Aşa cum vă informam în ediţia trecută a ziarului nostru, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 a cerut Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) date despre revoluţionarii cu certificate, dacă aceştia au avut calitatea de colaboratori ai fostei Securităţi. La Câmpulung, în Asociaţia „22 Decembrie ’89”, condusă de Sergiu Cicu, sunt înscrişi 55 de revoluţionari: Constantin Negru – primvicepreşedinte, Ion Năftănăilă – vicepreşedinte, Nelu Petre Matei – vicepreşedinte, Gheorghe Ariciu – vicepreşedinte, Marian Stanciu – vicepreşedinte, Dorel Matei – secretar general, Marian I. Florescu, Gheorghe Enescu, Ion Mateiu, Mihai Eftimie, Aurel Banciu, Irenca Elena Durdun, Ioan Rădulescu, Eftimie Pătraşcu, Antigona Theofanidis, Zaharia Ene, Nicolae Matei, Liviu Şerban, Marian Vlad, Virgil Diţescu, Eliza Maria Ambruş, Emil Jeno Ambruş, Arpad Ambruş, Lucian Popa, Ştefan Trâmbaciu, Marian Moiceanu, Cristian Dobre, Raj Halangescu, Gheorghe Pietraru, Florin Lixandra, Daniela Olteanu, Constantin Bogdan Olaru, Ion Ioaniţescu, Gheorghe Oncioiu, Pavel Chiţa, Eduard Andrei Ambruş, Nicolae Istrate, Emilian Balcă, Aurelian Moşoiu, Ion Miloiu, Ion Tănase, Gheorghe I. Grigoroiu, Cristian Ovidiu Creţu, Cornelia Popescu, Petrişor Florescu, Nicolae Albescu, Ion Puşco, Iulian Măgureanu, Carmen Niţescu, Carmen Mănescu, Cornel Cesăuanu, Casandra Ambruş, Gheorghe Mitroiu, Marian Bomboe.
În urma verificărilor C.N.S.A.S., o parte dintre cei înscrişi în asociaţia de revoluţionari de la Câmpulung sau care au fost născuţi în Muscel, dar înscrişi în alte organizaţii în ţară, au primit adeverinţe că nu există documente, din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii. Vă prezentăm lista revoluţionarilor verificaţi la C.N.S.A.S.
Sergiu Cicu, în calitate de “luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989”, a primit adeverinţa cu “nu a fost lucrător sau colaborator al fostei Securităţi”, pe 28 februarie 2012, în urma cererii depuse, pe 25 mai 2010, de către Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.
Primvicepreşedintele Constantin Negru, originar din Lereşti, a primit hârtia de la C.N.S.A.S. pe 23 aprilie 2013, prin care se specifică că nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii, chiar dacă a fost recrutat de către Securitatea Câmpulung, fiind titular de dosar. În adeverinţa publicată de C.N.S.A.S., solicitată de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie 1989, se regăsesc următoarele: „Domnul Constantin Negru este titular al dosarului fond reţea nr. R 112365 (cotă C.N.S.A.S.). Domnia sa a fost recrutat iniţial „în 1973 de către Securitatea Câmpulung Muscel, pe linia problemei Tineret, pentru a semnala persoanele cu preocupări şi activităţi negative în oraş”; la data de 25.12.1973, a semnat un Angajament, fiindu-i atribuit numele conspirativ „Radu Petrescu”. În anul 1975, a fost „reactivitat în timpul serviciului militar pentru supravegherea militarilor în termen de la U.M. 01776 Huşi”; la data de 25.03.1973, a semnat un nou Angajament. Domnia sa este titular şi al dosarului fond informativ nr. I 204342 (cotă C.N.S.A.S.), fiind urmărit în perioada 1972-1974. Direcţia de Specialitate a identificat o serie de documente, în formă dictando, semnate dactilo cu numele conspirativ „Radu Petrescu”, aflate în dosarele altor persoane; informaţiile amintite constituie caracterizări pozitive ale colegilor de serviciu.”
Pe numele vicepreşedintelui Gheorghe Ariciu, născut în comuna Berevoeşti, deţinător de certificat de “luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989”, a fost emisă adeverinţa prin care se comunica că acesta nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii, chiar dacă pe numele său a fost identificat un dosar fond informativ nr. I 887 (cotă C.N.S.A.S.), fiind urmărit în anul 1982.
Revoluţionarii musceleni nu au fost colaboratori ai Securităţii, deşi unii au semnat angajamente şi au primit nume conspirative
La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, au mai primit adeverinţe care atestă că nu există date ori documente, din care să reiasă calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii, următorii membri ai Asociaţiei „22 Decembrie 1989”: Elena Irenca Durdun (Piuaru), Eftimie Pătraşcu, Marian Vlad, Emil Jeno Ambruş, Arpad Ambruş, Ştefan Trâmbaciu, Daniela Olteanu, Gheorghe Oncioiu, Eduard Andrei Ambruş, Emilian Balcă, Gheorghe I. Grigoroiu, Cornelia Popescu, Petrişor Florescu, Nicolae Albescu, Ion Puşco, Carmen Mănescu, Gheorghe Mitroiu.
Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor a mai cerut lămuriri şi pentru alţi trei înscrişi în asociaţia din Câmpulung, dar, chiar dacă au fost prezentate elemente din propriul dosar, au fost declaraţi ca nefiind colaboratori sau lucrători ai fostei Securităţi. Este vorba despre Antigona Theofanidis, Aurelian Moşoiu şi Cornel Cesăuanu.
În cazul Antigonei Theofanidis, adeverinţa prezintă următoarea situaţie: „Doamna Antigona Theofanidis este titulara dosarului fond reţea nr. R 114725 (cotă C.N.S.A.S.). Domnia sa, ofiţer instructor la Casa de Cultură a oraşului Câmpulung, judeţul Argeş, a fost recrutată pentru supravegherea informativă a persoanelor cu preocupări literar-artistice, membre ale cenaclurilor de profil; la data de 17.08.1988, a semnat un Angajament, atribuindu-se numele conspirativ „Adriana”. Direcţia de Specialitate a identificat, în dosarul personal, precum şi în dosarul altei persoane, următoarele informaţii transmise Securităţii de către doamna Antigona Theofanidis: „Sursa informează că în cadrul Casei de Cultură orăşeneşti funcţionează, în afara altor cercuri, şi o formaţie de teatru amatori condusă de instructoarea Antigona Theofanidis, având în componenţa sa 15 persoane, oameni ai muncii, care lucrează în diferite obiective economice de pe raza oraşului. În prezent, se fac repetiţii la piesa „Mărturisirea” de Radu F. Al. şi la spectacolul colectiv de miniaturi satirice „Circul Mare”. Nu sunt probleme deosebite în cadrul acestei formaţiuni artistice. Mai există o formaţie de teatru condusă de E.C., care, după cum cunoaşte sursa, lucrează la C.F.S.”; „Sursa informează următoarele: Din luna septembrie 1988, în cadrul Casei de Cultură a venit numitul B.N., instructor-colaborator la cercul de instrumente muzicale. Este o persoană mai puţin agreată, aceasta datorându-se şi faptului că dovedeşte un spirit scăzut de colegialitate, căutând să acapareze cât mai multe persoane care doresc să frecventeze respectivul cerc. De asemenea, B.N. caută să întreţină o atmosferă de suspiciuni şi neîncredere în rândul personalului ce încadrează Casa de Cultură, cât şi în rândul celorlalţi instructori.”; „Sursa informează că a discutat în mai multe rânduri cu B.N., instructor-colaborator la Casa de Cultură orăşenească Câmpulung, în urma cărora au realizat următoarele: Este oarecum interesat în rezolvarea sarcinilor profesionale /…/ În general, evită discuţiile şi anturajele, dovedind prudenţă şi dând o notă de expectativă în abordarea diferitelor probleme de ordin profesional şi social. Totuşi, afirmă că ar fi putut să câştige o poziţie mai bună, date fiind calităţile sale profesionale de pedagog, însă, în mai multe rânduri, a fost blocat, punându-i-se în sarcină o serie de lucruri pe care nu le-a făcut. Sursa a înţeles că ar avea multe de spus, din toate punctele de vedere, dar caută să trieze şi verifice persoanele cu care stă de vorbă.”
Aurelian Moşoiu este titular al dosarului fond reţea nr. R 536 (cotă C.N.S.A.S.). Direcţia de Specialitate din cadrul C.N.S.A.S. a regăsit următoarele elemente: „Domnia sa, fiind lăcătuş mecanic la Întreprinderea de Autoturisme Aro, Secţia 2 Metal Schitu Goleşti, a fost recrutat la data de 10.08.1988 pentru „cunoaşterea activităţii muncitorilor de întreprindere, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor date în competenţa organelor de securitate, cât şi pentru cunoaşterea activităţii unor persoane de pe raza comunei Schitu Goleşti aflate în atenţie”. A semnat un Angajament, atribuindu-i-se numele conspirativ „Petre”.”
Cornel Cesăuanu este titular al dosarului fond reţea nr. R 319231 (cotă C.N.S.A.S.), în care este specificat: „Domnia sa a fost recrutat pentru „supravegherea informativă în cadrul F.M.P.S.P. Câmpulung, Atelierul Schitu Goleşti, unde lucrează în calitate de electrician”; la data de 10.06.1988, a semnat un Angajament, atribuindu-i-se numele conspirativ „Dode”.”
Sursa Foto: Facebook