Luni, 30 noiembrie, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus Hristos, primul care a răspuns chemării Mântuitorului la apostolie. Frate al lui Simion Petru, născut în Betsaida Galileia, care, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.
Andrei şi fratele său, Petru, erau pescari, iar, când Iisus umbla pe lângă Marea Galileei, i-a chemat să fie pescari de oameni. A suferit o moarte martirică, răstignit pe o cruce în formă de X, moaştele sale fiind duse la Catedrala din Patras, biserică cu hramul “Sfântul Andrei”.
Izvoarele istorice atestă faptul că sfântul a propovăduit Evanghelia lui Hristos şi pe teritoriul românesc, într-o peşteră din Dobrogea, creştinismul românesc având origine apostolică, fapt pentru care, în 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Andrei să fie menţionată în calendar cu cruce roşie. După doi ani, a devenit ocrotitorul României.
Sfântul Apostol Andrei a străbătut şi meleagurile noastre muscelene
Pentru musceleni, sărbătoarea naţională a Sfântului Andrei are o însemnătate deosebită la Mănăstirea Nămăeşti. Apostolul ajuns din Dobrogea în Dacia Superioară a poposit lângă un templu păgân, crezând că în peştera închinată unui zeu se află un slujitor al acesteia, dar nu a găsit pe nimeni. Exclamaţia sa: „Nemo est” a fost ca un botez al mănăstirii, numită acum Nămăeşti.
Pe lângă acest fapt, o icoană pictată de Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca a fost adusă de Apostolul Andrei. Aceasta se găseşte şi astăzi, după mii de ani, în lăcaşul de cult. Ieri, creştini de pretutindeni au fost prezenţi la slujba de cinstire a Sfântului Andrei la Mănăstirea Nămăeşti, de la Valea Mare, unde s-au rugat şi închinat în numele sfântului. “