Trebuie găsite soluţii pentru trotuarele mici sau inexistente din zona Pieţei Centrale, care coboară spre Spital, mai precis pe strada Matei Basarab, prelungire cu strada Elena Doamna. Loc de parcare nu este, şoferii opresc pe trotuare, pietonii riscându-se neavând încotro şi merg printre maşini. Fiind sens unic, ar putea fi găsită o soluţie pentru a merge civilizat şi pietonii, şi maşinile. Câteodată, unii lasă autoturismele şi pe stânga, şi pe dreapta, o autoutilitară mai mare abia putând găsi loc de a trece printre ele.
Mai suntem curioşi: cine poate merge pe trotuarul care înconjoară Grădina Publică, de pe strada Parcului, Nadia Comaneci dacă ar fi şi tot ar trebui să facă echilibristică, dar „hop”, trebuie să te opreşti, că ai în faţă, în mijlocul „trotuarului” un stâlp… Cei care l-au făcut nu s-au gândit că pe acolo nu poate trece nimeni?! 20-30 centimetri dacă l-ar fi făcut mai lat, ar fi putut trece câte un pieton, mai ales că, fiind sens unic, nu se punea problema să se lăţească puţin trotuarul pentru a fi funcţional, sau nu se mai făcea deloc, „nemaiînghiţind” bani publici pe proiect, borduri, materiale… Este una dintre zecile de tâmpenii făcute de „marii arhitecţi şi constructori” cu care lucrează „oraşul”!
Parcarea maşinilor pe trotuar va putea fi permisă numai dacă se păstrează un culoar de minim doi metri pentru circulaţia pietonilor, prevede un proiect de lege care se află în dezbatere publică la Senat. „Administratorul drumului public poate permite oprirea, staţionarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, parţial sau total, numai cu respectarea marcajului şi numai dacă rămâne liber cel puţin un culoar de minim doi metri lăţime spre marginea opusă părţii carosabile destinat circulaţiei pietonilor”, se arată în proiectul de lege iniţiat de senatorul independent Valeriu Todiraşcu. Proiectul completează Ordonanţa 63/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Circulaţia pietonilor şi a persoanelor cu dizabilităţi care utilizează cărucioare cu rotile pe drumurile publice ale României a devenit „un calvar” din cauza autovehiculelor staţionate sau parcate pe trotuare, se arată în expunerea de motive. Todiraşcu subliniază că, de multe ori, pietonii, inclusiv copiii, însoţiţi sau nu de părinţi, sunt nevoiţi să utilizeze partea carosabilă a drumurilor publice, supunându-se riscului accidentelor rutiere, iar reglementările legislative sunt necorespunzătoare, permiţând oprirea şi parcarea autovehiculelor dacă rămâne un spaţiu de un metru pentru pietoni. „Acest spaţiu de numai un metru este evident insuficient chiar pentru deplasarea a doi pietoni în acelaşi sens sau în sensuri opuse şi cu totul necorespunzător pentru deplasarea cu un cărucior de copii sau deplasarea persoanelor cu dizabilităţi în cărucioare cu rotile dacă se întâlnesc două astfel de vehicule. De cele mai multe ori, însă, nici acest spaţiu nu este lăsat liber şi părinţii cu cărucioare cu copii sunt nevoiţi să se deplaseze pe spaţiul carosabil, periclitând viaţa lor şi a copiilor lor. În plus, rezervarea unui spaţiu suficient pe trotuar este necesară şi pentru acţiunile ambulanţelor şi pompierilor. Pe acest spaţiu pietonal de pe trotuare trebuie să fie posibilă deplasarea tărgilor cu răniţi, însoţite de paramedici care acordă primul ajutor, şi a utilajelor pompierilor. Cum s-ar putea acorda primul ajutor într-un accident colectiv ca cel din Colectiv pe o stradă unde autovehiculele ar fi parcate până lângă pereţii clădirilor”, a mai susţinut Todiraşcu în expunerea de motive.