10.7 C
Campulung Muscel
14/10/2024

Deşi a fost amendată de ITM, O firmă de cablaje nu respectă prevederi din Codul Muncii

În Câmpulung, pe aşa zisa platformă industrială îşi desfăşoară activitatea mai multe societăţi care se ocupă cu fabricarea pieselor şi accesoriilor pentru autovehicule şi pentru motoarele de autovehicule, având împreună aproape 1.000 de angajaţi. Una dintre ele duce de aproape un an o campanie publicitară cu scopul de a atrage noi angajaţi. Are bannere stradale în tot Câmpulungul şi comunele limitrofe, dar, cel mai probabil, aceste anunţuri vor dăinui mult şi bine, pentru că nimeni nu se mai înghesuie să muncească într-o societate care-şi bate joc de angajaţii de rând. O spun vechii salariaţi, în speranţa că rândurile care urmează vor fi citite şi de reprezentanţii instituţiilor abilitate să acţioneze şi să ia măsuri pe linia relaţiilor de muncă angajator-angajat. Oamenilor le e frică să vorbească, pentru a nu-şi pierde serviciul şi bruma de bani pe care o iau la avans şi lichidare, în condiţiile în care se munceşte din greu, zi şi noapte, şi de aceea s-au adresat ziarului, cu speranţa că se vor face auziţi.

În continuare, o să enumerăm cele mai stringente nemulţumiri ale angajaţilor, care se duc la serviciu cu stomacul „ghem”, întrebându-se: „oare, astăzi ce se va mai întâmpla?” Aşadar, în citat, o să publicăm mica scrisorică ajunsă la redacţie: „Cea mai dureroasă problemă e cea a banilor. Deşi salariile sunt mici, după ce au fost majorate, crescând salariul minim pe economie, ale noastre au rămas la fel. Ba sunt unii angajaţi care primesc bani mai puţini acum, faţă de anul trecut. De ce? Pentru că au tăiat din sporurile noastre, ca să nu ne dea în plus. Mai mult, ni s-a tăiat sporul de noapte, orele suplimentare nu se plătesc dublu, iar sâmbetele lucrate nu sunt plătite dublu sau nu primim liber pentru ele. O fi normal? Pentru pauzele de masă pe care le avem, lucrăm, ca să avem muncite 8 în cap. Nu avem vestiare şi o sală de mese corespunzătoare. Sunt de-a dreptul infecte şi pun în pericol sănătatea angajaţilor. Şefii vorbesc foarte urât cu noi şi, dacă le spui ceva ce nu-ţi convine, îţi răspund că nu te ţine nimeni cu forţa şi poţi pleca. Nu ai un cuvânt de spus. E normal, oare? Sunt şefe puse pe pile, care habar nu au de meserie şi nu fac mai nimic toată ziua. Au fost anagajaţi, pe perioadă determinată, care primeau şi 500 – 600 de lei lunar. Îi ţineau câteva luni, apoi, fie plecau ei, fie nu li se mai prelungeau contractele. Au fost cazuri în care unor angajaţi li s-a făcut rău la serviciu. Nu te lăsau să suni la salvare, de frică să nu se afle ce se întâmplă acolo. Le dădeau câte un calciu şi, gata, la treabă! E foarte mult stres şi foarte multă nervozitate în ralaţiile dintre angajaţi, care au dus, de câteva ori, la certuri aprige şi chiar bătaie. Recent, un băiat, sătul de condiţiile de muncă, a sărit gardul şi a plecat acasă. Nu s-a mai întors. Mulţi şi-au dat demisia din această cauză şi probabil că mulţi alţii o vor face. Nu avem voie să ne înscriem în sindicat. Te dă afară.”

Pentru a veni în susţinerea celor reclamate, vă spunem că ITM Argeş a făcut verificări la societatea de cablaje, inspectorii găsind că nu s-au respectat prevederile legale, adică articolul 137 din Codul Muncii, în sensul că pentru munca prestată de salariaţi în zilele de repaus săptămânal, respectiv sâmbăta şi/sau duminica, nu se acordă liber şi nici un spor la salariu, fapt pentru care firma a fost amendată, fiind dispusă măsură pentru intrarea în legalitate, termenul limită fiind sfârşitul lunii noiembrie 2015. La aceeaşi verificare, cei de la ITM au consemnat că angajatorul nu respectă prevederile articolului 126, litera b, din Codul Muncii, republicat, în sensul că pentru munca prestată în timpul nopţii nu acordă un spor la salariu în procent de 25% din salariul de bază şi nici nu reduce programul de lucru cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional, şi în acest caz fiind dispusă intrarea în legalitate, cu termenul limită de 25 noiembrie 2015. Dar, din cele sesizate de muncitori, se pare că nu s-au respectat măsurile impuse de Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş.

Altă firmă, altă problemă

O altă situaţie, sesizată săptămâna trecută, a avut loc la altă firmă cu acest profil. În acest caz, nouăzeci la sută din doamnele care lucrează într-un schimb (ele sunt preferate, pentru că au îndemânare şi rapiditate) au avut nevoie de îngrijiri medicale. Simptomele au fost ca cele ale unui început de răceală, când ţi se înfundă nasul, iar gâtul este uscat. Dar se pare că alta a fost cauza. Retehnologizarea halei, făcută de curând, a constat în înlocuirea mai multor utilaje şi roboţi, care, până îşi intră în ritm, emit nişte aburi care le-a îmbolnăvit pe angajate. În seara cu pricina, peste 70 de fete au ajuns, cu ambulanţele la spital, dar conducerea unităţii medicale a refuzat să comenteze acest subiect, managerul Grigore Stănescu declarându-ne că nu are cunoştinţă ca atâtea zeci de femei să fi ajuns la camera de Primiri Urgenţe. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!