Motivul pentru care reputatul specialist a fost dat la o parte, cum că, vezi Doamne, sunt prea mulţi chirurgi, e poveste de adormit copiii
Cel mai cunoscut şi căutat chirurg câmpulungean, Valerian Iosifescu, ar fi putut profesa pe mai departe în cadrul Spitalului Câmpulung, cel puţin, până la ocuparea postului vacant, care există în cadrul Secţiei Chirurgie Generală. Liberalii din Consiliul Local au identificat încă o soluţie de menţinere a valorosului specialist în colectivul în care a activat o viaţă, măcar până la încheierea mandatului de director medical al colegului Toma Berevoianu. Acesta din urmă neagă vehement că ar fi fost posibilă o asemenea variantă, deoarece, susţine el, continuă să-şi exercite atribuţiile de medic patru ore zilnic. Chiar şi aşa, o jumătate de normă rămâne „descoperită”, carenţa putând fi rezolvată apelându-se la serviciile reputatului chirurg pensionat anul trecut. Însă nu s-a vrut în niciun fel să se evite pierderea unui om, a cărui notorietate profesională era un enorm avantaj pentru unitatea medicală. Potrivit statului de funcţii şi personal, Secţia Chirurgie Generală numără şapte posturi de medici, plus un medic rezident anul IV. Două locuri figurează ca lipsite de titular, cel al doctorului Toma Berevoianu, propulsat în funcţia de director medical, şi încă unul, pentru care procedura de ocupare, susţin managerii, este în derulare. Doritorul – căci este vorba despre unul singur – s-a ivit şi a trecut etapa de selecţie a dosarelor. Acesta este Adrian Mihai Nedelcu, fiul medicului Mihai Nedelcu, angajat al secţiei în care n-a mai avut loc Valerian Iosifescu.
Dr.Iosifescu putea fi menţinut pe postul vacant, până la încheierea concursului, ori pe jumătatea de normă lăsată “descoperită” de directorul medical
Secţia Chirurgie Generală, condusă de Stelian Belu, ca medic şef, îi are în componenţă pe următorii doctori: Bogdan Cârstea, Dan Dumitrescu, Teodor Mădălin Iordache, toţi medici primari, Mihai Nedelcu, medic specialist, şi Corina Hera, medic rezident anul IV. Cei şapte, despre care vorbeşte Toma Berevoianu că ar aglomera Secţia Chirurgie Generală şi, de aceea, nu se mai justifică prezenţa lui Valerian Iosifescu, sunt în realitate cinci. Postul directorului medical este, în statul de funcţii şi personal, „temporar vacant”, potrivit Legii 95/2006, articolul 181, alineatul 6, care prevede: „Contractul individual de muncă al persoanelor angajate în unităţile sanitare publice, care ocupă funcţii de conducere specifice Comitetului Director, se suspendă de drept pe perioada exercitării mandatului.”
Plecând de la acest considerent, că dr.Berevoianu are contractul suspendat, viceprimarul Bogdan David a sesizat, încă de acum două săptămâni, de la întâlnirea Consiliului Local cu echipa de conducere a Spitalului Municipal, posibilitatea de fructificare a locului disponibil, în favoarea pacienţilor. Iar o bună ocazie de a se profita de un loc de medic neocupat era păstrarea în activitate a lui Valerian Iosifescu. „Aveţi, de ani buni, post la Chirurgie temporar vacant, pe care puteaţi să-l scoateţi, pe perioada vacantării, la concurs.”, a remarcat David, la şedinţa din 15 februarie 2016. „Care dintre ele?”, a făcut pe neştiutorul Toma Berevoianu, în condiţiile în care numai postul său era temporar vacant, celălalt fiind vacant. „Al dumneavoastră. Pe perioada cât sunteţi director, puteaţi să-l scoateţi la concurs.”, a precizat liberalul. „Eu lucrez cu jumătate de normă. (…) Lucrez pe postul acela patru ore în fiecare zi. Dumneavoastră credeţi că stau numai la administraţie? Stau mai mult în secţie, în Spital. (…) Mă daţi afară?”, a replicat Berevoianu. „Nu vă dă nimeni afară, sunteţi director la Spital.”, a continuat dialogul viceprimarul David.
Şi Toma Berevoianu, şi Grigore Stănescu au insistat, atât la şedinţa de îndată din 15 februarie, cât şi la şedinţa ordinară din 25 februarie, când s-a reluat subiectul, că postul este „rezervat”, nu „temporar vacant”, deşi scrie negru pe alb, în documentul înaintat Consiliului, că ultima variantă este cea corectă.
Bogdan David: “Să-l încadraţi pe postul vacant temporar! S-a dat concurs pe un post de opt ore, domnul Berevoianu n-a dat concurs pe patru ore!”
Săptămâna trecută, fiindcă tot a început întrunirea aleşilor cu subiectul Spitalului, Bogdan David a mai avut o curiozitate legată de cazul dr.Berevoianu, care, potrivit şefei Personalului, ca director medical, poate presta activitate medicală, de comun acord cu managerul unităţii, în baza Legii 95. „Conform legii, are un acord cu managerul. Patru ore administraţie, patru ore activitate medicală.”, a explicat Elisabeta Matei. „Doamnă, vedeţi ce spuneţi! Patru ore e director, patru ore e medic, da?”, a verificat David dacă a înţeles corect. „Jumătate din norma de director medical poate fi ocupată prin act medical.”, a intervenit Grigore Stănescu, pe care Bogdan David l-a mai pus o dată la punct, în momentul în care a încercat să preia de la şefa Biroului RUNOS sarcina clarificării activităţii colegului Berevoianu. „Domnul director, eu nu vorbesc cu dumneavoastră, vorbesc cu doamna de la Personal!”, i-a tăiat-o, pentru a doua oară, viceprimarul liberal. Odată lămurită toată lumea că programul zilnic al lui Toma Berevoianu înseamnă jumătate activitate medicală, jumătate activitate administrativă, a apărut altă neclaritate: cum este plătit? Salariu de director pentru patru ore şi salariu de medic pentru diferenţa de patru ore? „Directorii au o indemnizaţie separată de salariul de medic. Dânsul este încadrat cu indemnizaţie întreagă de opt ore sau cu patru ore?”, i-a zgândărit din nou David pe managerii Spitalului cu o întrebare deranjantă, care a scos la iveală faptul că secundul lui Stănescu încasează indemnizaţie de director medical completă, nu la numărul de ore în care este exercitată funcţia.
Întrucât existau patru ore din programul de medic al lui Toma Berevoianu neacoperite, Bogdan David a făcut propunerea ca pe acestea – de fapt, pe toate cele opt ore, de vreme ce postul este „temporar vacant” – să fie încadrat în continuare doctorul Iosifescu. „Este un specialist foarte bun, avem nevoie de el şi, până la întoarcerea domnului Berevoianu pe postul respectiv, avem nevoie de medici. Să-l încadraţi pe acel post, care este vacant temporar. Acolo s-a dat concurs pe un post de opt ore, domnul Berevoianu n-a dat concurs pe patru ore!”, a încheiat tăios David, cu precizarea ca, la şedinţa extraordinară, care se va ţine în această săptămână, conducerea Spitalului să prezinte un punct de vedere referitor la postul de la Chirurgie.
Un punct de vedere a fost exprimat chiar de cel vizat, în plenul întâlnirii de la finele lui februarie. „Activitatea de director medical, în orice spital din România, permite şi activitate clinică, eu nu sunt numai funcţionar sau director medical. Nimeni nu va sta niciodată în funcţie dacă nu-şi desfăşoară activitatea. Ceea ce cereţi dumneavoastră nu este corect, iar eu îmi desfăşor activitatea în continuare. Patru ore activitate clinică, patru ore administraţie, aşa este contractul făcut.”, a informat Toma Berevoianu.
Numărul prea mare de chirurgi, motivul invocat pentru excluderea dr.Iosifescu, se va menţine prin angajarea fiului medicului Nedelcu
Potrivit acestuia, nu este posibilă încheierea unui contract cu Valerian Iosifescu nici pe jumătatea de normă provenită din avansarea lui Berevoianu în conducerea Spitalului. După cum n-a fost posibilă nici prelungirea contractului – decât cu trei luni, până în februarie 2016 – până la ţinerea concursului, în vederea ocupării postului eliberat prin pensionarea sa. Motivul repetat de Berevoianu l-a reprezentat numărul mare de chirurgi, care mare va rămâne şi după ce va fi angajat un coleg nou. Concursul este în derulare, fiind depăşită faza selecţiei de dosare. Un singur înscris, care a şi fost admis: Adrian Mihai Nedelcu, fiul medicului Mihai Nedelcu. Aşadar, nu stă deloc în picioare argumentul cu „bogăţia” de chirurgi, care l-a determinat pe şeful de secţie Stelian Belu să nu facă referat de menţinere în funcţie a celui ajuns la vârsta legală de pensionare, aşa cum s-a întâmplat la alte secţii ale instituţiei ticsite de pensionari. Interesul sesizat până şi de un chior a fost să fie „uşuit” cât mai repede Valerian Iosifescu, pentru a se putea angaja altul în locul lui. Coincidenţă, altul al cărui tată profesează în aceeaşi secţie.