După cum v-am informat în ediţia trecută a ziarului, un scandal a izbucnit, la sfârşitul săptămânii trecute, în parohia Vişoi, după ce rudele unui bărbat decedat în urmă cu 13 ani s-au trezit că în mormântul acestuia îşi doarme somnul de veci o altă persoană, care a murit pe 21 aprilie 2016, la vârsta de 73 de ani. Oamenii s-au revoltat, mai ales că le-a fost dărâmată şi crucea din marmură şi aruncată la marginea cimitirului, lângă un gard, şi au cerut socoteală preotului paroh Constantin Tarbă, însă acesta nu a ajuns la faţa locului ca să stea de vorbă cu ei. Drept urmare, rudele decedatului au sunat la 112 şi au chemat Poliţia. Oamenii legii au deschis în acest caz dosar de cercetare penală pentru profanarea unui mormânt, în timp ce preotul Constantin Tarbă se apără şi spune că nu are nicio vină pentru situaţia creată.
„Am aplicat doar legea!”
Preotul paroh al Bisericii Vişoi, Constantin Tarbă, se consideră nevinovat şi spune că nu a aplicat decât legea, în condiţiile în care, timp de 12 ani, nimeni din familia lui Costel Călin, care a decedat pe 14 martie 2003, nu s-a îngrijit de mormânt şi nu a achitat taxele de întreţinere. „De patru ani, nu am cu cine discuta. Doamnei Paraschiva Vasi (n.r. sora decedatului) i-am trimis recomandată, cu confirmare de primire, încă din 2012. Sunt în total 12 ani de când nu a mai trecut pe la biserică, să îngrijească mormântul, de când nu a mai făcut o colivă, nu a mai cumpărat o lumânare. Am întâlnit-o pe stradă, dânsa poate să confirme, şi i-am spus: „Paraschiva, vino să discutăm”, dar nu a venit. Eu cu cine să discut? Noi am aplicat doar legea! Dacă venea, ajungeam la o înţelegere, dar nu am avut cu cine discuta! Din partea mea a avut toată deschiderea. Am aşteptat după notificare încă patru ani, dar nu se poate să fie atâta indiferenţă! Legea e făcută să fie aplicată. Legea 102/2014, la articolul 19, spune clar că, dacă doi ani dacă nu ţi-ai îngrijit şi plătit taxele mormântului, pierzi dreptul de proprietate. Iar eu nu am avut niciun act de concesiune cu ea, dacă nu a venit să-l ia! Am invitat-o să facem act de concesiune pe 7, pe 10, pe 25 de ani, pe cât vrea, dar dacă nu a venit, eu ce să-i fac?! Asta e legea! Trimiţi înştiinţare, iar dacă, după 90 de zile, nu se prezintă, poţi să iei locul sau dacă nu ştii adresa şi nu poţi să o afli, publici anunţul într-un ziar de largă circulaţie şi, gata, ai terminat povestea, nu e nicio problemă. Asta e legea, aşa o aplici. Dar eu am avut toată bunăvoinţa, nu a fost răutate din partea mea. Ei au declarat că s-a plătit, dar nu e aşa, nu au mai călcat pe aici de 12 ani şi acum de ce îl plâng? Au sunat la 112, a venit Poliţia. Eu am fost, luni, cu documentaţia, la Poliţie, i-am oferit şi protopopului un exemplar. Paraschiva Vasi e bolnavă de diabet, iar eu, care sunt diabetic de 25 de ani şi fac insulină de patru ori pe zi, o înţeleg foarte bine şi m-am purtat frumos cu ea, am invitat-o la biserică de câte ori m-am întâlnit cu ea. Poate nu are bani, dar măcar să fi venit să stăm de vorbă, că vedeam cum o rezolvam, poate dădea ea vreodată din bani, dar s-a ignorat total. Mie îmi pare rău de situaţia creată. Am avut un caz săptămâna trecută, cu domnul Necşoiu, care n-a plătit de 22 de ani. Conform regulamentului, i-am trimis notificare cu confirmare de primire. Acest bărbat a venit şi mi-a spus că nu are serviciu, are familie şi copii şi tot a zis că o să înceapă să-şi achite din restanţă.”, ne-a spus părintele paroh Constantin Tarbă.
„Nu s-a umblat la nimic”
Noţiunea de „loc de veci” dispare din vocabularul românilor, odată cu intrarea în vigoare a noii legi funerare, în condiţiile în care locatarii mormintelor vor fi evacuaţi dacă urmaşii nu achită la zi taxele de întreţinere. Articolul 19 din Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare stipulează că administratorul cimitirului retrage dreptul de folosinţă a mormântului „în cazul părăsirii sau menţinerii în stare de neîngrijire pe o perioadă mai mare de doi ani a locurilor de înhumare şi a lucrărilor funerare”, precum şi pentru neplata taxelor în condiţiile prevăzute de contract. Asta deşi aceeaşi lege prevede că mortul nu poate fi deshumat mai devreme de şapte ani, cu excepţia cazurilor medico-legale. „Nu s-a umblat la nimic! Profanare de morminte ştiţi ce înseamnă? Să desfaci coşciugul, să arunci oasele, asta înseamnă. În cazul acesta, nici nu s-a ajuns la coşciugul cel vechi. Era băgat aproape la un metru şi jumătate, iar la cel nou s-a săpat un metru şi ceva şi apoi s-a ridicat în sus. Singura soluţie, după şapte ani de când e înmormânat omul acesta, să vină să-şi ia osemintele.”, a mai precizat preotul Constantin Tarbă.