Dan Şipoteanu a preluat doleanţa unui vecin al Spitalului Municipal, a cărui casă s-a umplut de licheni din cauza umbrei şi umezelii cauzate de un pâlc de uscături
Printre cei care au simţit uşurare că părăseşte funcţia de director pesedistul Grigore Stănescu, posesor al unei „domnii” de 12 ani, adunându-i mandatele mai lungi ori mai scurte, au fost şi cetăţeni fără culoare politică. Altfel spus, nu s-au bucurat numai rivalii înregimentaţi politic – dar s-au bucurat degeaba, după cum a arătat cursul istoriei recente – ci şi vecinii instituţiei, care n-au reuşit să ajungă la o înţelegere cu managerul. Chiar dacă s-a răzgândit, probabil, după ce a obţinut de la partid ce şi-a propus când i-a înaintat demisia lui Liviu Ţâroiu, asta nu înseamnă că este totul pierdut pentru cei care îl vor plecat de la conducerea Spitalului Municipal. Cu nesiguranţa arătată în ceea ce priveşte viitorul profesional, voind ba să fie director, ba primar, ba amândouă, Gore Stănescu a făcut dovada că nu merită poziţia, pe care şi aşa a ţinut-o ocupată prea mult.
Se află pe lista celor pe care i-a supărat, în ultima vreme, un localnic de pe strada Mihai Tican Rumano, ce mărgineşte instituţia de sănătate pe latura Nordică. Gospodăria inginerului Viorel Radu este amplasată lângă gardul Spitalului Câmpulung, prin dreptul proprietăţii sale trecând aleea care duce la Oncologie. Lângă casa acestuia, în curtea unităţii medicale, există un pâlc de conifere menite să învioreze atmosfera într-o incintă în care, cu excepţia personalului, mai toţi intră cu inima strânsă. Numai că arborii, susţine petentul, creează o umbră şi o umezeală permanentă, din cauza cărora acoperişul uneia dintre anexe s-a umplut de muşchi.
Înainte de a se adresa autorităţilor locale, proprietarul a căutat să se înţeleagă cu directorul Spitalului, în privinţa tăierii brazilor, ca să scape de învelitoarea de licheni de pe casă. Managerul şi colectivul instituţiei s-au opus cu îndârjire căsăpirii peisajului cu care li s-a obişnuit retina, prin urmare, omul a făcut plângeri la Primărie, a venit şi în audienţă, ca să scape de păduricea care îi „răcoreşte” proprietatea.
“Domnul Stănescu n-a vrut să-i aprobe, a zis „nu”. Cred că nu i-a plăcut faţa domnului”
Inginerul refuzat de personalul unităţii de sănătate l-a rugat pe Dan Şipoteanu să-i susţină cauza în plenul Consiliului Local. Adică pe alesul care, anul trecut, a stârnit un tărăboi – şi pe bună dreptate – când cel mai comod coordonator al ADP-ului, Liviu Ţâroiu, s-a pus pe masacrat unul dintre brazii falnici din curtea Liceului Sportiv, ca să aibă pom de Crăciun. Ca să nu mai contribuie la bunăstarea Ocolului Silvic, plătind arborele şi prestaţia, l-a luat direct din bătătura „casei”, nenorocind o mândreţe de brad din incinta LNPA-ului. Când a văzut măcelul, Dan Şipoteanu, fost elev al Sportivului, a explodat total justificat. Coniferele sănătoase, care înfrumuseţează complexul liceal, au fost plantate în adolescenţa sa, cu 35 de ani în urmă. Însă amănuntul nu l-a mişcat pe insensibilul Ţâroiu, care a dat ordinul mârşav, executat rapid de “Doreii” adepişti.
Pesemne, între timp, politicianul pesedist, rămas fără funcţie şi fără atribuţii, fie ele de primar ori viceprimar, a prins drag de ce-i verde, de vreme ce n-a vrut să audă de doborârea brazilor colegului de partid. Dacă a văzut că n-are sorţi de izbândă la conducerile social-democrate ale municipiului şi Spitalului Mare, inginerul Radu l-a găsit pe vecinul cu domiciliul aflat la o jumătate de kilometru distanţă, care, spre norocul lui, e şi vocal, e şi de la „România Mare” şi, cel mai important, detestă roşul şi pe cei roşii. Dan Şipoteanu n-a ezitat când a fost vorba să-i facă publică nemulţumirea. „Un domn respectabil din acest oraş, care se învecinează cu Spitalul Câmpulung, a făcut două adrese, în iunie şi august-septembrie, către Primărie, la care n-a primit niciun răspuns, cu toate că ar fi trebuit să primească. Dumnealui locuieşte unde ar fi intrarea Spitalului, gardul din dreapta, unde sunt acei brazi subţiri. A încercat să se înţeleagă cu domnul director, dar nu a putut. Domnul director a zis: nu, nu vrea. Nu vrea dânsul. Acum, domnul director nu mai e. Şi-a dat demisia (n.r. şi-a şi retras-o, amănunt pe care sigur îl cunoştea şi vorbitorul, care a vrut să sublinieze, amintind despre demisia acestuia, valoarea cuvântului dat şi asumat de Gore Stănescu). Mă gândesc că s-ar putea cumva, pentru că având două adrese domnul inginer Radu, care locuieşte acolo…”, a prezentat cel împuternicit de vecinul Spitalului esenţa problemei “rezolvată” cu câteva uşi în faţă.
Când Ţâroiu a recunoscut că inginerul a fost în audienţă şi la el, şi la Bogdan David, Dan Şipoteanu a continuat: „Dacă se dau pomii aceia jos, fiindcă îi creează licheni pe casă, muşchi şi ce-i mai creşte acolo, dânsul este dispus să planteze alţi pomi, cu care să-i înlocuiască pe cei tăiaţi, pe cheltuiala dumnealui, ca să se schimbe umbrarul acela. Dacă ştiţi despre ce este vorba… face anul acum. Şi domnul Stănescu n-a vrut să-i aprobe, a zis „nu”. Cred că nu i-a plăcut faţa domnului.”
La care colegul de partid al lui Gore Stănescu a precizat că împotrivirea vine din partea întregului colectiv al Spitalului, care nu este de acord cu tăierea copacilor. „Ştiţi că eu sunt cu brazii (n.r. vezi cazul Sportiv, când puţin a lipsit ca Ţâroiu să fie agăţat în vârful pomului de Crăciun, ca ornament suprem), dar aceia nu mai sunt brazi. Sunt nişte beţe!”, a replicat Şipoteanu, secondat de un coleg, care a remarcat că uscăturile sunt şi infestate de bacterii. Într-un fel, au dreptatea lor şi cei de la Spital, care se opun, fiindcă este normal ca într-o incintă spaţioasă, cum este cea a instituţiei de sănătate publică, să existe verdeaţă, cât mai multă verdeaţă, şi din considerente estetice, şi din considerente de prospeţime a aerului în zona cu pricina. Plus că te simţi mai viu într-un spaţiu cu arbori, cu mult verde în jur, cum este de dorit să fie peste tot în Câmpulung. Numai că, în acest caz particular, verdele dorit s-a pierdut de mult.
„Dacă-i punem pe toţi ciorchine, nu fac cât unul de la Sportiv”
Existând o nemulţumire a unui contribuabil, Maria Cotenescu, membră a Consiliului de Administraţie al Spitalului, i-a recomandat petentului, prin intermediul lui Dan Şipoteanu, să vină cu cererea şi se aprobă. Ca să nu se piardă „bunătate” de pomi, purtătorul doleanţei cetăţeanului în Consiliu i-a sugerat lui Liviu Ţâroiu să-şi aleagă unul, să-l păstreze ca amintire şi să-l scoată în Piaţa Primăriei, de Crăciun, când l-o năpădi nostalgia. Cu ceva vopsea cu care să se acopere arămiul uscăturilor şi, obligatoriu, cu nişte crengi false, care să îmbogăţească trunchiul rărit de boală şi bătrâneţe, unul dintre ei rezolvă veşnica dilemă a autorităţilor de sărbători. „Dacă-l vreţi dumneavoastră pe acela, vă fotografiez lângă el.”, a răspuns acru Ţâroiu. „Dacă-i punem pe toţi ciorchine, nu fac cât unul de la Sportiv.”, a arătat Şipoteanu că nu i-a trecut supărarea pe gestul iresponsabil al viceprimarului de a dispune tăierea copacului din curtea şcolii, când, vorba aceea, cade pădurea pe noi.
Fiindcă Dan Şipoteanu a făcut remarca privitoare la faptul că demisia lui Stănescu era în vigoare la data şedinţei de Consiliu – şi nu mai era de mai bine de o săptămână – Liviu Ţâroiu a „dezminţit” informaţia, cu un anunţ tardiv, aşa cum a fost şi cel privind hârtia cu care directorul Spitalului a trezit din amorţire partidul. „Managerul Spitalului şi-a retras solicitarea de demisie din funcţia de manager. Ca să ştiţi de la noi, nu din presă (n.r. iar presa scrisese până atunci de i se acrise cititorului).”, a dezvăluit marea noutate fostul viceprimar cu atribuţii de primar. „Deci, nu se mai rezolvă treaba cu brazii.”, a concluzionat dezamăgit susţinătorul defrişării „beţelor”.