22/04/2025

INFECŢIE POLITICĂ LA SPITAL

Unitatea medicală, într-un scandal fără precedent.Consiliile de Administraţie, băgate în seamă după cum îi convine partidului  

Bagatelizarea rolului Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal de către directorul pesedist, până la „anihilarea” lui, deşi este forul în care se iau deciziile la nivel înalt în instituţie, a fost generată de raţiuni vădit politice. Am relatat în ediţia trecută despre „ruptura” între managerul, care şi-a găsit momentul în care să se joace de-a demisia, şi structura de conducere, în care PNL Câmpulung are doi reprezentanţi: medicul Anca Dumitrescu, reprezentant al primarului, desemnată înainte de încetarea mandatului lui Călin Andrei, şi Lucian Ionescu, din partea Consiliului Local. Legislativul mai este reprezentat în Consiliul de Administraţie de Maria Cotenescu, colegă de partid cu Grigore Stănescu. În afară de finanţatorul investiţiilor consistente din unitatea medicală, făcute exclusiv din bani publici, bugetul local, în special, şi-au desemnat oameni în autoritatea care, teoretic, conduce împreună cu managerul Direcţia de Sănătate Publică Argeş, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Argeş, şi Colegiul Medicilor, reprezentat prin Tabita Stănoiu. Aşadar, un organ complex, care n-a fost înfiinţat de legiuitor de „florile mărului”, ca să citească în presă despre hotărârile în privinţa cărora ar fi trebuit să fie consultat. 

Şefa Auditului a anunţat că demisionează dacă Ministerul nu-i dă dreptate 

Una dintre aceste hotărâri aparţinând directorului, care a considerat că nu este cazul să deranjeze Consiliul de Administraţie pentru formalitatea organizării examenului în vederea înnoirii mandatului Comitetului Director, le-a aşezat în poziţii de „luptă” pe consilierul local Anca Dumitrescu şi Maria Mocanu, şefa Auditului din Primărie. Cele două doamne nu se pun de acord în privinţa articolului sau articolelor din Ordinul nr.595/2015 pentru modificarea Metodologiei cadru de organizare şi desfăşurare a concursurilor/ examenelor pentru ocuparea funcţiilor specifice Comitetului Director din spitalele publice, aprobată prin Ordinul ministrului Sănătăţii Publice nr.284/2007, în baza căruia s-a ţinut recenta examinare de la unitatea medicală câmpulungeană. Doctoriţa TBC este atât de sigură că s-a încălcat procedura de organizare a examenului, care i-a dat câştigători pe aceiaşi directori care erau şi înainte – dr.Toma Berevoianu, director medical, ec.Marinela Cristian, director financiar-contabil, şi asistent Florin Pană, director de îngrijiri – încât a cerut anularea lui.

În esenţă, fosta directoare a TBC-ului a reclamat metodologia de concurs făcută de Spital după cum i-a convenit. „Ni s-a spus că (…) metodologia de concurs o face unitatea respectivă şi atât. Şi şi-au făcut metodologie proprie. Da, în articolul 12 se spune: metodologia de concurs se face de instituţia respectivă, cu respectarea cadrului. Din câte ştiu eu şi juriştii mă pot contrazice, respectarea unei metodologii cadru presupune respectarea ei ca atare. Când faci o altă metodologie, poţi să adaugi, nu poţi să scoţi.”, a precizat liberala.    

În răspunsul pe care Maria Mocanu, pusă de Liviu Ţâroiu, l-a dat sesizării Ancăi Dumitrescu, aceasta motivează „ocolirea” avizului Consiliului de Administraţie prin faptul că respectiva condiţie este obligatorie pentru directorul medical numai pentru institute şi spitale clinice. Or nu era cazul Câmpulungului. Consiliera PNL o contrazice cum că, în următorul articol din ordinul citat, articolul 4, printre actele pe care trebuie să le conţină dosarul de înscriere la concurs este musai să se afle avizul Consiliului de Administraţie al spitalului. Potrivit Ancăi Dumitrescu, cerinţele articolului 4 nu fac diferenţă dacă este spital clinic sau nu, cum prevede articolul precedent, invocat de Maria Mocanu în răspunsul său. Şefa Auditului Primăriei, membră a comisiei de examinare, s-a apărat că, înainte de a se ţine aşa-zisul concurs, a vorbit la Ministerul Sănătăţii, la Departamentul de Resurse Umane, de unde i s-a comunicat: „Nu vă e clară legea? Articolul 4 se coroborează cu 3.” Altfel spus, un articol cu condiţii aplicabile tuturor dosarelor, care stabilea obligativitatea existenţei avizului Consiliului de Administraţie, se corobora cu un articol care reglementa cazul particular al funcţiei de director medical de institut ori spital clinic, în care era necesar avizul C.A. 

Nemulţumită de explicaţiile Mariei Mocanu, întemeiate pe legătura între cele două texte de lege, Anca Dumitrescu a invitat celelalte minţi din Consiliu să judece cum este corect. La care şefa Auditului a replicat că Primăria şi Spitalul au jurişti care pot să interpreteze legislaţia. Aşa cum Anca Dumitrescu are convingerea de neclintit că ea are dreptate, tot aşa şi Maria Mocanu este convinsă că dreptatea este de partea ei. Tocmai de aceea, dacă de la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătăte Publică Argeş, instituţii cărora Liviu Ţâroiu le-a solicitat lămuriri ca să ştie dacă anulează sau nu examenul, nu va sosi acelaşi răspuns, aşa cum l-a formulat ea la sesizarea liberalei, Maria Mocanu a anunţat că-şi dă demisia.     

La şedinţa Consiliului Local din 29 octombrie 2015, în cadrul căreia a avut loc dialogul care nu pune Spitalul Câmpulung într-o postură onorantă, mai cu seamă după comedia cu demisia lui Stănescu, liberalul Ionel State a încercat să stabilească o concluzie: „Nu s-a respectat o procedură, o lege trebuie să aibă o procedură, dar nu s-a respectat”. „Eu zic că s-a respectat.”, susţine de partea cealaltă Maria Mocanu. „Eu zic că nu s-a respectat. Dacă nu are avizul Consiliului de Administraţie, nu s-a respectat procedura.”, a conchis acesta. 

Culmea neobrăzării la Gore Stănescu: a plouat cu miliarde din banii publici peste el şi el se vaită că n-a fost ajutat!  

Pe rana deschisă a inutilităţii Consiliului de Administraţie al Spitalului a presărat sare, în aceeaşi şedinţă de Consiliu, directorul cu demisia retrasă, Grigore Stănescu. Într-o încercare timidă de a-i da replica managerului pesedist, ale cărui ieşiri rebele au fost imediat potolite de partid, Lucian Ionescu parcă scuza  ce au vorbit majoritarii în Consiliu, în absenţa lui Stănescu. „Domnul Stănescu a făcut o confuzie. Nimeni n-a spus că noi, Consiliul Local, trebuia să fim înştiinţaţi de demisia dumneavoastră. Eu am spus mai devreme că noi, Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal, am aflat din presă că managerul şi-a dat demisia, că există concurs la trei dintre managerii spitalului, deşi trebuia să avizăm dosarele.”, a sunat a justificare patetică a juniorului PNL în faţa seniorului PSD, de parcă îi era teamă că-l supărase. Uite de aia PSD-ul, aşa cum e, cu imaginea terfelită în scandaluri, face ce vrea cu un PNL plăpând ca o păpădie ciufulită în vânt, care dă pe gură nişte gogomănii fabuloase. Cum să nu fie nevoie să fie informat şi Consiliul Local? Normal că trebuia informat şi Consiliul Local! Dacă nu trebuia, atunci, de ce nu-i faceţi ghemetoc cererile de finanţare cu care să aruncaţi la ţintă în coşul de gunoi?!      

Îi împrospătăm memoria lui Ionescu, a cărui meliţă este cu un pas înaintea „procesorului” de la etajul superior, cu explozia de nemulţumire a colegului Bogdan David, exprimată cu o şedinţă înainte, exact pe acest subiect. „Era normal şi corect ca şi Consiliul Local să fie informat despre această demisie, pentru a şti ce se întâmplă în perioada următoare, ţinând cont că, în luna octombrie, va veni comisia de acreditare (…) Era normal să fim informaţi. Consiliul de Administraţie, cel puţin, ceea ce ştiu că nu a fost făcut.”, zicea David, la sfârşitul lui septembrie.         

Acelaşi Lucian Ionescu s-a văitat că: „Acum o săptămână, la şedinţa Consiliului de Administraţie, eraţi demisionar, noi eram prezenţi la şedinţa C.A. şi nimeni nu ne putea spune dacă avem sau nu manager.” „Dar ce, trebuia să ştiţi?!”, l-a înfruntat pesedistul cu un tupeu fenomenal. „De ce mai suntem Consiliu de Administraţie, domnul manager?”, a dat semne că se enervează Ionescu abia după ce i-a tuflit Stănescu o replică în stilu-i imposibil de acceptat într-o lume civilizată. „Este un act unilateral. Am contract de administrare cu primarul!”, a continuat şeful Spitalului să persifleze atribuţiile stabilite prin lege ale celor care trebuie să ia hotărâri împreună cu el. „Într-o instituţie atât de importantă, Consiliul de Administraţie nu trebuie să ia act de demisia managerului instituţiei în care activează?”, a ripostat Ionescu. „Dacă eu n-am văzut un sprijin din partea Consiliului de Administraţie!”, a fost maximul de neobrăzare din partea directorului Spitalului, căruia nu i-au lipsit, în mandatele lui Călin Andrei, finanţările generoase de la bugetul local. „Aţi văzut sprijin.”, i-a dat peste plisc Ţâroiu cu fondurile aprobate, ani la rând, în ciuda faptului că primarul era de la PNL, iar şeful Spitalului, de la PSD. 

Liberalii din Consiliu: Fără concurs, contabilul şef de la „Dinicu Golescu” ocupă postul ilegal.Din 30 octombrie, se pare, şeful Economicului a eliberat postul 

Liberalii au făcut o paralelă între Consiliul de Administraţie al Spitalului, care nu face nici cât o „ceapă degerată”, şi cel al Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, altă instituţie condusă de un director PSD. În acest ultim caz, C.A. nu numai că a fost consultat, dar a avut cel mai greu cuvânt în privinţa prelungirii angajării contabilului şef, care a ieşit la pensie în vara lui 2014. Cel mai înverşunat pe situaţia de la „Dinicu Golescu” este, fireşte, viceprimarul Bogdan David. Acesta şi-a contruit expozeul, pornind de la experienţa sa în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal, din care a demisionat. Spre deosebire de prezent, când până şi directorii trec examene fără ştirea Consiliului de Administraţie, când David era în această structură decizională la Spital, „niciun post de portar n-a fost scos la concurs fără avizul C.A. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Liceul „Dinicu Golescu”.  La fel, o să dovedim că postul de contabil este ţinut ocupat în aceeaşi manieră.”, a anunţat David. Plus că situaţia de la „Dinicu Golescu” o întrece pe cea de la Spital, întrucât, susţine el, postul trebuia scos la concurs. „Am făcut cercetări la „Dinicu” şi s-a spus că este aprobat de Consiliul de Administraţie.”, a precizat Maria Mocanu. Prilej pentru liberali să interpreteze că PSD, când are nevoie de Consiliul de Administraţie, îl exploatează fără ezitare în avantajul său.

Ionel State, membru al C.A. la „Dinicu Golescu”, insistă pe incorectitudinea situaţiei: „Chiar dacă Consiliul de Administraţie i-a dat aviz de prelungire a contractului, este ilegal. Fără concurs, ocupă postul ilegal.” „Are contract de muncă pe perioadă determinată şi, dacă dă în judecată, câştigă.”, a explicat fosta şefă a Personalului. „Poate să dea în judecată pe cine vrea, dacă nu are concurs, a ocupat postul ilegal!”, a stăruit Ionel State. La unison cu colegul Bogdan David, i-a smuls Mariei Mocanu un răspus negativ la întrebarea referitoare la scoaterea şi ocuparea postului prin concurs. „Atunci, cum spuneţi că o să câştige în instanţă?”, au concluzionat liberalii pe acest subiect. Însă concluzia pe marginea tuturor angajărilor pe posturi şi funcţii în sistemul bugetar i-a aparţinut lui Dan Şipoteanu, care s-a întrebat retoric: „Nu sunt cu încredinţare directă, domnule?” „Are dreptate colegul. Văd că şi domnul primar este acum cu încredinţare directă.”, l-a pişcat David pe Ţâroiu, greu de urnit de pe tronul pierdut. 

A doua zi după şedinţa de Consiliu, contabilul şef Ion Busuioc a pus punct relaţiei de serviciu cu “Dinicu Golescu”. Aşadar, contractul i-a încetat din 30 octombrie 2015, în locul său urcând profesional Elena Zăbavă. Ea va fi noul administrator financiar – contabil şef la “Dinicu Golescu”.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!