05/11/2024

S-ar putea ca Ministerul Dezvoltării să nu accepte rate pentru Kretzulescu, ci să ceară toţi banii în 2016

Încă de la mijlocul anului trecut, pe 8 iunie, aleşii locali câmpulungeni au fost de acord, în cadrul unei şedinţe de îndată a Consiliului Local, cu angajarea unei case de avocatură, care să reprezinte Municipiul Câmpulung în litigiul cu Grup Corint SA. Pentru că autorităţile nu au ajuns la o înţelegere cu constructorul de la Alba Iulia, care a refuzat să predea amplasamentul obiectivelor la care a intervenit în cadrul proiectului de regenerare urbană, Grădina Publică şi Parcul Kretzulescu, s-a ajuns în instanţă. Avocatul piteştean Eugen Chelaru a reprezentat municipalitatea la Tribunalul Argeş, unde, pe 27 noiembrie 2015, s-a obţinut o ordonanţă preşedinţială, prin care firma Grup Corint a fost obligată să încheie procesele verbale de predare-primire pentru lucrările executate, pentru cele nefinalizate, conform contractului nr. 5508/373/26.02.2013, şi pentru stocurile de materiale achitate şi aflate în custodia ei. Chiar dacă, într-un sfârşit, s-a intrat în posesia parcurilor, ardelenii au făcut recurs la Curtea de Apel Piteşti, termenul fiind pe 11 februarie 2016, după ce, pe 28 ianuarie 2016, instanţa a stabilit o cauţiune de 1.000 de lei pentru Corint, care a cerut suspendarea cauzei.

Primăria trebuie să ramburseze Ministerului Dezvoltării aproximativ 70 de miliarde

În momentul în care a refuzat să predea obiectivele la care a lucrat în cadrul proiectului, Grup Corint a avut tupeul să ceară garanţia de execuţie, adică, după ce şi-a bătut joc de câmpulungeni, voia şi bani. Pe masa administraţiei locale se află toate documentele, pregătite pentru începerea unui nou proces de recuperare a întregii sume investite în parcuri, de la constructorul Grup Corint. 

La întocmirea bugetului pentru anul 2016 s-a ţinut cont şi de suma care va trebui dată înapoi Ministerului Dezvoltării, care a plătit constructorului Grup Corint „bruma” de lucrări şi de materiale care a fost investită în parcurile din centru. În cadrul dezbaterii publice a bugetului de marţi, 26 ianuarie 2016, consilierul cu atribuţii de viceprimar Bogdan David a declarat că, în bugetul pe anul acesta, este prinsă toată suma care trebuie returnată: „Finalizarea parcurilor Kretzulescu, Grădina Publică, dar şi rambursarea către Ministerul Dezvoltării n-a afectat în mod deosebit bugetul local, toţi banii provenind din fondul de rezervă al bugetului strâns în ultimii ani (din excedent).”

Viceprimarul cu atribuţii de primar Liviu Ţâroiu susţine că rambursarea banilor către Ministerul Dezvoltării se poate face şi în rate, dar, până la acest moment, nu s-a primit nimic oficial la Primărie referitor la sumă şi modul de returnare. Vicele Ţâroiu a făcut şi el o declaraţie referitoare la acest subiect, la şedinţa ordinară de Consiliu Local, de joi, 28 ianuarie: „Am angajat o casă de avocatură pentru a solicita despăgubiri societăţii câştigătoare a acestui proiect. Suntem în litigiu cu ei. Le cerem să ne despăgubească cu întreaga sumă de bani, care a fost afectată, pentru faptul că n-au dus la bun sfârşit acest proiect. Să dăm pe cineva în penal… vom vedea care este soluţia efectivă. Deocamdată, nu avem din partea Ministerului Dezvoltării, care a fost finanţatorul proiectului, solicitare de returnare a sumelor care au fost rambursate de către dânşii către Consiliul Local şi Primărie. Noi ştim care este suma respectivă. Am introdus-o preventiv în bugetul local. N-am prelungit acest contract – şi nu mai puteam solicita prelungirea – puteam să solicităm pentru următoarele şase luni cu condiţia să finalizăm proiectul din fonduri proprii. Ceea ce era imposibil, fiindcă n-avem nici măcar licitaţia şi am intrat în posesia amplasamentelor la începutul lunii ianuarie. A organiza o licitaţie acum şi a rezolva problema execuţiei până în iunie este de domeniul incredibilului. Suntem, deocamdată, cu ei în litigiu pentru preluarea amplasamentelor. Le-am preluat, de fapt, căci ei au semnat, dar au făcut, totuşi, recurs la ordonanţa preşedinţială. Însă avem toate hârtiile pregătite să-i acţionăm pentru recuperarea întregii sume pe care o vom restitui. Ne vom judeca, va dura mulţi ani, dar noi suntem pregătiţi să-i acţionăm, conform contractului, în judecată, că nu şi-au dus la îndeplinire contractul.”

După ce au fost semnate procesele verbale de predare-primire, chiar de Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie 2016, cele două locaţii, Grădina Publică şi Parcul Kretzulescu au fost date spre administrare Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Municipiului Câmpulung, aşa cum au fost înainte de 2013, când a început „reabilitarea” lor. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!