2.3 C
Campulung Muscel
11/12/2024

Sunt destui care nu ştiu că marele filozof Petre Ţuţea se trage din Muscel!

Săptămâna trecută, la Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, au fost comemoraţi 113 ani de la naşterea filozofului, economistului şi eseistului muscelean Petre Ţuţea, printr-o expoziţie de carte dedicată acestuia, pentru activitatea sa. 

„Petre Ţuţea s-a născut în comuna Boteni, pe 6 octombrie 1902, a rămas orfan de părinţi, care au murit în război, şi a fost adoptat de familia unui preot ortodox. A studiat la Liceul „Neagoe Basarab” din Câmpulung şi la Liceul „George Bariţiu” din Cluj. A urmat Facultatea de Drept şi a ajuns doctor în Drept Administrativ, obţinând calificativul „Magna Cum Laude” în 1929. Printre cele mai cunoscute opere de către public ale filozofului se numără: „Între Dumnezeu şi neamul meu”, „322 vorbe memorabile cu Petre Ţuţea”, „Filozofia Nuanţelor”. Printre alte lucrări ale sale, a scris şi lucrări cu caracter economic şi politic, „Reforma naţională şi cooperare”, „Anarhie şi disciplina forţei” şi „Ieftinirea Vieţii”.,” a declarat bibliotecarul Cristian Militaru.

La fel cum a precizat şi Cristian Militaru, din păcate, marele Petre Ţuţea, la nivel local, este foarte puţin cunoscut. Nici după moartea acestuia, operele şi viaţa nu îi sunt apreciate, la fel şi publicarea volumelor şi scrierilor pe care le-a avut sunt în număr redus.

Referitor la expoziţia iniţiată de Consiliul Local, ce avea ca scop valorificarea patrimoniului cultural, istoric şi natural al zonei, ce trecea săptămânal prin toate bibliotecile judeţului, ei bine, a rămas încă în incinta bibliotecii, devenind un centru de interes pentru mai multe şcoli, care şi-au exprimat dorinţa de a vizita-o. Numai săptămâna trecută, de la Şcoala “Oprea Iorgulescu”, clasa I C, împreună cu învăţătoarea Ionela Călinescu, a vizualizat fotografiile expuse, tot de la aceeaşi şcoală, elevii învăţătoarei Daniela Mirea, de la clasa a II-a A, de asemenea, au vizitat biblioteca.

Aşadar, treptat, stârnirea interesului pentru cultură a mărit şi fluxul celor intraţi în bibliotecă şi sunt aşteptări din ce în ce mai mari după finalizarea site-ului, ce se preconizează a fi la sfârşitul săptămânii viitoare. Portalul o să informeze din timp despre evenimentele ce au loc la „Ion Barbu”.  

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!