Ca să nu intre cu vechiturile în noul an, trei dintre unităţile aflate în subordinea Consiliului Local le-au scris superiorilor despre intenţiile de casare. Procedura prevede un transfer din domeniul public în cel privat, ca să poată interveni casarea unor instalaţii vechi, utilaje şi bunuri folosite în activitatea solicitanţilor, care nu mai corespund cerinţelor de utilizare. Cele trei „petente” care căutau să scape de ce le prisoseşte şi să ia şi bani pe ele, acolo unde este cazul, au fost Edilul CGA SA, Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL şi Liceul Sportiv. Acesta din urmă a figurat, pentru a doua în 2015, pe lista transferurilor prevăzute de procedura de casare cu depozitul de combustibil de 100 de tone, cu o valoare contabilă de 9.800 de lei. „Deranjul” de la Pieţe SRL s-a limitat la 4 mese aflate în incinta Pieţei Grui, cu o valoare contabilă de 875,04 lei, şi 7 mese cu mozaic, în valoare de 2.220,40 lei. În total, 3.095,44 lei. Edilul, în schimb, s-a prezentat cu o listă generoasă de mijloace fixe, a căror casare o avea în plan, însemnând 72 de poziţii, cu o valoare contabilă totală de 109.765,51 lei.
Conducte din anii ’60, casate
Această temă ajunsă în dezbaterea consilierilor locali a reprezentat o bună ocazie pentru liberalul Constantin Chiţulescu, ale cărui contre cu Contabilitatea Primăriei sunt la ordinea zilei, de a-şi etala cunoştinţele în domeniu. Din capul locului, acesta a contrazis ideea de casare a unor mijloace fixe, când, de fapt, corect este scoaterea din funcţiune a unor mijloace fixe. „Dau exemplul celor de la Edilul, care ne cer să scoatem din funcţiune o conductă de apă pe strada Aleea Uleia, de 7,38 de lei. Nu este corect. Este inadmisibil pentru un om care ştie carte să spunem că scoatem din funcţiune 7,38 lei. Trebuie să scoatem din funcţiune metri, metri cubi, lungime. Ce aprobăm noi? 7,38 lei!”, a corectat-o Chiţulescu în plen pe Roxana Bragă, şefa Serviciului Buget – Contabilitate.
Apoi a „dojenit-o” pe directoarea economică pentru faptul că a inclus în material depozitul de combustibil de 100 de tone de la Sportiv. Când Roxana Bragă s-a apărat că aceasta a fost solicitarea lor, liberalul a ripostat: „Dânşii solicită ce vor. Nu trebuie să ne aducă nouă să semnăm aşa ceva.” Altă doleanţă a acestuia: „Am rugat să văd şi eu la instituţiile subordonate ordonatorului principal de credite, Primăria Câmpulung, un model de proces-verbal de scoatere din funcţiune. Să mă asigur că, într-adevăr, se ştie acest lucru. Nu este corect, nu se face aşa. Nu banii trebuia să-i scoatem din funcţiune. Nu vreau să intrăm în polemică, am discutat înainte. Vreau să trimiteţi la toţi contabilii din subordinea dumneavoastră, să vină cu procese-verbale de scoatere din funcţiune.” Până nu se convingea că economiştii de la instituţiile subordonate Primăriei şi Consiliului Local ştiu carte, Constantin Chiţulescu a anunţat că se abţine la vot, în cazul în care colegii săi erau de acord să aprobe ce li s-a pus în faţă, în loc să amâne votul până li se prezenta un document întocmit cum scrie la manual.
Expozeul lui Chiţulescu a stârnit reacţia pesedistei Maria Cotenescu, expertă în contabilitate, domeniu în care, după cum a mărturisit, activează de foarte mulţi ani: „În inventarul meu şi în valoarea contabilă, în metri sau kilograme, am valori. Şi acum scoatem valorile. Probabil, la baza acestor valori stau metri. Orice obiect pe care îl ai în inventar îl ai în valoare. Poate nu mai ştiu eu contabilitate.” Ca să nu confirme că „poate nu mai ştie ea contabilitate”, elegant, Chiţulescu a flatat-o cum că ea stăpâneşte foarte bine contabilitatea instituţiilor private. „Aveţi în faţă un om care ştie foarte bine contabilitatea instituţiilor publice. În momentul când propui să scoţi din funcţiune, trebuie să scoatem cantitate, preţ, valoare, nu numai valoare. Eu nu ştiu ce ascunde valoarea. Valoarea poate să ascundă toată conducta de pe strada Bucovinei. O să spună: am schimbat-o pe toată, pentru că au votat consilierii locali şi, între timp, conducta a ajuns nu ştiu unde. Din punctul meu de vedere, trebuie să se spună în metri. Un lucru foarte important: când se schimbă o conductă, trebuie şi materialele care se consumă acolo. În groapa aceea, se pot băga foarte multe materiale.”, a precizat liberalul.
Dialogul a fost preluat de la Maria Cotenescu de Roxana Bragă, care s-a simţit nevoită să-şi apere munca. Din câte a lăsat aceasta să se înţeleagă, o discuţie cu Constantin Chiţulescu a avut şi înainte de şedinţa de Consiliu şi i-a arătat durata de funcţionare a fiecărei conducte. „Pe strada Gheorghe Doja este din 1965, pe Slavici, din 1964. Durata era de 30 de ani, trebuiau casate de mult. Diminuarea acestor mijloace fixe este ca valoare. Valoarea o scot din domeniul public şi o trec în domeniul privat în vederea casării acestora. Exact şi cu cele două bazine. Unitatea şcolară a făcut din nou solicitare de casare a acestor bazine. Am înţeles că s-au astupat. Ele rămân în domeniul privat, se va face un regulament de valorificare pentru toate bazinele din municipiul Câmpulung şi se vor încasa banii de către municipiul Câmpulung în contul de venituri din valorificarea unor bunuri.”, a explicat Roxana Bragă.
Iată care sunt mijloacele fixe a căror casare a fost cerută de Edilul, cu precizarea că, în majoritate, sunt conducte de apă, foarte vechi, după cum a informat şefa Economicului, de vreme ce unele au valori contabile de 1 leu şi câţiva bani, până la 8 lei, ca să exemplificăm prin cele mai mici sume din tabel.
Conducta de pe strada Gheorghe Doja – 14,83 lei;
Conducta de pe strada Ioan Slavici – 19,71 lei;
Conducta de pe strada Maior Gâldău – 11,49 lei;
Conducta de apă de pe strada Aleea Uleia – 18,10 lei;
Conducta de apă de pe strada Aleea Uleia – 7,38 lei;
Conducta de apă de pe strada Bucovina – 5,69 lei;
Conducta de pe strada Colonel Stănescu – 6,6 lei;
Conducta de pe strada Colonel Stănescu – 8,27 lei;
Conducta de apă de pe strada Cazărmii – 23,87 lei;
Conducta de apă de pe strada Dr.Fălcoianu – 13,19 lei;
Conducta de apă de pe strada Democraţiei – 26,42 lei;
Conducta de apă de pe Fundătura Maior Gâldău – 18,87 lei;
Conducta de apă de pe strada Dragalina – 4,39 lei;
Conducta de apă de pe strada Dragalina – 22,12 lei;
Conducta de apă de pe strada Zamfirescu – 11,49 lei;
Conducta de apă de pe strada Zamfirescu – 3,83 lei;
Conducta de apă de pe strada Richard – 10,24 lei;
Conducta de apă de pe strada Richard – 24,86 lei;
Conducta de apă de pe Fundătura Maior Gâldău – 7,58 lei;
Puţuri forate Uzina de Apă – 489,96 lei;
Extindere captare apă Uzina de Apă – 76.575,51 lei;
Conducta de pe strada Gheorghe Doja – 323,09 lei;
Conducta de apă de pe strada Smârdan – 62,88 lei;
Conducta de apă de pe strada Ulieru – 200,88 lei;
Conducta de apă de pe strada Bucegi – 103,33 lei;
Conducta de apă de pe strada Izvorului – 136,52 lei;
Conducta de apă de pe strada Dr.Costea – 49,31 lei;
Conducta de apă de pe strada Dr.Fălcoianu – 486,9 lei;
Conducta de apă de pe strada Eroilor – 310,72 lei;
Conducta de apă de pe strada D. Alimănişteanu – 140,08 lei;
Conducta de apă de pe strada Plevnei – 219,79 lei;
Conducta de apă de pe strada Andreescu – 179 lei;
Conducta de apă de pe strada N.Grigorescu – 371,28 lei;
Conducta de apă de pe strada Traian – 1.167,42 lei;
Conducta de apă de pe strada Târgoviştei – 108,49 lei;
Conducta de apă de pe Valea Unchiaşului – 2.837,14 lei;
Conducta de apă de pe strada D. Alimănişteanu – 161,16 lei;
Conducta de apă de pe strada Col. Alexandrescu – 227,93 lei;
Branşament Carpaţi foraj Vişoi-Uzina de Apă – 860,05 lei;
Conducta de apă de pe strada C.A. Rosetti – 121,89 lei;
Conducta de apă de pe strada B.P. Haşdeu – 209,51 lei;
Conducta de apă de pe strada Calea Pietroasă – 185,20 lei;
Conducta de apă de pe strada Ştefan cel Mare – 395,67 lei;
Conducta de apă de pe strada Col.Stănescu – 70,66 lei;
Staţie sifoane strada Dragalina – 9.265,11 lei;
Canalizare băi – 8.687,68 lei;
Conducta de apă de pe strada Bucegi – 7,69 lei;
Conducta de apă de pe strada Braşoveanu – 1,16 lei;
Conducta de apă de pe strada Decebal – 2,28 lei;
Conducta de apă de pe strada Decebal – 11,35 lei;
Conducta de apă de pe strada Bucegi – 9,23 lei;
Conducta de apă de pe strada Braşoveanu – 8,65 lei;
Baterii autonome de condensare – 82,16 lei;
Grup Motor sufl.72 SRD 20 Epurare – 3.471,39 lei.
Următoarele 18 poziţii din listă sunt ocupate de diverse utilaje: pompe, electropompe, recipiente anticorozive, electrosuflante şi o lamă deversantă.