17/03/2025

Vicele Ţâroiu le-a netezit votanţilor ultimul drum

Ce nu s-a putut face în două mandate se poate face în anul electoral

La talentul electoral cu care se mişcă în diferite zone ale municipiului viceprimarul-primar Liviu Ţâroiu, care a început să mai astupe cu asfalt unele dintre gropile preistorice, pe care şoferii le visau şi noaptea (şi, pe cale de consecinţă, şi gura votantului), s-ar zice că de fostul coleg n-a putut să facă mai nimic din ce i-au cerut oamenii în trecut. Nici în prezent nu-l dă peste cap valul de îmbunătăţiri de natură edilitar-gospodărească, fiindcă nu sunt bani de mai mult, economiile urbei rămânând blocate pe mai departe într-o investiţie despre care nu se ştie cine se va ocupa mai departe: Consiliul 2012-2016, intrat pe ultima sută de metri de realizări şi eşecuri, Consiliul 2016-2020 sau DNA. Mare mirare ca, până la campania de primăvară viitoare, care va coincide cu cea electorală pentru alegerile locale, să avem finalizate lucrările în parcuri! Cum corect am anticipat, Liviu Ţâroiu a ales singura variantă posibilă, în condiţiile în care patronul firmei care a lăsat vraişte parcurile şi praf şi pulbere proiectul îi dă cu tifla: să-l acţioneze în judecată, pentru ca instanţa să-l oblige să predea amplasamentul, iar municipalitatea să poată continua „brânza” pompos intitulată „regenerare urbană”. 
Dar, până la un verdict al instanţei, târgul îşi continuă existenţa molcomă, în care schimbările, lipsite de consistenţă, se produc cu încetinitorul. La noi, schimbare se rezumă la o mânjeală cu plombe a străzilor, la un măturat central, la plantat de panseluţe, la defrişat de vegetaţie (capitol la care autorităţile au rămas în 2015, la fel ca în fiecare an, repetente). Una dintre acţiunile recente ale administraţiei intrate în epoca Ţâroiu, una de tranziţie, până în 2016, care se cuvine a fi menţionată la capitolul realizări, se derulează la Cimitirul „Flămânda”. Au trecut atâţia ani de când enoriaşii cer autorităţilor locale să se milostivească şi să facă un drum ca lumea la „Flămânda”, că unii dintre ei or fi sucombat înainte să apuce să vadă lucrarea executată. Două mandate, actualul viceprimar, cocoţat în funcţia de primar, a fost bătut la cap să toarne asfalt pe drumeagul ce străbate cimitirul, ca măcar ultimul drum să fie unul lin, fără hurducături pe cărăruia pietruită, pentru răposatul care a tot avut parte de şomârdoale pe arterele urbane cât a fost în viaţă. 
De ce nu s-a putut, cine n-a vrut, cine a împiedicat pe cine să disloce o echipă de muncitori la „Flămânda”, unde nu era vreo lucrare de anvergură de făcut, nu mai contează acum. Însă, cum a scăpat de Andrei, Ţâroiu a trecut la acţiune. Este adevărat că l-a ajutat şi alocarea bugetară stabilită la începutul anului, la ADP, pentru care s-au prevăzut aproape 3 miliarde de lei vechi în acest scop. Mai precis, 50.000 lei, la capitolul „Întreţinere spaţii verzi”, pentru reabilitare la Cimitirul „Flămânda”, şi alţi 249.410 lei, la capitolul „Întreţinere drumuri şi poduri”, pentru reabilitarea străzii Flămânda. Investiţia a început în urmă cu aproape trei săptămâni, înainte ca aleşii să corecteze o scăpare din punct de vedere juridic, pentru ca intervenţiile pe bani publici să se poată desfăşura. În avântul său de a le asigura cetăţenilor o alee perfectă cât mai repede cu putinţă, viceprimarul Liviu Ţâroiu a sărit peste un „mic” amănunt: suprafaţa de 280 de metri pătraţi, supusă reparaţiilor, nu făcea parte din domeniul public. 
Atunci, s-a întocmit rapid un material, care a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu din mai, argumentat de iniţiatorul lucrării astfel: „Este o solicitare a enoriaşilor Bisericii „Flămânda”, pentru o alee de urcare pietonală (n.r. şi de coborâre pentru cei care nu rămân acolo), care era deteriorată complet şi nu mai putea fi folosită. Oamenii au solicitat să modificăm această alee. Noi am găsit o soluţie tehnică şi, ca să putem face o investiţie asupra ei, a trebuit s-o preluăm şi s-o introducem în domeniul public.” Din tabăra liberală, prin vocea lui Constantin Chiţulescu, Ţâroiu a primit şi felicitări pentru lucrare, dar şi mustrări că s-a apucat de ea înainte să fie dată hotărârea de Consiliu, prin care terenul era preluat în domeniul public. „Am fost convins că este în domeniul public al nostru, dar n-a fost.”, şi-a scuzat scăparea viceprimarul. 
La două săptămâni distanţă de şedinţa de Consiliu în care a avut loc scurtul dialog PSD-PNL, investiţia este într-o fază avansată: scările pavate înaintează către biserică, iar străduţa spre „cimitirul din livadă” a şi fost asfaltată. S-a montat bordură şi, probabil, în scurt timp, va fi amenajat şi un trotuar pentru cei care parcurg traseul pe jos. Deci, se poate atunci când este voinţă. Şi un an până la alegeri. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!