20.1 C
Campulung Muscel
23/04/2025

Aleşii au hotărât dublarea impozitului pentru cei care au casele, curţile şi grădinile neîngrijite

În schimb, câmpulungenii care nu au lucrat pământul timp de doi ani, în al treilea, achită un impozit majorat cu 200%!

Noutăţi în materia taxelor şi impozitelor pe care le au de achitat câmpulungenii deţinători de suprafeţe agricole transformate în pârloagă, precum şi proprietarii clădirilor şi terenurilor din intravilan neîngrijite! Aleşii municipali s-au aliniat, cu timiditate, recentelor prevederi legale, care permit sancţionarea cazurilor de degradare a imobilelor, prin majorarea usturătoare a sumelor datorate bugetului local. Pentru cetăţenii care nu-şi lucrează pământul, pedeapsa aplicată contribuabilului constă, prin lege, într-un impozit mărit cu până la 500%! Iar pentru casele, curţile şi grădinile neîntreţinute ale orăşenilor, legiuitorul a lăsat la aprecierea Consiliului Local să stabilească, bineînţeles, în acord cu reglementările Codului Fiscal, cu cât vor creşte obligaţiile, pentru a-i constrânge să-şi renoveze faţadele şi să ţină „boboc” spaţiile împrejmuitoare locuinţei. Inclusiv pentru un gard dărăpănat veţi fi pasibil de plată la Primărie, aşa că mai bine îl reparaţi de bună voie, căci s-ar putea să ieşiţi mai convenabil cu lucrarea decât cu impozitul. Nu este de glumă, căci ceea ce vom relata în continuare s-a aprobat în cadrul şedinţei Consiliului Local desfăşurată joi, 26 noiembrie 2015, ca o completare a hotărârii cu taxele şi impozitele valabile în 2016, votată cu două săptămâni înainte. 

Decât să plătiţi “impozitul pe lene”, mai bine faceţi reparaţiile         

Măsura „represivă” a unor dări exorbitante, care să-i forţeze pe câmpulungeni să-şi reabiliteze exterioarele imobilelor şi să muncească terenurile care, potrivit categoriei de folosinţă, pot fi cultivate, i-a separat pe consilierii locali în funcţie de culoarea politică. PSD-ul, partidul pomenilor cu nemiluita, care au transformat România într-o ţară de trântori ţinuţi în cârcă de cei cu serviciu, din a căror muncă le sunt achitate ajutoarele sociale, a jucat aceeaşi carte electorală şi în această situaţie. PNL, în schimb, a pledat (din păcate, s-a răzgândit) pentru ruperea fără regrete a pisicii în două, dacă ne dorim să se vadă o îmbunătăţire a imaginii Câmpulungului. Iar cazurile sociale grave, invocate de social-democraţi în argumentarea propunerii de clemenţă pentru toată lumea, fără a face deosebire între un bolnav, un bătrân, un sărac şi un puturos, să fie analizate individual, pe baza unui regulament, care va fi aprobat ulterior acestei hotărâri. 

Iată cum arată cele două articole privitoare la proprietarii fie leneşi, fie lipsiţi de resurse financiare, care i-au încăierat pe aleşii solicitaţi să aprobe majorările sancţionate, la rândul lor, de votanţii aflaţi în situaţiile descrise în cele ce urmează:

Articolul 4: Se aprobă cota de… % (Consiliul Local urma s-o stabilească în cadrul întrunirii de joi), reprezentând majorarea impozitului pe teren cu până la 500%, începând cu al treilea an, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv.   

Articolul 5: Se aprobă cota de… % (şi această valoare urma a fi stabilită de Consiliul Local tot joi), reprezentând majorarea impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan.   

Aşadar, două situaţii distincte. Penalizarea de până la 500%, dacă ar fi fost votată de aleşi în acest cuantum  (din fericire pentru cei vizaţi, n-a fost votată la nivelul maxim, ci sub jumătatea lui), se aplica în al treilea an, dacă, doi ani la rând, se constata că omul a lăsat pământul nelucrat. Asta în timp ce proprietarii clădirilor şi ai terenurilor aferente neîntreţinute vor fi sancţionaţi de la anul. „Osânda” în cazul celor aflaţi în a doua categorie înseamnă dublarea impozitului!

Chiţulescu a insistat pentru o creştere de 500% de la început, ca să avem ordine în Câmpulung 

Propunerile de „tortură” a buzunarelor locuitorilor ale căror acareturi contribuie la aspectul mizer al municipiului au fost lansate de politicienii din Consiliu în funcţie de interesele urmărite la localele din 2016. PSD, prin vocea candidatului Liviu Ţâroiu, a clocit nişte procente care miroseau a mită electorală. Maximum 200% pentru pământurile nelucrate, iar, pentru casele şi bătăturile cu aspect de grajd, impozitul să crească progresiv: cu 25% în primul an, 50% în al doilea an, dacă situaţia persistă, şi 100% din al treilea an, dacă sancţiunile precedente n-au avut efect. Ca să dăm un exemplu: dacă omul plăteşte un impozit de 500 lei pentru clădirea care nu arată decent, în 2016, în varianta Ţâroiu, ar avea de achitat 625 lei, în 2017, 750 lei, iar, în 2018, dacă persistă în a nu repara locuinţa şi a nu face ordine în jurul ei, 1.000 de lei. Ca să lase impresia de varietate de sugestii în sânul partidului, colega Maria Cotenescu a plusat cu un 50% peste oferta lui Ţâroiu, în ceea ce priveşte ogoarele acoperite de bălării în loc de cartofi, varză şi dovleci.    

„Apa de ploaie” pesedistă n-a fost pe placul unora dintre liberali, care au sesizat corect ineficienţa „supliciului” aplicat în doze mici. Iar legea nu spune nimic despre o creştere progresivă a obligaţiei, ci despre o cotă clară, fixată din capul locului. Însă nici în tabăra liberală n-a existat o armonie în privinţa maximului cu care să fie taxaţi delăsătorii. Militarul Constantin Chiţulescu s-a dovedit cel mai curajos dintre consilieri, decretând 500% de la început. Jumătăţile de măsură cu care PSD vrea să gâdile electoratul, la care au achiesat în discursurile lor şi PNL-iştii Bogdan David şi Lucian Ionescu, iar, prin vot, şi restul, nu vor însemna sfârşitul imaginii mizerabile a spaţiilor centrale, contrastante cu valoarea chiriilor, care nu coboară sub 1.000 de euro pe lună. Deci, după Chiţulescu, 500% arată a dorinţă de tăiere a răului de la rădăcină.

L-au contrazis, însă, în afară de Ţâroiu, şi colegii de partid amintiţi, care au îmbrăţişat ideea Mariei Cotenescu, de penalizare cu 250% a orăşenilor în care a murit spiritul de agricultori. David, aspirant la funcţia de primar, pe care n-o va obţine cu o „condamnare” la plata unui impozit de dimensiuni astronomice, s-a gândit să nu fie, totuşi, un efort covârşitor pentru tineretul care nu mai are timp de pierdut la sapă. Iar Ionescu a descris scenariul în care tot pe Consiliu va pica sarcina acordării de scutiri de penalităţi când petenţii împovăraţi cu restanţe colosale vor face coadă la uşa Primăriei.

Însă Constantin Chiţulescu a rămas de neînduplecat: pragul maxim de 500% permis de lege, pentru a ordona aspectul localităţilor. Şi, dacă cel avertizat prin aprobarea „ultimatumului” care are o perioadă de graţie – impozitul majorat pentru terenurile agricole nelucrate se plăteşte abia în al treilea an de când s-a constatat abandonarea lui! – nu se conformează niciodată şi acumulează datorii, atunci să rămână fără imobil, confiscat în contul restanţelor la plata obligaţiilor la Primărie. Deşi procedura, cum i s-a explicat de către Executiv, este greoaie şi durează ani. 

Liberalii s-au dat după Ţâroiu 

Votul a ieşit cam cum a vrut Liviu Ţâroiu, care i-a convins pe liberali că nu este înţelept să te pui cu alegătorii într-un an electoral. Ironic până în măduva oaselor, Bogdan David a abandonat procentul Mariei Cotenescu, de 250% – creşterea birului pentru parcelele părăginite, în favoarea celui recomandat de Ţâroiu, ca să-l facă să se simtă bine pe pesedistul aflat, pentru ultima oară, în postura de viceprimar cu atribuţii de primar. În realitate, lui David i-a fost teamă că, în ochii votanţilor, Ţâroiu o să pară mai atent la nevoile şi greutăţile „norodului”. 

Aceeaşi strategie a fost adoptată şi în cazul celor care au case şi pământ pe lângă ele în oraş, pe care nu le administrează gospodăreşte. Liberalii ceruseră iniţial o penalitate de 250%, care s-ar fi aplicat din 2016, nu în al treilea an, ca la terenurile agricole înţelenite. Când Ţâroiu i-a scos la înaintare pe săraci, căci ei sunt cei care nu-şi consolidează locuinţele, nu bogaţii, vântul schimbării i-a răsucit pe liberali către procentele mai blajine ale PSD-ului. Aşa a intrat la apă “canonul” de 250% la 100%, ca să nu se ajungă, vorba lui Şipoteanu, să trăieşti trei vieţi ca să-ţi achiţi numai penalităţile la Primărie. Concluzionând, de la anul, ca să nu plătiţi dublu pentru casa cu faţada prăpădită şi curtea prin care n-aţi mai dereticat de mult, puneţi osul la muncă, deoarece nu se ştie câtă compasiune veţi găsi în viitorul regulament în baza căruia vi se vor lua banii şi care, teoretic, va departaja săracii de puturoşi!

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!