05/11/2024

SÂNGELE MUSCELENILOR POATE SALVA VIEŢI

În urma interviului purtat cu doctor Marius Georgescu, de la Recoltări Sânge din Policlinica Mare, am primit informaţii că, în anul 2015, au recoltat 6013 pungi de sânge, asta înseamnă, tradus în litri, 2705 l pe tot anul. Statistic vorbind, anul trecut au avut 720 de donatori noi, foarte mulţi dintre aceştia venind din rândul tinerilor, mai ales că a fost incidentul de la “COLECTIV”, care a sensibilizat publicul. Referitor la incidentul din “COLECTIV”, a fost o situaţie specială, deoarece a fost nevoie de foarte mult sânge în primele zile, unde au livrat şi cei de la Policlinică, pentru a acoperi consumul din primele zile, dar, după aceea, datorită mobilizării masive, s-a ajuns în extrema cealaltă, fiind prea mult, motiv pentru care doctorul Marius Georgescu a îndrumat foarte multe persoane să vină eşalonat pentru a dona. Conform declaraţiei doctorului Georgescu: “Sângele (masa eritrocitară) nu poate fi stocat mai mult de 42 de zile, pe când plasma poate fi stocată un an”. 

Din această cantitate de sânge s-a livrat, o mică parte, la Spitalul Câmpulung, cât şi la Spitalul Judeţean, precum şi direct la Spitalul Fundeni, Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Foişor şi, mai ales, la Institutul de Hematologie – Bucureşti, de unde mai departe s-a livrat la spitalele mari din Bucureşti şi din ţară. Avantajele donatorilor de sânge, care donează în mod regulat, sunt substanţiale şi numeroase. În plus, faţă de salvarea unei vieţi omeneşti şi timpul liber plătit de la serviciu există şi beneficiile fizice de a fi un donator de sânge constant. Dacă donezi de mai multe ori pe an, capeţi o stare fizică mai bună decât cei care nu donează sânge, şi, mai mult, reduci riscul apariţiei mai multor boli grave. 

Avantajele donatorilor de sânge

Pe teritoriul României, donatorul de sânge este încurajat să facă acest gest caritabil prin recunoaşterea lui şi, astfel, i se acordă o serie de drepturi şi avantaje.

1.Conform Hotărârii Guvernului nr. 1364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor si obligaţiilor donatorilor de sânge, orice persoană are dreptul de a primi materiale informative pentru donarea de sânge. Pe tot parcursul derulării procedurii de selecţie ca donator de sânge, persoana care participă la aceasta are dreptul să primească explicaţii privind scopul şi rezultatele interviului, examenelor şi testelor care i se efectuează. 

2.Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate.

3.Donatorii de sânge care donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge.

4.Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.

5.Donatorii de sânge care donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donărilor repetate. Acest lucru se recomandă de către medicul de colectare.

6.Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului, întrucât sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. 

7.În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte. De exemplu, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

8.Donatorii de sânge au dreptul sa primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum: =7 tichete de masă; =zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării; =decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge; =reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, daca donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Dezavantajul ar fi că, dacă se donează sânge prea des, organismul se învaţă să producă prea multe globule roşii şi devine dependent de acea extracţie de sânge periodică. În caz contrar, pot aparea probleme majore. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni.

Grupa care predomină la populaţia din România este A2 RH POZITIV, aceasta fiind cea mai căutată grupă, dar exista şi grupe rare, cum ar fi AB RH NEGATIV, existând un procent foarte mic, ceea ce este foarte riscant când ai nevoie urgentă de această grupă, deoarece nu o găseşti în situaţii critice.

În legătură cu testarea calităţii sângelui la nivelul municipiului Câmpulung, doctorul Marius Georgescu a declarat: “Noi avem obligativitatea prin lege ca fiecare pungă să o testăm ca să nu existe HEPATITA B, HEPATITA C, SIDA, SIFILIS, HTLV. Cazurile de hepatite B şi C nu sunt peste nivelul mediu, iar la HIV nu există cazuri în oraşul nostru. În situaţia în care depistăm cazuri pozitive pe linii de virusuri transmisibile, trimitem pentru confirmare la Institutul de Hematologie Bucureşti. Sângele se recoltează în sala de colectă, într-un sistem de pungi acreditate de către Ministerul Sănătăţii, după care sunt centrifugate în scopul de a putea separa, într-o pungă, globulele roşii, iar în alta, plasma, practic, dintr-o pungă putând beneficia două persoane, doi bolnavi, unul care are nevoie de globule roşii şi altul care are nevoie de plasmă.  Plasma se conservă la minus 35 – 40 C, ca să poată să reziste cu o durată aşa de mare pentru conservare, dar o altă logică, pentru care se apelează la o temperatură aşa scăzută, este asigurarea eficienţei a anumitor factori ai coagulării. Transportul se asigură cu salvarea în lăzi izoterme de la noi către spitale, comenzile sunt prima dată telefonice, după care urmează comanda scrisă prin fax sau mail.”

Pe plan naţional se lucrează la un sistem informatic în care sunt incluse toate centrele din ţară, unde se vor raporta toate cantităţile de sânge existente şi se va şti, cumulat, unde există grupa de sânge de care va fi nevoie. Acum că ştii avantajele donatorilor de sânge, fă o faptă bună, ajută o viaţă omenească şi bucură-te de avantajul de a fi donator de sânge.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!