65% din numărul bolnavilor sunt din mediul rural şi numai 35% din mediul urban, adică din Câmpulung
Directorul Spitalului Municipal nu este satisfăcut de contribuţia comunităţii locale la modernizarea complexului medical, în care, de ani buni, se investesc miliarde din taxele şi impozitele plătite de contribuabilii municipiului la Primărie. Altfel spus, noi, câmpulungenii, suportăm din banii noştri lucrările derulate în cadrul unei unităţi ai cărei pacienţi, în procent de 35%, provin din mediul urban, iar diferenţa de 65%, din mediul rural. În condiţiile acestui dezechilibru între beneficiari, Grigore Stănescu ridică pretenţii şi mai mari de la Consiliul Local Câmpulung. În afară de investiţii, autorităţile locale să-i plătească şi facturile la utilităţi, aşa cum procedează la instituţiile de învăţământ, facturi care nu s-ar ridica anual „decât” la 12 miliarde de lei vechi! Întrucât propunerea vine din partea managerului care şi-a dat demisia şi şi-a retras-o la scurt timp după ce „primarul” Ţâroiu a acceptat mărirea salariului bunului său coleg de partid, nu ne mai miră nimic. Nici măcar sugestia cu care a plusat Toma Berevoianu, ca Primăria să plătească Spitalului şi paza, fiindcă personalul medical nu este în siguranţă! Cum cei 65% de rurali conţin o jumătate, dacă nu mai mult, de etnici, şefii Spitalului ar face bine să expedieze cererile financiare Primăriilor din comunele muscelene, ai căror minoritari sunt autorii stării de nesiguranţă reclamate de medici.
12 miliarde, anual, facturile la utilităţi ale Spitalului Municipal
Ironic până în măduva oaselor, Grigore Stănescu le-a mărturisit finanţatorilor că se simte măgulit de interesul pe care „o parte a consilierilor locali”, adică liberalii, îl acordă Spitalului Municipal. „Sunt sincer flatat şi bucuros. În ultimele şase-şapte luni, Spitalul este cea mai importantă instituţie din oraş şi din zonă. Dacă suntem atât de îndreptăţiţi şi avem atâtea rezultate, sincer vă mulţumesc.”, şi-a exprimat gratitudinea dublată de o doză generoasă de sarcasm managerul. Şi dacă tot are atâtea rezultate, se cuvine ca Primăria şi Consiliul Local să-l ajute cu bani mai mult decât au făcut-o până acum. Adică să-i plătească, pe lângă investiţiile cofinanţate din bugetul local, şi utilităţile. „Dacă vrem să dobândim investiţia Ministerului Sănătăţii, Legea 95 spune clar: Consiliul Local, procent din (n.r. din investiţie). În afară de acele investiţii… mă refer la ultima, de 5,230 miliarde, Spitalul a mai făcut achiziţii de aparatură medicală şi echipamente medicale din venituri proprii de 4,5 miliarde. N-am întins mâna membrilor Consiliului Local sau primarului sau viceprimarului.”, s-a umflat în pene directorul, care avea motive să se laude dacă scutea complet comunitatea câmpulungeană de efortul financiar, găsindu-se surse de finanţare externe. Cât despre veniturile proprii cu care se făloşeşte, nici acestea nu sunt banii lui de acasă, ci sunt banii unei instituţii publice.
Trecem peste acest gen de împăunare cu meritele contribuabililor, „boală” de care suferea şi fostul primar, care avea impresia că bugetul Câmpulungului îi aparţine. Cum nu-l durea gura dacă cerea în plus peste ceea ce i se oferă anual, acesta le-a dat liberalilor încă un motiv să-şi piardă cumpătul. Potrivit aceleiaşi Legi 95, Consiliul Local poate suporta cheltuielile pentru plata utilităţilor. „Aşa cum plătiţi la instituţiile de învăţământ, aşa aţi putea plăti şi la Spital. Această valoare de plată pentru utilităţi ar fi anual aproximativ 12 miliarde.”, i-a pregătit Stănescu pe purtătorii de „pâine şi cuţit”, ca să nu fie luaţi prin surprindere când se vor trezi în faţă cu o astfel de cerere.
Strategia jucată a avut efectul urmărit de vorbitor în cazul lui Bogdan David, care a ripostat înainte ca Stănescu să-şi încheie cea mai recentă revendicare de la aleşi. „Aveţi venituri proprii suficient de mari, plus că aveţi o rentabilitate extraordinar de bună la intrarea în Spital, unde încasaţi foarte mulţi bani.”, a replicat David, aluzie la fenomenul constatat la poartă, unde şoferii nu primesc mereu bon în schimbul taxei achitate. „Faceţi o obsesie. V-am dat exact ce ne-aţi cerut. Am depus oficial, cu număr de înregistrare, exact proiectul pe care l-aţi gândit dumneavoastră, vi l-am prezentat pentru a-l analiza şi a spune „da” sau „nu”.”, a ieşit „basma curată” în duelul replicilor Gore Stănescu, referindu-se la proiectul propus de Bogdan David, pe când era membru al Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal, ca accesul în incintă – intrarea şi ieşirea – să se realizeze prin puncte diferite, pentru asigurarea unui trafic fluent. Mai mult, să se monteze o barieră la Morgă, la ieşirea din curtea Spitalului, iar personalul să plătească un abonament modic pentru parcare.
Paza, tot în contul municipiului
Achitarea contravalorii utilităţilor n-a fost singura doleanţă ridicată de delegaţia Spitalului prezentă în faţa Consiliului. În momentul în care discuţia a ajuns la subiectul demisiei unor medici, Toma Berevoianu, directorul medical, a fost pe fază cu argumentele împuţinării personalului de specialitate. Unul dintre acestea: faptul că nu li se asigură condiţii decente de trai şi de muncă. „Am solicitarea unui medic de la Compartimentul de Primiri Urgenţe, unde avem printre cele mai mari deficite de personal. Medici de specialitate în Compartimentul Primiri Urgenţe nu avem. Acolo se dă bătălia, acolo este contactul cu omul bolnav şi cu toate problemele.”, a justificat acesta plecarea unor colegi.
El a dat exemplul medicului Carmen Fătu, care lucrează cu o jumătate de normă, cinci ore pe zi, şi care a înaintat conducerii o cerere, al cărei conţinut a fost citit în plenul Consiliului de Toma Berevoianu: „Subsemnata Fătu Carmen, angajată a Spitalului Municipal Câmpulung la CPU, în funcţia de medic, vă rog să-mi aprobaţi şase luni concediu fără plată, începând cu 01.02.2016, din motive personale, medicale şi motive de siguranţă personală, la locul de muncă. Am fost agresată pe 21.01.2016, verbal şi fizic, fiind informată în acest sens Poliţia.” Potrivit directorului medical, toţi angajaţii de la Primiri Urgenţe au semnat un material, în care solicită pază permanentă. „De ce nu vă asiguraţi pază?”, l-a întrebat consilierul Ionel State, secondat de Bogdan David: „Instituţiile medicale îşi asigură paza cu firme de pază.” „Cu rugămintea să plătiţi dumneavoastră, Consiliul Local, această pază. O să facem solicitare.”, a anunţat Toma Berevoianu, care i-a servit încă un motiv de iritare lui David, alergic la sintagma „Consiliul Judeţean”. „Interesaţi-vă în judeţ, cei care sunt sub conducerea CJ au utilităţile plătite.”, a continuat dr.Berevoianu, căruia viceprimarul liberal i-a recomandat un transfer al Spitalului Municipal în subordinea Consiliului Judeţean.
Un fost rezident a propus un sistem de acces cu cartele. Nu l-a băgat în seamă nimeni
Se pare că o propunere de asigurare a unui cadru propice desfăşurării actului medical a fost înaintată conducerii instituţiei de unul dintre medicii tineri, Mihai Lucian Moroşanu, fost rezident la Ortopedie – Traumatologie. Înainte de a părăsi Câmpulungul, în favoarea unui spital de categorie superioară – Spitalul Bacău, mai aproape de casă – acesta a avut o idee bună, pe care manageriatul învechit a refuzat-o: cartele de acces pe etaj numai pentru vizitatorii pacienţilor. Tânărul doctor a fost dat ca exemplu de implicare în crearea unor condiţii civilizate, fără să ceară nimic de la nimeni, nici de la Consiliu, nici de la Spital. Doar a propus conducerii unităţii să accepte şi să realizeze sistemul de cartele, cu angajamentul acoperirii cheltuielilor din procentul de 2% din impozitul pe venit direcţionat către Spital. Gore Stănescu a negat că ar fi primit o astfel de propunere şi, din nou, n-a surprins pe nimeni cu un asemenea răspuns.