De ochii lumii, Liviu Ţâroiu şi Bogdan David au căzut de acord să meargă împreună la Ministerul Dezvoltării, care ne-a cerut înapoi cele 81,6 miliarde de lei vechi irosite cu proiectul lui Călin Andrei. Nu s-au pus de acord, însă, şi asupra a ceea ce vor negocia la Bucureşti. PSD-istul vrea să returneze banii cât mai repede cu putinţă, să scape oficial de vechiul contract şi să reia lucrările măcar în parcurile lăsate vraişte, în timp ce PNL-istul doreşte un proces şi cu ministerul, în afara celui cu Grup Corint, pentru recuperarea finanţării pierdute. Reamintim că valoarea totală a proiectului a fost de 64.303.285,24 lei, din care finanţarea nerambursabilă se cifra la 47.144.765,71 lei. 26 februarie 2013 a fost memorabila zi în care s-a atribuit contractul pentru lucrările proiectului propriu-zis de reabilitare, dintr-un număr de 6 oferte, din care 4 admise, firmei din Alba Iulia, Grup Corint SA. Valoarea estimată a lucrărilor a fost de 41.305.872,18 lei (51.219.281 lei cu TVA), valoarea de atribuire fiind de 24.778.656 lei (30.725.533 lei cu TVA). Acţiunea în instanţă împotriva constructorului, responsabil (dar nu singurul) de pierderea sumelor enumerate mai înainte, este „praf în ochi” şi o ştiu şi iniţiatorii litigiului. Un eşec va fi şi procesul cu ministerul, însă David ţine ca municipalitatea să fie obligată prin hotărâre judecătorească să returneze suma. Adică să n-o dea de bună voie, gest care ar echivala cu o recunoaştere a vinei pentru ratarea contractului. Atitudinea lui David poate fi interpretată şi ca o intenţie de a-l proteja pe fostul primar, care nu poate fi absolvit de răspunderea pierderii finanţării europene, întrucât el este cel care n-a oprit contractul de execuţie în momentul în care firma a arătat că n-are chef să muncească. Şi a arătat-o destul de repede.
Ţâroiu: “Ministerul mi-a spus clar: până nu restituiţi sumele, materialele nu sunt ale voastre, doar le aveţi în custodie”
Pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local de la sfârşitul lunii martie a fost pregătit un proiect de hotărâre privind „împuternicirea unor persoane de a participa la o întâlnire cu tema încetării/rezilierii Contractului de finanţare nr.1700/06.06.2011, încheiat în cadrul POR 2007-2013, pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung, prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement complex Parc Kretzulescu”. Proiectul de hotărâre n-a mai intrat pe ordinea de zi, întrucât, la începutul întrunirii, însuşi iniţiatorul Liviu Ţâroiu a solicitat retragerea lui. Motivul: la Primărie nu ajunsese până joi, 31 martie 2016, confirmarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a programării unui dialog cu reprezentanţii Câmpulungului pe 20 aprilie 2016. Cu două ore înainte de şedinţă, Ţâroiu a sunat la minister, de unde i s-a comunicat că adresa oficială este la semnat şi că va sosi în câteva zile. Cum va intra în Primărie hârtia, cum va convoca o şedinţă de îndată pentru stabilirea componenţei echipei care va merge la Bucureşti.
„V-am înmânat contractul în care apar clar condiţiile de reziliere în cazul în care nu este dus la capăt. Tot în contract scrie că sumele vor fi restituite integral în cazul în care proiectul nu este finalizat şi că aceste obligaţii ni le-am luat fiecare. Noi, oricum, vom ajunge la o discuţie, indiferent de ce se întâmplă, cu cât este mai repede, cu atât este mai bine, pentru că putem trece şi la alte activităţi. În curtea noastră avem materialele, pe care, deocamdată, Primăria le-a preluat în gestiune de la constructor. Bulevardul central s-ar putea face cu acel pavaj. Să zicem că începem o lucrare, nu acum, căci nu era prinsă, când va fi, la rectificarea bugetară. Eu am discutat cu ministerul, care mi-a spus clar: până nu restituiţi sumele, materialele nu sunt ale voastre, doar le aveţi în custodie şi sunt ale ministerului. Numai după ce discutăm toate condiţiile şi soluţionăm problema, devenim proprietarii acelor materiale şi putem să începem lucrările.”, a anunţat Liviu Ţâroiu.
David: “Eu nu sunt de acord cu returnarea niciunui ban decât în urma unei hotărâri a instanţei”
Împins de la spate de unul dintre colegii de partid ai lui Ţâroiu, liberalul Bogdan David a afirmat că nu se fereşte să meargă la minister, dar: „Ideea este că nu ştiu ce s-a discutat până acum, pentru că noi nu ştim nimic despre corespondenţa care s-a făcut. Domnul Ţâroiu vorbeşte la telefon, nu ştiu cu cine vorbeşte, cu domnul ministru, cu domnul secretar de stat. Eu trebuie să merg acolo să discut despre un subiect pe care nu-l cunosc. Dar merg, nu este nicio problemă.” În faţa noilor acuzaţii de tăinuire a subiectului „Kretzulescu”, viceprimarul PSD a răbufnit: „Domnul vice, asta este o chestie pe care o faceţi permanent. Toate hârtiile, corespondenţa între mine şi minister v-am pus-o în format electronic şi o aveţi în tabletele dumneavoastră!”
„Îmi aduc aminte că au fost hârtii pe care ni le-aţi dat după ce s-a ţinut şedinţa. Eu nu ştiu ce discutăm acum. Discutăm rezilierea contractului. Din punctul meu de vedere, contractul nu mai există, n-avem ce să reziliem. Vorbim doar despre procedura de returnare a banilor. Puteţi să mă trimiteţi, eu nu sunt de acord cu returnarea niciunui ban decât în urma unei hotărâri a instanţei. Nu putem să fim de acord să dăm nişte bani până nu ne obligă instanţa. Dacă vreţi să merg până la Bucureşti ca să spun asta, foarte bine, merg. Dacă nu, pot să semnez şi de la Câmpulung şi să spun că nu sunt de acord cu returnarea sumelor fără a fi o hotărâre a instanţei.”, şi-a făcut publică poziţia David, care alege calea războiului cu ministerul.
Acesta i-a cerut lui Ţâroiu, dacă tot „are legături telefonice” cu ministerul, să stabilească discuţia pentru această săptămână. În plus, nu este nevoie de niciun mandat din partea Consiliului Local, consideră viceprimarul PNL. „Mergem noi, de comun acord, fără niciun mandat, să discutăm acolo. Îi luăm pe cei care s-au ocupat de proiect, căci ei ştiu cel mai bine.”, a mai solicitat liberalul. „Categoric, echipa merge. Mandatul de a încheia contractul l-aţi dat dumneavoastră primarului, mandatul de reziliere trebuie să-l daţi tot dumneavoastră.”, a căutat Ţâroiu să lămurească implicarea Consiliului Local, care nu este fără pată în chestiunea proiectului „Kretzulescu”. „Ministerul n-a făcut nicio solicitare către Consiliul Local. Poate să mă mandateze cineva pe mine să mă duc să spun că sunt de acord să dau banii, dacă nu sunt de acord?!”, a ţinut-o pe a lui David. „Aici este problema. Dumneavoastră nu sunteţi de acord să dăm banii înapoi fără hotărârea instanţei. Dacă nu ne înţelegem amiabil în privinţa rezilierii, ne ducem în instanţă un an-doi.”, a replicat Ţâroiu, căruia David i-a răspuns că el nu este de acord cu suma.
Asta pentru că, iniţial, ministerul a cerut 61,5 miliarde de lei vechi, după care a urcat pretenţiile la 81,6 miliarde, pretextând că s-a făcut o eroare la calcularea prefinanţării acordate Câmpulungului. Cât este de plată, până la urmă, rămâne de văzut în cadrul dialogului de la Bucureşti.