 de ani, se dezvoltă pe bază de proiecte europene, dar îşi creşte numărul de specialişti pe an în management de proiect, cu 17 procente. Noi vrem, cu experienţa trecutului, să primim bani de la Europa, suntem naivi. Din domeniul fondurilor europene putem atrage, în următorii ani, 5-7 miliarde de euro, lejer, numai să simplificăm birocraţia. În Polonia, pentru un proiect depui 200-400 de pagini, iar în România câteva mii, ca să primeşti o finanţare. De acum mai departe e şi treaba muscelenilor să se gândească: vor ce a fost sau o speranţă de mai bine? Doamne, ajută!”, a spus senatorul Ghişe.
Pentru a susţine cele declarate de senatorul Ioan Ghişe, vicepreşedintele Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), Gheorghe Savin a declarat: „Domnul senator a spus foarte bine că în Irlanda se caută manager de proiect, iar eu, fără niciun fel de modestie, pot să vă spun că, pe data de 28 martie, am refuzat un post de manager de proiect în Anglia, cu o salarizare între 120.000 şi 180.000 de lire. Prietenii au văzut acel precontract şi pot să confirme. Nu vreau să plec din Câmpulung, ci să fac ceva pentru oraşul meu adoptiv. Îl citez pe domnul senator: pentru ca răul să triumfe, e suficient ca cei buni să nu facă nimic.”
Din poziţia de vicepreşedinte la nivel naţional al PPU (social-liberal), Ioan Ghişe a avut un discurs axat mai mult pe politica socială a partidului, prin creşterea accelerată a salariilor şi pensiilor. „Noi avem un document, se numeşte “Dreptate socială prin sistemele de salarizare şi de pensii”. Ce propunem noi? Anul trecut, sindicate, patronate şi Guvernul au convenit că în România, pentru legea unică a salarizării şi legea unică a pensiilor, raportul între minim şi maxim să fie 1 la 15. Ce ar trebui făcut? Să se adopte legea care a fost convenită sindicate-patronate-Guvern, s-o supună în Parlament la vot, după care pot să vină cu modificări, dar să fie între minim şi maxim 1-15. Vrem o singură lege a salarizării, o singură lege a pensiilor, fără legi speciale, iar salariul minim să fie cel puţin cât coşul minim de consum, adică să trăiască omul decent.”, a explicat Ioan Ghişe.