În această săptămână, Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, comemorează 135 de ani de la naşterea scriitorului Mihail Sadoveanu, personalitate complexă a literaturii române. Este considerat unul dintre autorii cu cele mai multe volume în literatura română, cu peste 100 de volume individuale scrise. S-a născut la Paşcani, în zona Moldovei. Familia sa îşi avea originea din Sadova, de unde i-a revenit şi numele de Mihail Sadoveanu. Temele care s-au reflectat în opera sa au fost explorarea naturii, a pădurilor şi mersul la vânătoare. Prima sa încercare literară apare la vârsta de 16 ani, în 1896, când încearcă, cu un coleg, să realizeze Monografia Domnitorului Ştefan cel Mare, dar abandonează proiectul din lipsă de izvoare şi, până la urmă, va debuta într-o revistă intitulată „Dracul”.
După ce ajunge la Bucureşti, pentru a urma studiile în Drept, la Universitate, renunţă după un an şi îşi dedică timpul în totalitate literaturii. Pe lângă scrierile sale, acesta a fost academician şi om politic, de-a lungul timpului, a oscilat între forţele politice de dreapta şi stânga.
Devine membru al Academiei Române în 1921, a fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. În anul 1928, devine Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România. Se implică în mişcarea masonică, devine mason, în perioada 1927-1930, este numit Venerabilul Lojii Masonice Ieşene, iar din 1931, Venerabilul Lojii Moldova.
În cadrul Bibliotecii Municipale, la dispoziţia cititorilor sunt puse cărţi şi documente despre viaţa şi opera sa. Cele mai cunoscute opere ale lui Mihail Sadoveanu sunt: „Baltagul”, Neamul Şoimăreştilor”, “Fraţii Jderi”, „Zodia Cancerului”.