Împotrivirea faţă de Duhul Sfânt. Domnul Isus vorbeşte în Marcu 3.20-30 despre hula împotriva Duhului Sfânt, pentru care nu există iertare. Împotriva Duhului Sfânt mai sunt şi alte păcate, dar nu aşa de grozave ca hula. Ştefan, vorbind evreilor care îl ascultau, când a fost să fie omorât, a spus între altele şi cuvintele acestea: „Voi totdeauna vă împotriviţi Duhului Sfânt, ca părinţii voştri; aşa faceţi şi voi” (Fapte 7.51). Împotrivirea faţă de Duhul Sfânt se vede chiar în Geneza 6.3: „Duhul Meu nu Se va lupta mereu în om, căci el nu este decât carne; totuşi, zilele lui vor fi de o sută douăzeci de ani”. Însă împotrivirea aceasta nu este hula împotriva Duhului Sfânt. Poate să vorbească foarte clar Duhul Sfânt, să înţelegi chemarea Lui şi totuşi să I te împotriveşti. Păcat grozav, fără îndoială, dar nu este hula împotriva Lui. Mai toţi dintre noi am putea spune că un timp ne-am împotrivit Duhului Sfânt: am înţeles chemarea lui Dumnezeu, dar nu ne-am predat Domnului Hristos ca să-L urmăm.
Întristarea Duhului Sfânt. Cuvântul lui Dumnezeu ne mai spune că cineva poate să-L întristeze pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu (Efeseni 4.30). Orice păcat este o întristare care se aduce Duhului Sfânt. Duhul lui Dumnezeu locuieşte în noi ca într-un templu şi trebuie să rămână în noi cu plăcere. Dacă noi suntem ascultători de Duhul lui Dumnezeu, desigur că El locuieşte cu plăcere în noi; dar, dacă umblăm de colo-colo şi ne abatem de la voia lui Dumnezeu, cât am cunoscut-o ca voie a Lui, atunci Duhul stă trist. Şi ai o tristeţe locuind în tine, care te face să fii mereu trist. Sigur că acesta este păcat împotriva Duhului Sfânt, dar nu este hula împotriva Lui. Apostolul Pavel scrie la 1 Tesaloniceni 5.19: „Nu stingeţi Duhul”. Parcă ar fi un foc care arde şi pui apă peste el şi l-ai stins. Se întâmplă această faptă în lucrarea pentru Dumnezeu.
Hula împotriva Duhului Sfânt. Care este însă hula împotriva Duhului Sfânt? Din cele ce spune Domnul Isus în Evanghelii se înţelege ce este. Fariseii şi cărturarii ziceau despre Domnul Isus: „Cu domnul demonilor, cu Beelzebul scoate El demonii”. Vedeau minunile Lui, cugetul le adeverea că este ceva cu totul deosebit, dar ei îşi ziceau: „Trebuie să scoatem o explicaţie, ca nu cumva poporul să se ia după El”. Şi explicaţia? „Cu Beelzebul, domnul demonilor, scoate El demonii! Feriţi-vă deci de El!” Omul instinctiv trebuie să se ferească de diavolul. Şi fariseii puneau pe seama lui Satan lucrările Domnului Isus, care erau lucrările Duhului Sfânt. Ei făceau lucrul acesta dându-şi seama că mint, că din ură faţă de Domnul Isus spun ce spun. Pentru un astfel de păcat nu este iertare, este un păcat veşnic. Cel care a făcut păcatul acesta nu se mai poate pocăi. Aici este piedica: păcatul lor îi împiedică să se pocăiască. Unii oameni pot să ajungă să-L înjure pe Dumnezeu, să spună cuvinte nesocotite despre El. Dar poate să hulească pe Duhul Sfânt un om care ştie ce este pocăinţa? Faptul că el s-a pocăit înseamnă că n-a făcut niciodată păcatul acesta şi că nici nu-l poate face. Deci hula împotriva Duhului Sfânt nu se poate face de către cei credincioşi, altfel ei nici n-ar fi credincioşi. Chiar dacă au căzut de la credinţă, sunt trataţi înaintea Tatălui ca nişte credincioşi, iar Dumnezeu îi va cerceta şi îi va ridica din starea aceasta. Dar, în orice caz, cel credincios n-a făcut hula împotriva Duhului Sfânt. Pentru acest păcat nu este iertare nici în veacul acesta, de acum, al legii, nici în veacul viitor, al Împărăţiei de o mie de ani; despre veacul harului nu se vorbeşte aici.
Vremea harului, între „veacul de acum” şi „veacul viitor. S-ar putea să se întrebe unii: Care este veacul de acum şi care este veacul viitor? Nici în veacul de acum, nici în cel viitor nu este iertare pentru cel care huleşte pe Duhul Sfânt: s-a făcut vinovat de un păcat veşnic. Veacul „de acum“, pentru evrei, când Domnul Isus era printre ei, a fost veacul legii. Dar veacul viitor? Este împărăţia de o mie de ani, pentru evrei. Dar noi în ce veac trăim? Trăim în vremea harului, care nu este nici veacul legii, nici cel al împărăţiei de o mie de ani; trăim într-un veac cu totul favorizat şi nu-l înţelegem cum ar trebui, pentru că ne-am obişnuit cu lucrurile evangheliei harului, care însă depăşesc tot ce au putut gândi sau dori oamenii credincioşi dinaintea noastră.
Adunarea Creştină Betel Câmpulung, strada Matei Drăghiceanu, nr. 3, Câmpulung Muscel