Legat de numărul de şomeri în plată, faţă de începutul anului, acesta se află într-o scădere, mai exact la jumătate. Sunt în jurul a 600 de persoane, care beneficiază de şomaj.
În ultimele două luni, a mai crescut numărul, pentru că sunt două categorii de şomeri, cei care vin din câmpul muncii şi cei care au absolvit o formă de învăţământ. În ultimele trei luni, au fost înscrise în evidenţă în jur de 100 de persoane, ca beneficiare, dar, în ultima lună, au început să vină absolvenţii de liceu în această etapă, cei din învăţământul superior şi învăţământul profesional şi post-liceal, care vor fi luaţi în evidenţă timp de 60 de zile, după care se depune al doilea dosar, în baza căruia ajunge în plată. În acest moment, sunt aproximativ 300 de absolvenţi, care sunt înscrişi în evidenţă. Numărul, faţă de anul trecut, este în scădere. Media angajărilor de la începutul anului, până în acest moment, este de 200 de angajări, prin agenţie. Sunt şi persoane angajate direct, fără să beneficieze de serviciile agenţiei.
Există nişte facilităţi acordate pentru cei care sunt luaţi în evidenţa A.L.O.F.M. Câmpulung, în special persoanele care au peste 45 ani, familii monoparentale, absolvenţi de învăţământ promoţia anului curent, persoanele cu dezabilităţi, persoane care mai au 15 ani până la pensie, dar şi tinerii care se încadrează în prevederile fostei Legi 116, tineri cu risc social, tineri cu vârsta până în 25 ani, cu copii sau fără, pentru care familia nu poate să asigure întreţinerea: se primesc câte 500 lei pe lună şi 750 lei, pentru cei cu formă de învăţământ. Dacă nu sunt în evidenţa agenţiei, nu li se acordă acest drept. De aceste facilităţi sunt beneficiari angajatorii care angajează aceste cazuri sociale dintre cele specificate mai sus.
Numărul şomerilor neindemnizaţi, unde intră inclusiv numărul asistaţilor social de la Legea 416, este cu mult mai mare decât cei în plată, în jur la 3.500 de persoane. Aici sunt incluse persoanele care nu au lucrat niciodată, care sunt vârstnice şi care doresc să fie luate în evidenţă, doar pentru a beneficia de facilităţile acordate de Guvern, prin programul de ajutoare alimentare.
Procedura e simplă pentru cei care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Vin cu patru copii de pe documente, anume, adeverinţă medicală, buletin, acte de studii şi adeverinţă de la Fisc, acolo unde e cazul.
Sunt cursuri în cadrul A.L.O.F.M., care ajută la găsirea unui loc de muncă
“Avem 21 de cursuri pentru care suntem acreditaţi ca instituţie, fiecare poate opta pentru ceea ce îşi doreşte, pentru ce crede că i se potriveşte lui. Noi nu putem decât să aducem la cunoştinţă persoanelor care sunt interesate să participe la cursuri. Fiecare se înscrie unde doreşte, noi nu putem să-i spunem: “du-te la cursul acela”. Săptămâna aceasta (n.r. săptămâna trecută) am finalizat înscrierile pentru cursul de mecanici auto, unde s-au înscris 27 de persoane, şi suntem în faza de final pentru a organiza curs de ospătar. Avem 15 dosare, ne mai trebuiesc câteva pentru a demara acest curs. Cursurile sunt gratuite, dacă persoana este în evidenţa agenţiei, fie are dosar de şomaj, în această perioadă, fie îşi face un dosar de căutător de muncă, 6 luni este în evidenţa noastră şi are parte de aceleaşi facilităţi de gratuitate. În momentul în care expiră perioada de valabilitate a dosarului şi cursul nu s-a terminat, trebuie să vină imediat să-şi facă alt dosar în evidenţă, pentru a nu plăti nimic în intervalul de timp dintre cele două perioade.”, ne-a declarat Paul Petrescu, şeful Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Câmpulung.
Mai rar sunt solicitări din partea asistaţilor sociali pentru aceste cursuri, pentru că participarea se referă la cei care au terminat cel puţin 8 clase. “Majoritatea sunt sub învăţământul de opt clase şi atunci, cum nu au şcoala generală terminată, nu pot participa la curs, legislaţia nu dă voie.”, ne-a declarat Paul Petrescu.
Faţă de anul trecut, numărul şomerilor în plată este mai mic cu 200 de persoane
Vara, numărul persoanelor beneficiare de şomaj este mai mic, deoarece sunt activităţi, unde oamenii mai prestează diverse servicii. “Sunt persoane care spun că nu pleacă în străinătate, sunt localităţi de unde sunt recrutaţi oameni care fac curăţenie pentru Dacia, dar nici unul nu vine să spună. Având în vedere că avem instrumente de lucru şi de control, pentru a identifica contractele de muncă, aceste persoane îşi pierd dreptul contractului de muncă, dorind să-şi facă un alt dosar ulterior. Interesant este că niciunul nu vine să declare că este angajat. În fiecare zi, identific toţi angajaţii şi, luna aceasta, am avut cel puţin 50 de persoane din ajutorul social, care nu a venit niciunul să spună că lucrează, venind la noi să ceară adeverinţa când sunt programaţi, motivând că nu sunt angajaţi. Iar atunci când îi identificăm şi îi punem faţă în faţă, “parcă am un contract”. Nimeni nu poate înregistra un contract de muncă, decât în baza datelor de identificare proprie, iar numai angajatorul cu parolă poate avea la acees la un contract de muncă. Noi nu avem rolul decât de a vizualiza persoane care sunt suprapuse în baza de date şomeri în evidenţa noastră cu angajaţii, pensionarii şi cu cei care primesc ajutor de creştere copil. În momentul când identificăm, am încetat plata, pentru că, dacă am sta după persoane care nu spun, se creează debite. În momentul în care Curtea de Conturi suprapune aceste instrumente de lucru, la fel ca noi, vom creea debite şi mai bine să le stingem din faşă. Obligaţia mea este să spun când se angajează, indiferent unde.” ne-a declarat Paul Petrescu.