3.5 C
Campulung Muscel
23/03/2023

La împlinirea vârstei de 74 de ani, Thury Ştefan le face cadou muscelenilor o expoziţie de lucrări

Despre Thury Ştefan se ştie că a fost un mare dansator şi un actor foarte apreciat. Nimeni nu se gândea că poate modela metalul într-un mod fascinant. Lucrează în cupru adevărate opere de artă pe care le donează bisericilor şi instituţiilor, dar şi prietenilor apropiaţi. În curând, va avea o expoziţie în incinta Complexului Comercial BIG & Small, dar şi la Teatrul „Tănase”. Lucrează în atelier cu sârguinţă şi a reuşit să strângă peste 60 de lucrări pe care doreşte să le prezinte câmpulungenilor în luna august, atunci când va împlini 74 de ani. 
 

Cu banii dintr-o emisiune în Italia şi-a cumpărat o Dacia

Perioada ceauşistă a fost una prielnică pentru artistul înfiat de Câmpulung. De 50 de ani, are ca hobby metaloplastia şi a putut să expună în toate ţările Europei, datorită prieteniei pe care a avut-o cu Nicu Ceauşescu. Putea să iasă din ţară oricând, pentru că avea paşaport diplomatic şi, ori de câte ori avea ocazia, organiza câte o expoziţie de lucrări realizate manual de el. „Pe Ceauşescu nu l-am văzut niciodată la Teatrul „Tănase”. În schimb, venea frecvent Gheorghiu Dej. Trecea doar Calea Victoriei şi venea pe jos la teatru, singur, că nu era ca acum cu bodyguarzi. Nicu Ceauşescu venea seară de seară şi la Barul „Melody”, ca să mă vadă. Eu am fost în gaşca lor, cu nebunul de Serghei Mizil. Foarte rar mergeam cu ei, pentru că eu aveam programul meu, dar, când apucam, făceam câte un chef cu ei. Foarte mult i-a plăcut lui Nicu Ceauşescu de mine şi datorită prieteniei mele cu el am putut să plec prin afară.”, ne-a povestit maestrul Thury Ştefan. A petrecut foarte mult timp în Italia, acolo unde se afla şi un bun prieten de-al său, marele regizor român, ajuns director la Canale5, şi Telecinco, Valeriu Lazarov. Televiziunea de divertisment din România îi datorează emisiuni de mare audienţă precum „Surprize, Suprize”,” Din dragoste” sau “Iartă-mă”. Maestrul Thury îşi aduce aminte cum a reuşit să îi impresioneze pe italieni, nu numai prin tablourile sale, pe care le-a prezentat în cadrul unor expoziţii, dar şi printr-un moment televizat. Cel care a putut să facă acest lucru posibil a fost Valeriu Lazarov, care era atunci director la Telecinco. „Eu eram cu trupa în Italia şi am trecut pe la el. Atunci mi-a spus că trebuie să le dăm peste nas la ăia şi mi-a zis: „Măi Thurică, fă tu visul lui Charlie Chaplin, că ăştia habar nu au.” Atunci, din remuneraţia unei emisiuni mi-am cumpărat maşină când m-am întors în ţară. Mi-am luat o Dacie.”, ne-a mărturisit râzând maestrul Thury.  
 

Are o sufragerie plină de lucrări 

După ce s-a retras de pe scenă, Thury Ştefan s-a axat pe cea mai mare pasiune a sa, metaloplastia. Spune că în viaţă trebuie să ştii să faci ceva şi, dacă tot îl faci, trebuie să te străduieşti să iasă perfect. Aşa se pot cataloga şi lucrările sale, care sunt unicate în întreaga lume. Sunt perfecte, parcă sunt pictate cu vopsea de aur. Răbdarea şi sârguinţa de care dă dovadă sunt impresionante. Lucrează câteva luni la un tablou care trebuie să iasă perfect, să nu aibă niciun defect, cât ar fi de mic. „Metaloplastia o am ca hobby de 50 de ani. A fost o amprentă veche, încă de când filmam, mai făceam câte ceva pe bucăţi mici de cupru. Acum am avansat şi pentru că am timp să le fac. Am zis că, dacă nu mai dansez, să fac tot artă şi, în afară de filme, să las şi articolele de metaloplastie. Unde mă duceam cu trupa prin afară făceam şi câte o expoziţie.”, ne-a mărturisit maestrul. În prezent, este extrem de ocupat, pentru că pregăteşte următoarea expoziţie, cu ocazia împlinirii vârstei de 74 de ani vrea să facă câmpulungenilor un cadou special. Acesta va expune la BIG & Small o serie din lucrările sale. Vă veţi putea bucura de frumuseţea operelor sale doar în cadrul expoziţiilor, pentru că nu vinde din lucrări, le donează. „Comenzile, de obicei, le refuz, pentru că vreau să fac lucrări din omenie, aşa cum am făcut la “Negru Vodă”. Racla Sfântului Ioanichie este făcută de mine. Şi cele două icoane mari de la intrare sunt făcute tot de mine. Sunt lucrări pe care le-am donat. Când mă duc la ziua onomastică a cuiva, îi ofer cadou o lucrare de a mea. Nu este o chestie din care eu să fac profit, bani. Emblema Primăriei tot eu am făcut-o. Ochiul divin de la Biserica „Sfântul Nicolae” tot de mine este făcut. Am mai făcut emblema Muzeului Goleşti.”, ne spunea de curând maestrul Thury.
Vrea ca următoarea lucrare să fie extraordinară. Ideea sa este să îl facă pe întemeietorul Negru Vodă. A studiat mai multe lucrări şi s-a gândit să ataşeze un chenar format numai din personaje. Cea mai mare lucrare pe care a făcut-o a fost „Cina cea de taină” a lui Leonardo DaVinci. A avut dimensiuni considerabile şi a dat-o unui prieten de-al său. Spune că are atât de multe lucrări, că nu mai are unde să le depoziteze. În sufragerie are 68 de lucrări, iar în viitoarea expoziţie va etala doar 25 din ele. 
 
 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!