-3.4 C
Campulung Muscel
16/01/2025

Pensionarii bolnavi şi vârstnicii abandonaţi de familii, internaţi la Unitatea Medico-Socială de la Rucăr

Inaugurarea Centrului Medico-Social de la Rucăr a adus conducerea judeţului în comuna musceleană, pentru prezentarea publică a investiţiei efectuate în clădirea fostului spital desfiinţat în anul 2010. Imobilul fostei unităţi medicale nu avea compartimentele şi infrastructura necesară pentru continuarea activităţii căreia îi servea. Astăzi, noul aşezământ, destinat, în principal, persoanelor de vârsta a treia, bolnave şi abandonate, oferă condiţii de cazare la standarde europene. Consiliul Judeţean a întreprins investiţii serioase în respectivul amplasament şi, potrivit primarului Ionel Dulamă, este nevoie în continuare de intervenţii, deoarece ceea ce s-a realizat până în acest moment este insuficient destinaţiei actuale. „Important este că putem să deschidem această unitate medico-socială, care este foarte utilă şi din punct de vedere al absorbţiei forţei de muncă din localitate. Sunt 35 de posturi per total, majoritatea ocupate de persoane din Rucăr, la fel ca şi cei care vor fi internaţi acolo, cât şi cei care vor putea să beneficieze de un sistem de urgenţe. Pentru noi ar fi benefic să avem şi un centru de permanenţă şi iarăşi fac un apel la cei care ne pot ajuta în acest sens, pentru că este bine să-l avem într-o localitate care este oarecum depărtată de oraşele mari şi care este un punct strategic. Dacă, între cele două Războaie Mondiale, când s-a înfiinţat acest spital, el avea un efect strategic, sigur că şi poziţia de acum este aceeaşi şi este important să funcţioneze în parametri normali.”, a precizat primarul comunei Rucăr, Ionel Dulamă. Investiţia a fost realizată în proporţie de 95%, rămânând de executat blocul alimentar şi spălătoria. Pentru a suplini lipsa bucătăriei, unitatea a fost nevoită să încheie un contract cu o firmă de catering. De asemenea, activitatea de spălătorie a fost externalizată la preţuri mici, informa directorul centrului. Dr. Gheorghe Ciulcu, managerul Unităţii Medico-Sociale Rucăr, a cărui activitate datează dinaintea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor din centru, lucrează ca medic în comuna musceleană din anul 1983.       

Prefectul Mihai Oprescu: „Este un act de decenţă administrativă, un act de normalitate în privinţa a ceea ce înseamnă gospodărirea unei zone, poate, multă vreme, neglijate”

    După ce şi-a exprimat bucuria de a se revedea cu autorităţile locale într-un moment deosebit, prefectul Mihai Oprescu a reamintit faptul că, spre deosebire de guvernarea precedentă, care se lăuda cu reduceri – de personal, de instituţii, în special, şcoli şi spitale – săptămâna trecută, cu aportul masiv al Consiliului Judeţean, dar cu preluarea bugetului pentru salarii de către Ministerul Sănătăţii, s-a reuşit deschiderea unui obiectiv foarte important la Rucăr. „Cred că este un act de decenţă administrativă, un act de normalitate în privinţa a ceea ce înseamnă gospodărirea unei zone, poate, multă vreme, neglijate, din anumite considerente. Fiindcă suntem în această formulă lărgită – reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, autorităţi locale, domnul deputat, ca reprezentant al Legislativului – cred că putem să spunem cu toţii că, acolo unde există un parteneriat corect între Executiv, Legislativ şi autorităţile locale – lucrurile bune se pot înfăptui în interesul, până la urmă, al tuturor, al locuitorilor judeţului Argeş.”, a declarat prefectul Mihai Oprescu despre realizarea de la Rucăr.
    Acesta i-a cerut Sorinei Honţaru, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Argeş, să-l însoţească la inaugurarea Centrului Medico-Social, „pentru a fi şi o garanţie de specialitate că lucrurile vor intra pe un făgaş normal în această unitate importantă.” Prefectul a reafirmat cu toată tăria angajamentul pe care îl are Guvernul României pentru refacerea unor obiective, care, din considerente cunoscute, au fost ori neglijate, ori închise.                      

Reabilitarea şi dotarea centrului de la Rucăr, 8,16 miliarde 

    Preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Tecău, mărturisea participanţilor că a tot amânat inaugurarea centrului de la Rucăr, deoarece şi-ar fi dorit să fie prezent şi ministrul Sănătăţii, argeşeanul Nicolae Bănicioiu, fără ajutorul căruia nu s-ar fi putut asigura finanţarea funcţionării unităţii medico-sociale. O deplasare în străinătate nu i-a permis acestuia să fie prezent în Muscel. La nivelul judeţului, spunea şeful CJ Argeş, au fost închise patru spitale. Cel de la Rucăr este al treilea care se redeschide, după Mozăceni şi Călineşti. La toamnă va fi finalizat şi Spitalul Domneşti, momentul inaugurării fiind programat pentru primăvara lui 2016. „Am făcut eforturi foarte mari la nivelul Consiliului Judeţean şi vreau să le mulţumesc consilierilor judeţeni că au aprobat planul de investiţii şi sumele pentru modernizarea şi redeschiderea acestor unităţi medico-sociale.”, a afirmat Florin Tecău.
    În cazul Rucărului s-au acordat 8,16 miliarde de lei vechi pentru reabilitare şi dotare. Unitatea va intra în coordonarea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. „Mi-aş dori să fie spital. Poate, în timp, vom reuşi să facem acest lucru. Cred că aveţi nevoie de o astfel de unitate de sănătate, dar primul pas a fost făcut.”, a mai spus acesta.
    Florin Tecău s-a referit şi la grădiniţa din Rucăr, investiţie a Consiliului Local, începută de ani buni, pentru care s-au promis permanent finanţări. În 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş a reuşit să obţină o finanţare, în baza Ordonanţei 28. „Ieri (n.r. miercuri, 22 iulie), am semnat ultima tranşă de finanţare pentru grădiniţă, toţi banii necesari pentru a fi finalizată.”, a anunţat acesta. Grădiniţa de la Rucăr este cea mai modernă din mediul rural.

Reprezentantul Muscelului în Parlament, deputatul Marin, a insistat foarte mult ca ministrul Sănătăţii să fie prezent la Rucăr 

    Deputatul Gheorghe Marin a exprimat public ideea că Legislativul, împreună cu Prefectura, va putea face mai multe pentru zonă. Parlamentarul muscelean şi primarul Ionel Dulamă au vorbit cu ministrul Bănicioiu, de două ori, despre finanţarea investiţiei inaugurate săptămâna trecută. „Şi eu l-am invitat personal. Am dorit atât de mult să vină la deschidere. Nu a reuşit şi nu mai puteam să întârziem momentul deschiderii. Este un moment mult aşteptat de locuitorii comunei Rucăr. În întâlnirile pe care le-am avut cu administraţia şi cu cetăţenii, una dintre temele de discuţie era când redeschidem spitalul, aşa cum era el. Întotdeauna am zis că, împreună cu primarul, vom face toate demersurile ca acest lucru să fie înfăptuit. Iată că astăzi (n.r. joi, 23 iulie) reuşim să facem acest centru medico-social, pe care eu cred că vom putea să-l dezvoltăm în viitor. Poate, în prima fază, facem partea de permanenţă. În a doua fază, poate facem şi un grup alimentar. Şi, de ce nu, poate, în viitor, ne gândim să facem un spital.”, a declarat deputatul Gheorghe Marin.
    Primarul Ionel Dulamă şi-a invitat oaspeţii să viziteze şi grădiniţa aflată în construcţie, ca să vadă stadiul lucrării. „Poate, în felul acesta, reuşim, la 1 septembrie 2015, să tăiem acolo o panglică.”, şi-a exprimat acesta încrederea că va fi sprijinit pentru finalizarea ei. După încheierea acţiunilor oficiale incluse în programul zilei de joi, discuţiile au continuat într-o atmosferă mai amicală, la un pahar cu vin.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!