1.7 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Maria Cotenescu face dezvăluiri şocante, bazate pe reclamaţiile venite de la mai mulţi locuitori ai satului Bilceşti: „Noaptea, cei de la Combinatul de Lianţi nu mai folosesc filtrele şi dau drumul la tot”

În cadrul şedinţei Consiliului Local, de marţi, 30 iunie 2015, a fost dezbătută o temă căreia Evenimentul Muscelean i-a dedicat o intensă campanie pe parcursul ultimilor doi ani: un mediu curat, sănătos, pe care nu-l vom avea niciodată dacă nu vom găsi o cale de a-i responsabiliza pe agenţii economici locali, a căror activitate afectează, într-o mai mare sau mai mică măsură, calitatea aerului, apei şi solului: achiziţionarea unei staţii de măsurare a calităţii aerului. Pledând pentru o astfel de investiţie, n-am urmărit şi nu urmărim închiderea vreunei societăţi. Sau alungarea vreunui întreprinzător din municipiu, aşa cum pe nedrept am fost acuzaţi, din pricina insistenţelor noastre de a ne apăra contra poluării la care suntem expuşi. Nu cerem decât discernământ din partea operatorilor care folosesc în afacerile lor substanţe toxice, dăunătoare mediului. Să nu ne pună, deliberat, în pericol, prin ceea ce degajează în aer, ca urmare a arderilor, ori prin ceea ce deversează în apă ori depozitează pe sol. Singurul interes servit de iniţiativa ziarului, care a insistat, prin apeluri adresate comunităţii locale, începând cu cei care conduc Câmpulungul, până la societatea civilă, de a apăra împreună aceeaşi cauză, a fost o viaţă mai bună şi cât mai lungă pentru fiecare locuitor al Câmpulungului. A fost singura motivaţie care a determinat redacţia Evenimentului Muscelean să pledeze pentru achiziţionarea unei staţii de măsurare a calităţii aerului, deziderat la care nu vom renunţa până nu-l vedem îndeplinit. Marţi, consilierul local Maria Cotenescu s-a substituit vulcanicului Dan Şipoteanu, singurul ales câmpulungean care a purtat cruciada cu poluatorii, şi a oferit un motiv personal, dublat de reclamaţii cât se poate de serioase primite de la mai mulţi locuitori ai satului Bilceşti, în grădinile cărora nu mai găseşti un pom înverzit.      

„Este normal că dânşii n-au cum să pună o staţie într-o situaţie ca aceasta, căci ar însemna să pui lupul paznic la oi”

Pe când credeam că nu mai avem nicio speranţă cu acest Consiliu Local, care se angaja ba ca la o rectificare bugetară să completeze suma alocată la constituirea bugetului local pe 2015, ba că va solicita oferte de preţ în vederea realizării dotării la care ne-am referit, ba că va cere studii de la specialişti, ba că va negocia cu Holcim să se alăture în demersul procurării dispozitivului, s-a găsit un consilier care să spună lucrurilor pe nume. Un singur consilier din 19 a avut curaj să aducă în plenul Consiliului unul dintre motivele pentru care municipiul, obligatoriu, trebuie să procure respectiva staţie şi s-o pună degrabă la treabă. Este adevărat că situaţia relatată îi priveşte pe vecinii de la Bilceşti, de unde au ajuns mai multe sesizări la consilierul local PSD Maria Cotenescu, dar, cu siguranţă, ne priveşte şi pe noi, în egală măsură.

Iată cum a sunat alocuţiunea acesteia, în cadrul şedinţei Consiliului Local din ultima zi a lunii iunie: „Este vorba despre aerul din Câmpulung. Am primit sesizări de la oamenii din Bilceşti şi toţi cei care stau înspre Târgovişte spun că frunzele pomilor li s-au uscat. Este clar că din cauza aerului. Şi că, noaptea, cei de la Combinatul de Lianţi nu mai folosesc filtrele şi dau drumul la tot ce au în combinat. Am crezut că ne pun dânşii în oraş o staţie, ca să ştim ce aer respirăm, dar nu s-a pus. Este normal că n-au cum să pună într-o situaţie ca aceasta, căci ar însemna să pui lupul paznic la oi. Ori le solicităm dânşilor să pună staţie, ori, dacă nu, chiar va trebui să prindem în bugetul de anul viitor să cumpărăm o staţie. Nu se poate! Eu, personal, cumpăr foarte multe pastile pentru alergii. Când plec din Câmpulung, nu am nevoie de aceste pastile. Cum mă întorc acasă, am din nou nevoie de aceste pastile. Cei de la combinat spun că dau la Mediu nişte indicatori. Am vrea să ştim şi noi ce indicatori dau la Mediu, să vedem dacă sunt cei din care ar trebui să reiasă dacă aerul din Câmpulung este cel normal. Tocmai cei doi indicatori care nu prea sunt normali nu sunt daţi niciodată. Ei dau din oră în oră, dar tocmai aceşti doi indicatori nu-i dau. Noi le mulţumim că sunt în Câmpulung, că ne-au distrus muntele şi că, la un an-doi, ne aduc câte un aparat la Spitalul Câmpulung şi suntem foarte fericiţi. E normal să aducă, să ne vedem şi starea de sănătate.” 

Maria Cotenescu a reluat apelul de a intra din nou în contact cu şefii de la Holcim şi să li se actualizeze propunerea de colaborare sau asociere ori măcar să li se ceară un punct de vedere privind achiziţia unui aparat de măsurare a calităţii aerului. Deşi pentru ea este limpede că: „Niciodată cei de la combinat nu vor fi de acord să aducă o staţie de măsurare a calităţii aerului.” În acord cu cele transmise de consilierul PSD, liberalul Ionel State a confirmat că şi la urechile sale au ajuns informaţii despre practicile descrise de Maria Cotenescu. „Nu vă ascund că, pe surse neoficiale, am auzit şi eu lucrul acesta. Funcţionează pe nişte senzori, care, dacă se întâmplă să depăşească anumite cote, încep să facă zgomot, să piuie. Am auzit, din surse neoficiale, că se maschează, dar acestea sunt informaţii neoficiale.”, a precizat Ionel State.

În această lună, proiectul de hotărâre privind achiziţia staţiei de monitorizare a calităţii aerului trebuie să fie gata, ca să fie votat de Consiliul Local 

Viceprimarul-primar Liviu Ţâroiu a avut o tentativă de a tărăgăna din nou subiectul, declarând că este în aşteptarea unui răspuns la solicitările transmise,  pentru a doua oară, societăţii Holcim. Prima: de a intra într-o asociere cu autorităţile locale, pentru ca în municipiu să existe o staţie de monitorizare a aerului care să funcţioneze impecabil. A doua: să transmită Primăriei, în fiecare lună, măsurătorile care au fost făcute în cursul lunii respective, parametrii aerului în staţia combinatului şi ceea ce comunică Agenţiei de Mediu. „Am încercat să intru în contact cu domnul Raicov, ieri şi astăzi, dar nu am reuşit.”, a afirmat Liviu Ţâroiu. 

În schimb, colegul Bogdan David, consilierul cu atribuţii de viceprimar, a fost mult mai categoric. „Avem prinsă o poziţie în bugetul de anul acesta (n.r. o alocare de 50.000 de lei pentru staţia de măsurare a calităţii aerului), avem şi o sumă. Cum am alocat bani la tot felul de investiţii sau cheltuieli, nu cred că e vreo problemă să dăm noi banii din fondurile pe care le mai avem şi să o cumpărăm noi, ca să nu mai existe suspiciuni. Trebuie să demarăm procedura, ca să vedem cât costă, şi să o achiziţionăm. Fiţi convinşi că nu o să ne dea nimeni bani. În perioada asta, trebuie să demarăm procedurile şi să termină odată cu suspiciunile.”, a afirmat David. Finalul i-a aparţinut preşedintelui de şedinţă Ionel State, care a cerut ca, pentru şedinţa viitoare, adică ordinara lunii iulie, să se elaboreze un proiect de hotărâre, în baza căruia să fie demarată procedura de achiziţie.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!