Forţaţi de o lege dată de nişte şmecheri din Parlament, pe mână cu „gunoierii”, aleşii aplică principiul biciuielii boului care trage şi în materie de biruri locale. Cel mai nou bir, aprobat acum două săptămâni, din a treia încercare, în decurs de un an, reprezintă o nedreptate la adresa cetăţenilor care plătesc conştiincios ceea ce ştiu că datorează bugetului local. Din acest an, după cum au votat consilierii municipali la sfârşitul lui februarie, cei care avem contract pentru gunoi vom plăti şi pentru cei care n-au. Aţi citit bine, aţi înţeles corect, nu este nicio interpretare, nicio răstălmăcire a hotărârii de Consiliu, aşa cum vor încerca să vă convingă politicienii aflaţi în campanie electorală, care, evident, sunt interesaţi să-şi ţină propriile gunoaie sub preş. Această mizerie de normă locală, care, în mod firesc, ar trebui să-i coste nişte voturi pe inşii care au ridicat mâna, aprobând-o, constituie, în esenţă, o obligaţie a bunilor platnici de a achita o taxă, cu titlu de sancţiune aplicată pentru concetăţenii fără contracte la gunoi. N-o plăteşte fiecare separat, pe factură, ci Primăria o va plăti din impozitele noastre societăţii. Dar nu trebuie să vă consoleze că dă Primăria şi nu dă fiecare direct, fiindcă este acelaşi lucru. Tot banii dumneavoastră sunt pierduţi, deşi Ghinea zice că poate să-i recupereze de la miile de inşi cu buletine de Câmpulung, plecaţi la muncă, peste hotare.
Mai pe înţeles, Primăria va vira în contul firmei care face colectarea – Financiar Urban, nu Edilul, cum este indusă în eroare suflarea municipiului de factura pe care apar toate utilităţile, apă, canal, gunoi – o sumă de bani pentru neplătitorii de gunoi. Câţi sunt nimeni nu ştie. Aşadar, „cireada” care conduce Câmpulungul a acceptat ca această taxă să se impute cetăţenilor de bună credinţă fără ca măcar să cunoască elementul-cheie: numărul de „bucăţi” penalizate, pentru care va avea de suferit bugetul municipiului! Beneficiara „suplimentului” ar fi comunicat Primăriei un număr, pe care puţinii aleşi care au dat dovadă de maturitate în această chestiune nedreaptă l-au luat drept o glumă proastă. În 2014, a informat angajata Compartimentului de Mediu al Primăriei – despre care chiar nu ştim ce face pentru salariul încasat, la ce localitate murdară avem – ar fi 133 de locuitori care refuză să încheie contracte de gunoi, deşi maşinile au acces pe străzile cu pricina. Numărul pe care îl deţinea conţopista de la Mediu nu ştim din ce sursă, Edilul sau Financiar Urban, dar ea repeta încontinuu Edilul, care nu mai are nicio treabă cu această activitate, nu include şi arterele pe care maşinile „Edilului” (zice funcţionăreasa) nu pot pătrunde.
Iată un subiect care trădează slaba pregătire a fetei de la Mediu, pentru care era un efort prea mare să întrebe şi câţi vieţuitori ai municipiului au contracte. Asta ca să-şi dea seama singură că este o gogomănie cifra cu care s-a prezentat în faţa Consiliului. A lămurit-o Bogdan David: au contract pentru gunoi 18.000 de cetăţeni. Iar Câmpulungul numără, potrivit Statisticii – ale cărei informaţii stau şi la baza organizării alegerilor locale, nu bazaconiile rezultate din ultimul recensământ făcut în bătaie de joc – 36.980 de persoane. Dacă-i scazi pe cei 18.000 de inşi din cei aproape 37.000, sunt 19.000 fără contracte. Nu 133, care, vezi Doamne, refuză, în condiţiile în care maşina trece pe la poarta lor şi alte „abureli” menite să distragă atenţia de la fondul problemei. Sunt, într-adevăr, şi rute pe care vehiculele nu pot pătrunde (deşi ar putea, dacă ar fi înlocuite cu unele mici, cum s-a întâmplat pe strada Richard, ai cărei locuitori au cerut insistent să le fie ridicat gunoiul), dar, în nici un caz, numărul cetăţenilor de pe viroagele anevoioase nu reprezintă diferenţa de la 133 la 19.000! Poate pentru duduia de la Mediu, care făcea bine dacă păstra aerul Giocondei până la sfârşitul dezbaterilor, fără să comită imprudenţa de a deschide gura.
Odată cu această hotărâre au ieşit la iveală treburi care nu miros deloc bine. Ca, de exemplu, trenarea de către Financiar Urban, deţinătoarea unei treimi din Edilul, de aproape nouă ani, a deschiderii unui birou la Câmpulung, ca să intre direct în relaţii contractuale cu abonaţii persoane fizice. Dar i-a convenit al naibii de tare ca de încasare să se ocupe Edilul, pe ale cărei facturi emise populaţiei figurează şi activitatea desfăşurată de partenerul Financiar Urban. Şi-atunci se naşte întrebarea: când îşi primeşte Financiar Urban banii? Când Edilul reuşeşte să-i recupereze de la populaţie sau operatorul este satisfăcut pentru prestaţie, iar Edilul rămâne să se spele pe cap cu datornicii? Unde se duc penalităţile pentru întârzierea la plată? Şi de ce se percep penalităţi la gunoi, dacă nimeni (dintre persoanele fizice) n-are contract cu Financiar Urban?
Ce se întâmpla dacă aleşii nu votau? Era amendat primarul. Să ridice mâna cei care nu mai puteau dormi de grija amendatului Ţâroiu!