17/03/2025

Lichele şi sabotori, în Primăria Câmpulung

Împărţirea salariaţilor Primăriei pe categorii, în funcţie de preocupările din timpul programului de lucru, îi aparţine liberalului Lucian Ionescu, informaţiile fiind culese, cel mai probabil, de la colegul consilier cu atribuţii de viceprimar  

Colegii de partid ai lui Bogdan David au pregătit scuza pentru situaţia în care nici acesta, la fel ca predecesorii săi, nu va face mare brânză ca primar, interimar sau cu puteri depline, după alegerile de la vară. Lichelele şi puturoşii din Primărie, care trag în jos activitatea celei mai importante instituţii din municipiu, împiedicându-l, totodată, pe primar, care vrea, dar n-are cu cine să lucreze. Nu ne-am edificat de ce vrea să conducă Primăria unul care este conştient că n-are cu cine lucra, dar, pe măsură ce vom avea un răspuns oficial, vom reveni asupra subiectului. De curând, Lucian Ionescu a descris atmosfera din cadrul colectivului care l-a „adoptat” pe şeful de partid, Bogdan David, după transferul acestuia, iarna trecută, de la societatea pe „copcă” Hidroelectrica. Expozeul, care îi împarte pe salariaţii Primăriei în trei categorii, a fost slobozit în spaţiul public la conferinţa de presă a PNL Câmpulung şi a avut o continuare la şedinţa Consiliului Local, ţinută la o săptămână distanţă. Deşi n-a spus-o direct, se înţelegea din alocuţiunea liberalului că prima categorie, cea a conştiincioşilor, este de partea lui David, în timp ce celelalte două categorii, cea a lichelelor – ca să respectăm termenul utilizat de orator – şi cea a purtătorilor de interese politice şi interese de afaceri cu constructorii din târg, sunt aservite conducătorului temporar Liviu Ţâroiu. 

Prima categorie: oamenii care muncesc, nu se ştie câţi or fi

Fofilându-se ca o mironosiţă, cum că n-ar fi vrut să abordeze, din cauză de post creştinesc, subiectul „trântorilor” şi oportuniştilor din Primărie, lipiţi ca muştele pe borcanul cu miere, dar n-a rezistat tentaţiei, Lucian Ionescu a intrat în forţă în grupul reunit în jurul purtătorului de linguroi şi şef de stup Liviu Ţâroiu. Ce a omis – intenţionat – să spună naratorul este că aceia care muncesc şi aceia care lenevesc aşa erau şi pe vremea lui Călin Andrei, în niciun caz n-a dat hărnicia sau puturoşenia în ei de când li s-a schimbat „jupânul”. La fel, grupul de lingăi, pentru care nu contează ce posterior pupă. Unii oameni s-au născut cu conştiinţa lucrului bine făcut, cu respect faţă de superiori şi locul de muncă şi lucrează în credinţă, indiferent cine le este şef. Indiferent în ce domeniu ajung, public sau privat. Deci, n-are treabă opţiunea pentru un partid sau pentru persoana provenită dintr-un partid cu modul în care îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu. După cum canaliile n-au suferit nici ele o transformare peste noapte, fiind tolerate în prezentul incert, cum au fost tolerate şi pe vremea condamnatului. 

Zice Luci din străfundurile înţelepciunii la care a ajuns după două mandate în slujba comunităţii că s-au reunit sub acoperişul Primăriei trei categorii de angajaţi. Prima este cea a persoanelor care muncesc foarte mult. Bănuim că cele care îl agreează pe David şi care muncesc foarte mult şi la consolidarea imaginii acestuia ca lider de comunitate. „Sunt unii funcţionari care muncesc extraordinar de mult în Primăria Câmpulung, care sunt foarte serioşi şi care îşi fac treaba.”, şi-a anunţat opinia despre oamenii de bine Lucian Ionescu, înainte de a trece la cea de-a doua categorie. 

A doua categorie: Lichelele, leneşii, care stau prin cârciumi 

Salariaţii care nu-şi fac treaba reprezintă a doua categorie. „Lichele. Le-aş putea spune lichele. Leneşi. Pleacă, mai stau şi prin cârciumi…”, şi-a continuat mesajul liberalul, care pare conectat la activităţile din timpul programului la Primărie, deşi, lucrând în mediul privat, suntem convinşi că abia îşi mai vede capul de propriile treburi, darămite de ale celor din instituţia la a cărei conducere se chinuiesc să ajungă şefii săi de la partid, Bogdan David şi Ionel State. 

„Lichelele” moştenite de la fostul primar, care, de aspru ce le-a sancţionat, continuă meteahna „frecării mentei”, acţiune remunerată lunar, sunt, probabil, susţinătorii lui Ţâroiu. Adică le convine că au un şef prea ocupat cu ale lui ca să deranjeze trândăvia colectivă. Din păcate, statisticianul Lucian Ionescu n-a furnizat presei procentele de truditori şi secături din Primărie, ca povestirea să fie mai picantă. Mai cu seamă că David, a lăsat să se înţeleagă purtătorul său de cuvânt, prin avertismentul lansat “pramatiilor” din organigrama Primăriei, are planuri de eliminare a răului din instituţie. Şi, atunci, suntem curioşi să ştim, fireşte, câţi mai rămân după concedierea celor care aglomerează inutil grila de salariaţi. 

„Eu vreau să le transmit – asta am învăţat-o în mediul privat – că nimeni, nicăieri, nu este de neînlocuit. Dacă nu le convine salariul, nu este niciun fel de problemă. Se găsesc alţii în Câmpulung, cărora le convine salariul din Primărie. Nu că ar fi mare, dar este o pâine de mâncat.”, a fost avertismentul lansat de Lucian Ionescu, evident, cu încuviinţarea şefului Bogdan David. Dar cum nu putea să-i ameninţe acesta din urmă, care este interesat să câştige Primăria, şi cu voturile „lichelelor”, ale „puşlamalelor”, ale familiilor şi cunoştinţelor acestora, l-a pus pe Ionescu să facă treaba murdară. 

A treia categorie: cei care fac jocuri, interese şi politică 

Ajungem la a treia categorie definită de Lucian Ionescu drept „aşa zisele persoane care conduc oraşul.” În traducere, bodyguarzii lui Ţâroiu, care fac pe consilierii, pe asistenţii, pe intermediarii şi care sunt cam aceiaşi din componenţa baricadei formate în jurul lui Călin Andrei. Acestora li s-au alăturat şefi de servicii, care sabotează instituţia nu dezinteresat. 

„În loc să facă administraţie şi să-şi facă treaba cât mai bine, fac mai mult politică în Primărie. Fac lucrurile din interese, atât politice, cât şi în partizanat cu diverse persoane din Câmpulung. Acestora le-aş zice să pună mâna să facă administraţie şi să înţeleagă că sunt plătiţi din banul cetăţeanului. Şi noi suntem în slujba cetăţeanului, dar noi suntem în slujba cetăţeanului din punct de vedere politic. Ei nu sunt. Să-şi vadă de treaba lor, să facă ce trebuie să facă. Dau un exemplu: cei de la Compartimentul Juridic să se prezinte la procese, nu să se ducă la procese după interese. Eu am informaţii că sunt persoane din Câmpulung, care dau Primăria în judecată, la îndemnul unor persoane din Primărie, care ulterior nu se prezintă la proces, ca să reprezinte Primăria. Se poate dovedi, procese la care nimeni nu s-a deplasat şi nu am fost reprezentaţi. Mă întreb de ce? Aceste persoane sunt cumva mult mai deştepte decât noi, ştiu mai bine ce au de făcut. Doar n-o să pună în dificultate anumite persoane din Câmpulung, care o să ajungă, mâine-poimâine, să achite plăţi de judecată. Sau să li se impute cheltuieli. Primăria Câmpulung are de unde, persoanele respective n-au de unde. Suntem buni la suflet şi nu ne prezentăm şi pierdem procesul din start.”, a comentat ironic Lucian Ionescu o situaţie sesizată şi la şedinţele de Consiliu, rămasă, culmea, nesancţionată.

Dacă acesta are informaţii, aşa cum susţine, nu înţelegem de ce atât „lichelele”, cât şi sabotorii Primăriei, care le plăteşte sumele cerute unor persoane cu care juriştii sunt în complicitate, au rămas nepedepsite. De ce nu s-au întreprins măsuri împotriva lor? De ce continuă să figureze ca angajaţi ai Primăriei împotriva căreia uneltesc? Bogdan David, aflat şi el la conducerea instituţiei, graţiile atribuţiilor de viceprimar, a “scăldat-o” cum că organigrama este făcută în aşa fel încât majoritatea sunt subordonaţi direct lui Liviu Ţâroiu. Însă scuza, mai mult decât convenabilă, nu va mai fi valabilă, după ce actualul înlocuitor de primar va pierde procesul la Curtea de Apel Piteşti. Şi atunci avem o mare dorinţă: să fim martorii scenei cu „lichelele” şi „trădătorii” pe mână cu politicul şi patronii aflaţi în afaceri cu Primăria părăsind încolonaţi instituţia angajatoare. 

La Şcoala 3, cu legitimaţia de poliţist local, se joacă fotbal gratis

Un ins de la Poliţia Locală şi amicii lui consumă căldura şi curentul pentru propria plăcere

„Artileria” lui Lucian Ionescu împotriva unora dintre subalternii lui Bogdan David, aflat la conducerea Primăriei, a continuat la ultima şedinţă a Consiliului Local din 2015. Vizată a fost, de data aceasta, Poliţia Locală, făcută de băcănie de un angajat pasionat de fotbal. „Cu riscul de a-mi atrage noi antipatii, îi atenţionez pe angajaţii Primăriei Câmpulung să încerce să nu se mai folosească de contractul de muncă pe care îl au cu instituţia. Dau un exemplu concret: în sala de sport a Şcolii 3, o dată pe săptămână, sub pretextul că sunt angajaţi ai Primăriei Câmpulung, mai precis ai Poliţiei Locale, joacă fotbal, fără să  plătească. O singură persoană este angajată a Primăriei Câmpulung, restul nu. Conducerea şcolii a sesizat în Consiliul de Administraţie această problemă şi a încercat, sub o formă sau alta, să capete un oarecare folos pentru căldura şi lumina care se consumă. A apelat la Poliţia Locală să ţină nişte lecţii de legislaţie rutieră, civică, lucruri pe care Poliţia Locală ar trebui să le facă în orice instituţie de învăţământ din Câmpulung. Dacă noi îi punem să le facă, dar nu ca să joace fotbal gratis nu ştiu ce tineri din Vişoi, Grui sau de nu ştiu unde, pentru că o persoană de la Poliţia Locală este amatoare de fotbal. Şi eu joc fotbal la Şcoala 3 şi plătesc de fiecare dată.”, a povestit Lucian Ionescu, membru al Consiliului de Administraţie al Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel”. „Nu că ne-am îmbogăţi de pe urma celor care joacă fotbal acolo, dar a fost o discuţie care pe mine m-a deranjat. Ca echipa de volei să nu mai facă antrenamente în sala de sport, pentru că se consumă căldură şi curent foarte mult. Nu acuz Executivul, pentru că nu poate să ştie ce se întâmplă cu fiecare angajat al Primăriei, dar sunt lucruri care, pe lângă faptul că ne strică total imaginea, mi se par nelalocul lor, în condiţiile în care Poliţia Locală are unul dintre cele mai mari salarii din Primărie.”, a continuat liberalul, contrazis de Liviu Ţâroiu, cum că venitul este mare, nu salariul, prin completarea retribuţiei lunare cu norma de hrană acordată în bani. 

Cum au reacţionat colegii consilieri? În timp ce unii au condamnat abuzul insului de la Poliţia Locală – împotriva căruia sigur nu vor fi luate măsuri – alţii au apreciat că face condiţie fizică, exemplu pe care ar trebui să-l urmeze şi ceilalţi lucrători ai serviciului. Mai mult decât atât, au fost comentatori cu palma la gură, care şuşoteau, în timp ce Ionescu relata incidentul, că Primăria ar trebui să le asigure poliţiştilor sală de forţă şi antrenamente. Şi masaj, adăugăm noi, ca să nu facă febră coborând şi urcând scările de la parter la etajul Primăriei, unde fac pe menajerele primarului. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!