Auditorii Camerei de Conturi au ajutat la remedierea neregulilor financiare
La Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, auditorii financiari de la Camera de Conturi Argeş au verificat contul anual de execuţie al instituţiei, în perioada 3 februarie – 27 februarie 2015. Suma totală estimată ca abatere s-a ridicat la 2.381.000 lei, din care 1.000 lei au fost venituri suplimentare, 7.000 lei, prejudicii şi 2.373.000 lei, abateri financiar contabile.
Sumele din hotărârile judecătoreşti nu au fost stabilite potrivit legii
Au fost raportate prin bilanţul contabil întocmit la 31 decembrie 2014, la postul bilanţier „datorii necurente”, provizioane în sumă de 1.354.000 lei, înregistrate de instituţie ca obligaţie curentă generată de hotărâri judecătoreşti devenite executorii, pentru care valoarea nu a fost stabilită potrivit reglementărilor aplicabile în vigoare. Personalul de la Contabilitatea instituţiei a analizat, inventariat şi calculat provizioanele pentru litigiile aferente sumelor prevăzute în hotărârile judecătoreşti, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială în favoarea personalului şcolii, stabilind că valoarea reală a acestora este de 3.256.408 lei, mai mult cu suma de 1.902.408 lei, faţă de 1.354.000 (raportată în bilanţ la data de 31 decembrie 2014), pentru care s-au calculat şi contribuţii sociale aferente, care, la rândul lor, au însumat 428.212 lei. Prin două note de constatare, cele două valori, 1.902.408 lei şi 428.212 lei, au fost înregistrate în contabilitate, iar neregula a fost îndreptată.
Nu s-au calculat penalităţi pentru cei care au întârziat cu plata chiriei
Privind modul de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumurile şi la termenele stabilite de lege, nu a fost urmărită, în toate cazurile, respectarea clauzelor contractelor de închiriere derulate în cursul exerciţiului bugetar audiat, în sensul că personalul de specialitate al şcolii nu a luat măsuri de calcul şi încasare a penalităţilor datorate de chiriaş pentrul plata cu întârziere a contravalorii chiriei. După ce a fost găsită această situaţie, s-au calculat penalităţile de întârziere, care s-au ridicat la suma de 552 lei, şi s-au încasat integral, remediindu-se situaţia.
Plăţi pentru lucrări neexecutate
La studierea calităţii gestiunii economico-financiare s-a descoperit că:
=Nu au fost luate măsuri de actualizare a rezultatelor inventarierii patrimoniului, operaţiune efectuată în perioada 6 noiembrie – 30 noiembrie 2014, astfel încât, la sfârşitul exerciţiului financiar, să fie reflectată, prin situaţii financiare, poziţia reală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii. La sugestia auditorilor, la Colegiul „Carol I” a fost numită o comisie care a actualizat inventarierea, la sfârşitul procedurii întocmindu-se un proces verbal, iar situaţia a fost îndreptată astfel.
=Au fost efectuate plăţi, în sumă de 41.912 lei prin care a fost schimbată destinaţia creditelor bugetare aprobate prin articolul bugetar „reparaţii curente”, prin operaţiunile menţionate, fiind achiziţionat un sistem „ansamblu cortină”, care, în fapt, reprezintă o imobilizare corporală, care nu a fost înregistrată şi raporată ca atare. Printr-o notă contabilă s-a înregistrat în evidenţa contabilă activul procurat, greşeala fiind îndreptată.
=Au fost efectuate plăţi nelegale către N&G Agricola Câmpulung, în sumă estimată de 6.114 lei, reprezentând lucrări de reparaţii (vopsitorii), facturate de constructor, acceptate la plată şi decontate de către liceu, dar neexecutate. În acest sens, s-a constatat că, prin „Lista cuprinzând cantităţile de lucrări”, executantul a înscris lucrări de vopsitorii în cantitate de 1.886 metri pătraţi, faţă de 1.456 metri pătraţi, executate în realitate. Cei de la Contabilitatea colegiului, cu inspectorii de la Camera de Conturi au calculat prejudiciul, care s-a ridicat la suma de 6.114 lei, pentru care firma prestatoare a întocmit o factură storno, iar în contabilitatea unităţii s-au diminuat obligaţiile înregistrate, încălcarea fiind îmbunăţită.
=Au fost făcute plăţi nelegale, în sumă de 276 lei, reprezentând drepturi băneşti acordate necuvenit unui anagajat din categoria personalului didactic, salariat al şcolii. Suma a fost redobândită, plus majorările de întârziere, în sumă de 17 lei. Toate abaterile constatate în timpul controlului au fost remediate operativ.