Doctoriţa Frigură plăteşte o chirie de 412 lei, Camera de Comerţ, 680 lei, la acelaşi spaţiu
Dacă doctoriţa Melania Frigură n-ar fi avut nevoie de votul aleşilor pentru prelungirea cu cinci ani a contractului de închiriere, pentru spaţiul în care funcţionează cabinetul oftalmologic din „blocul rechinilor”, aceştia n-ar fi decis să pună punct discriminării între patronii chiriaşi ai Primăriei. Asta deşi ştiau că există o injusteţe în maniera de calculare a chiriilor. Întreprinzătorii care s-au bucurat de privilegiul atribuirii directe de proprietăţi ale municipiului plătesc sume derizorii. Cum este cazul soţilor Frigură, taxaţi cu 412 lei, lunar, pentru spaţiul în care se derulează o activitate oftalmologică privată, care include şi comerţ cu ochelari. În schimb, cei care şi-au câştigat încăperile în imobilele Primăriei printr-o licitaţie achită tarife şi de 10-15 ori mai mult decât medicul care solicita închirierea pe o durată mai mare, ca să acceseze fonduri europene.
Nici liberalii, care au combătut vehement nivelul scăzut al chiriei, în condiţiile în care rezultă un profit material din activitatea derulată în incinta respectivă, n-au fost împotrivă să-i aprobe cererea. Cu excepţia lui Bogdan David, care a insistat pentru licitaţie, în urma căreia să rezulte preţul corect. Fiind vorba despre cumpărarea de aparatură medicală modernă cu bani europeni, aleşii au încuviinţat funcţionarea cabinetului în următorii cinci ani în imobilul municipiului, dar cu o chirie adaptată activităţii comerciale din interior. Cât despre argumentul dotării clinicii cu echipamente sofisticate, mai mult ca sigur, doctoriţa Frigură nu le va folosi în scop caritabil, ci beneficiarii vor plăti pentru serviciile oferite. Aşadar, le aduce ca să-şi crească numărul de clienţi şi, pe cale de consecinţă, încasările. Pornind de la un caz particular, autorităţile au recunoscut că problema chiriilor este una de fond şi că trebuie analizate şi revizuite toate contractele. Asta pentru că sunt societăţi posesoare de contracte vechi, chiar şi de 20 de ani, tolerate pe sume derizorii, în timp ce noii locatari plătesc şi pentru cei „uitaţi” de Primărie.
„Vinde ochelari acolo! Eu am cumpărat ochelari! E comerţ. Plăteşte un sfert de metru de comerţ?”
Pe 9 noiembrie 2015, Marian Frigură, în calitate de asociat la Opticomed Center 2005, s-a adresat autorităţilor locale cu o cerere, în vederea prelungirii contractului de închiriere a spaţiului în care funcţionează cabinetul oftalmologic al soţiei. Este vorba despre cabinetul doctoriţei Melania Frigură, situat la parterul blocului A9, scara B, pe care societatea ce patronează activitatea medicală l-a închiriat de la Primărie, prin contractul nr.118 din 5 mai 2009. De atunci, până la începutul lui 2015, s-au încheiat şase acte adiţionale, prin care relaţia contractuală cu Primăria a fost prelungită anual, durata de valabilitate a ultimului încheindu-se pe 31 decembrie 2015.
Acum, soţii Frigură au cerut o închiriere pe o perioadă de minimum cinci ani, până la 31 decembrie 2020, pe motiv că intenţionează să realizeze un proiect cu fonduri europene privind achiziţia de de echipamente, în vederea dotării cabinetului cu aparatură modernă de investigaţii oftalmologice. Imobilul aparţinând municipalităţii a fost compartimentat astfel: hol şi sală de aşteptare – 21,10 mp, consultaţii – 15,19 mp, birou – 18 mp, atelier – 5,61 mp, WC – 2,32 mp, dulap – 2,12 mp, spălător – 1,23 mp. În total, 65,57 mp, în cea mai bună zonă a Câmpulungului, pentru care beneficiarul spaţiului plăteşte o chirie de 412 lei.
Din acest punct, al chiriei nedrept de mici, prin comparaţie cu spaţii aflate la depărtare de centru, dar şi prin comparaţie cu spaţiul alăturat, s-a iscat disputa între consilierii locali liberali şi Executivul Primăriei, căruia i s-a imputat o manieră greşită de calcul a sumei lunare achitate de patronul cabinetului de „optică si consultaţii oftalmologice”. Primul din tabăra PNL, care a condus „ostilităţile” cu subalternii lui Ţâroiu, cu PSD-ştii şi cu jumătatea PRM-istă George Bălan, a fost Constantin Chiţulescu. Imun la apărarea construită de Maria Cotenescu în favoarea soţilor Frigură, pe argumentul accesării de fonduri europene, pentru a aduce aparate de ultimă generaţie în Câmpulung, liberalul a ripostat când a auzit ce chirie au plătit proprietarii activităţii timp de şase ani. „Indiferent ce investiţie ar face doamna, este foarte puţin la un spaţiu comercial în centrul Câmpulungului. Nu este corect să ai un spaţiu comercial primit de la Primăria Câmpulung pe un preţ atât de mic. Primăria Câmpulung nu este instituţie de ajutor. Este o sumă derizorie. Dacă prevedeam anual, se renegocia preţul şi aduceam bani ca să ajutăm săracii Câmpulungului de la cei care câştigă.”, a replicat ironic Chiţulescu la adresa colegilor care le-au imputat liberalilor că sunt comunişti, şi nu susţinătorii mediului privat.
Din partea Serviciului de Administrare a Veniturilor – Persoane Fizice şi Juridice, şefa Lucreţia Mitoi a precizat că la stabilirea cuantumului de 412 lei s-a respectat întocmai hotărârea de Consiliu Local cu tarifele pentru spaţiile comerciale aflate în administrarea sa. Însă, business-ul doctoriţei nu este încadrat la „activităţi comerciale, spaţii de prezentare şi desfacere”, taxate cu 39 de lei/mp/lună, în zona A, ci la „spaţii închiriate la instituţiile de învăţământ şi sănătate”, cărora li se percepe o chirie de 6 lei/mp/lună. Lămurit de şefa de la Venituri că medicul oftalmolog a fost pus să achite pentru spaţiu medical, şi nu comercial, viceprimarul Bogdan David a explodat: „Vinde ochelari acolo! Eu am cumpărat ochelari! Poate aţi cumpărat şi dumneavoastră. E comerţ. Plăteşte un sfert de metru de comerţ? Cine i-a făcut calculul?” „Noi i l-am făcut, dar pe baza tarifelor aprobate.”, a recunoscut şefa serviciului. „Am impresia că chiar mă luaţi la mişto, pe cuvântul meu! Când eu vă spun că vinde ochelari, vă întreb: plăteşte vreun metru pentru vânzare de ochelari? E comerţ.”, s-a enervat David, care a primit din nou acelaşi răspuns: „Plăteşte pentru cabinet medical. Obiectul principal al activităţii acestui cabinet este optică medicală.”
În schimb, la Policlinica Stomatologică, 17 metri pătraţi se taxează cu 6.200 de lei!
Spre deosebire de acest caz, la Policlinica Stomatologică s-au închiriat, prin licitaţie, 17 metri pătraţi cu 6.200 de lei. Iar cel din Policlinică este medical, susţine Bogdan David, faţă de speţa în discuţie, al cărei caracter comercial nu poate fi pus la îndoială. Din acest motiv, viceprimarul David a contestat vehement prelungirea contractului de închiriere, oferindu-le colegilor varianta scoaterii la licitaţie a celor aproximativ 66 de metri pătraţi. Asta pentru ca preţul rezultat să fie unul echitabil raportat la toţi plătitorii de chirii la Primărie. În prezent, discrepanţa rezultată din maniera de atribuire a imobilelor – directă, prin licitaţie ori prin legi speciale – este uriaşă. Liberalii au prezentat şi alte situaţii concrete: un patron cu prăvălie la „Statuie”, în Piaţa Jurământului, achită la Primărie, pentru o suprafaţa similară, 2.000 de lei, pe lună!
Incorectitudinea taxării chiriaşilor rezultă, susţine Bogdan David, din ceea ce se întâmplă chiar sub acelaşi acoperiş. Un spaţiu de 134 mp, situat la parterul „blocului rechinilor”, s-a împărţit în două. Cel desprins, preluat de doctoriţa Frigură, a fost închiriat cu 412 lei, iar cel care a rămas, biroul Camerei de Comerţ, cu o suprafaţă de 68 mp, este taxat cu 680 lei. „Anomalia este din start. Sunt două suprafeţe similare lipite, care pornesc din acelaşi contract. A profitat sau a câştigat o chirie mică pe această perioadă, dar haideţi să revenim cu ea la normal!”, a pledat David pentru corectarea unei practici nedrepte, care generează, pe bună dreptate, frustrări în rândul locatarilor Primăriei şi bănuiala că-i favorizează pe unii.
Ca să-şi scoată colegii din impas, Liviu Ţâroiu a găsit soluţia: constatarea la faţa locului, pentru a se depista ce folosinţă au încăperile cabinetului. Iar ce este zonă comercială să fie taxată ca atare. Însă nici la contractele de închiriere de spaţii comerciale tariful nu este unic pe toată suprafaţa, deoarece o firmă cuprinde o magazie de mărfuri, un depozit de ambalaje, o zonă de prezentare comercială, birouri, toaletă, pentru care se percep sume diferite de cea încasată pentru activitatea comercială propriu zisă. Dar, ca să nu fie blocată investiţia medicului Melania Frigură, a rămas să-i fie corectată chiria.
Propunerea lui Liviu Ţâroiu a fost urmată de o invitaţie din partea liberalului Lucian Ionescu: „Mergem noi doi mâine şi dăm cu ruleta, că am mai dat şi prin Piaţa Primăriei, de Zilele Câmpulungului. Problema nu este doar acest caz. Nu este normal să ajungem cu contracte din ’92, ’93 sau ’95 la preţul de atunci. Cineva trebuie să semnaleze aceste aspecte. Nu trebuie să ne trezim la şedinţele de Consiliu, să facem circ… pentru ce? Pentru că, în Primărie, unii trag hăis, alţii cea.” El le-a dat ca temă juriştilor să rezolve problema cu toate contractele, pentru a ajunge la tarife normale. „Sunt chiriaşi care au închiriat în 2014-2015 şi care plătesc 20-30 de milioane (lei vechi) pe un spaţiu comercial şi alţii plătesc, poate, mai puţin de un milion. Nu este corect. Atunci, nu mai suntem dictatori, dimpotrivă. Trebuie să existe concurenţă loială între întreprinzători.”, a încheiat Lucian Ionescu.
Familia Frigură a scăpat de licitaţia cerută de Bogdan David, dar va plăti o chirie recalculată în funcţie de destinaţia spaţiilor din interiorul cabinetului, destinaţie pe care slujbaşii Primăriei o vor stabili în urma unui control.