4.1 C
Campulung Muscel
10/11/2024

Ţâroiu şi-a propus să facă temenele pe la uşile patronului din Alba Iulia

Puţin a lipsit ca aleşii să se afunde mai puternic în haznaua cu lături intitulată „Kretzulescu şi centrul istoric”, când au luat decizia să cheltuiască din banii câmpulungenilor aproximativ 1,24 miliarde de lei vechi ca să finalizeze cei 20% lăsaţi vraişte de constructorul ardelean în Grădina Publică. Ce-au vrut să facă ai noştri conducători, când au aprobat, la sfârşitul lui aprilie, consumarea acestei sume din bugetul local? Fondurile, un „mizilic”, pe lângă prăpădul de până acum, erau scoase, prin vot al Consiliului Local, din categoria cheltuielilor eligibile, adică suportate de finanţatorul european (presupunând că proiectul ar avea o finalitate pozitivă, dar nu va avea sigur), pentru a fi plătite de contribuabilii din municipiu. Ministerul Dezvoltării s-a opus, dar opoziţia oficialilor de la Bucureşti nu înseamnă altceva decât o amânare a unui fapt care tot se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat. Adică, în final, tot noi vom plăti „lucrările minim necesare pentru buna utilizare a parcului”, pentru că nu vom pupa niciun euro de la UE, în condiţiile în care mai sunt şapte luni până la sfârşitul lui 2015, trei obiective neîncepute (bulevardul, Piaţa Primăriei şi strada Nae Leonard) şi două nefinalizate (Grădina Publică şi Parcul Kretzulescu, plus clădirea băilor). Oricât de bine intenţionaţi ar fi cei care au preluat povara de la Călin Andrei, n-au cum să mişte din loc pietroiul care va zdrobi bugetul Câmpulungului.               
 

Exclus ca succesorii lui Andrei să intervină asupra proiectului iniţial!

La sfârşitul lui mai, consilierii municipali au fost în situaţia jenantă, în ochii comunităţii care urmăreşte ce se întâmplă cu proiectul Kretzulescu, dat exemplu de „nu faceţi ca ei” de înşişi liderii Agenţiei de Dezvoltare Muntenia, de a anula o hotărâte adoptată cu o lună înainte. Este vorba despre hotărârea prin care aleşii îşi dădeau acceptul ca 122.385 lei să fie luaţi din rezervele municipalităţii, pentru a fi folosiţi la finalizarea instalaţiilor electrice, sanitare şi de ventilaţii de la grupul sanitar, a instalaţiilor electrice din Grădina Publică „Merci”. Tot din aceşti bani era achiziţionat şi montat restul de mobilier urban prevăzut în proiect: mese de şah, coşuri de gunoi, rastel de biciclete, precum şi prinderea băncilor de sol. După o lună, Executivul s-a trezit că antrenarea acestei cheltuieli nu este legală. „Eu, din dorinţa de a da în folosinţă – nu final –  Grădina Publică, am cerut această sumă. Din discuţiile purtate între mine şi ADR a rezultat că este posibil. La ultima întâlnire cu ADR şi după consultarea Ministerului Dezvoltării ni s-a spus clar că nu putem interveni asupra proiectului iniţial. „Trebuie să veniţi exact cu diferenţa faţă de ceea ce s-a executat.” Atunci, am fost forţaţi să retragem acea sumă.”, a motivat viceprimarul Liviu Ţâroiu bulibăşeala în decizii, pe fondul nepregătirii celor care îl consiliază.    
Tocmai maniera în care orbecăieşte echipa de proiect – şi ne mai mirăm că plătim ca proştii – l-a înfuriat pe liberalul Constantin Chiţulescu. „Luna trecută, subordonaţii dumneavoastră ne-au solicitat să aprobăm o sumă pentru a face câteva cheltuieli în Parcul Central. După o lună, vin şi ne cer să abrogăm acea sumă. Vreau să-i atenţionaţi pe domnii care se fac responsabili să nu se joace cu noi. Dacă noi, în Consiliul Local, n-am fi aprobat acea cheltuială, s-ar fi spus că nu vrem să finalizăm acest parc. Acum, ei au ajuns la concluzia că acea sumă este nelegală. Rugămintea mea este ca, de acum încolo, când sunt astfel de hotărâri, să vină şi cu baza legală, astfel încât să nu ne pună pe noi într-o situaţie neplăcută ca să abrogăm o hotărâre dată cu o lună înainte.”, a cerut consilierul PNL. „Domnii care sunt plătiţi să facă acest proiect trebuia întâi să se intereseze şi după aceea să vină cu proiectul la noi. Dacă noi făceam cheltuielile, eram buni de plată.”, a adăugat acesta.  
Ţâroiu, ignorat de şefii de la Grup Corint, care nici măcar nu-i răspund la telefon 
Comportamentul şovăitor al subalternilor lui Liviu Ţâroiu, care acţionează haotic din cauza necunoaşterii regulilor care guvernează în materia fondurilor europene, este nimic pe lângă halul în care continuă să-şi bată joc de Câmpulung şi de autorităţi firma din Alba Iulia. Joi, în ziua şedinţei Consiliului Local, Ţâroiu îi aştepta la Primărie pe reprezentanţii societăţii Grup Corint, pentru semnarea procesului verbal de predare-primire a amplasamentului, adică a celor două parcuri. Fără acest document, conducerea Primăriei nu poate intra în zona de lucru cu un nou constructor, fără să rişte acuzaţii din partea precedentului că ar fi fost deposedat de materiale pe care le-ar fi avut depozitate pe şantier. Bineînţeles că ardelenii n-au venit, neavând niciun interes să ne lase să continuăm – de fapt, să încercăm să continuăm proiectul – ca răzbunare că ai noştri au refuzat să prelungească un contract care nu ducea decât la pagube şi mai mari pentru vistieria locală. 
„Personal, l-am sunat pe directorul Ursu, dar nu răspunde. L-am sunat pe cel mai mare, pe Sabău, a răspuns secretara şi a rămas că mă contactează, ca să stăm de vorbă şi să stabilim o întâlnire. Dacă nu, va trebui să ne suim în maşină şi să ne ducem peste ei, fiindcă nu putem să mai stăm. Sper să reuşesc, pentru că, dacă nu reuşim, nu putem relua licitaţia fără această hârtie (n.r. procesul-verbal de predare-primire a parcurilor). În plus, am solicitat colegilor de la Investiţii să analizeze posibilitatea chemării unui expert care să facă o expertiză a tuturor lucrărilor executate, nivelul lor nu neapărat calitativ, ca să-l avem, ca raport, în caz de litigiu cu Grup Corint. Vreau să-l închei până când am proiectul revizuit.”, îşi anunţa planurile vicele Liviu Ţâroiu.  

Decât să i se ploconească patronului, Ţâroiu ar face bine să meargă la tribunal   

În această săptămână, Liviu Ţâroiu aşteaptă să-i fie pus pe masă proiectul revizuit cu listele de materiale şi cantităţi necesare pentru ce a rămas de executat, ca să se poată trece la etapa de licitaţie. Ar mai fi un „mic” impediment: preluarea parcurilor de la constructorul Grup Corint, care nu vrea să le cedeze de bună voie. „Suntem într-un mic litigiu privind cantităţile de materiale aprovizionate şi predate către noi. Sper că vom reuşi să semnăm procesul verbal de predare-primire a lucrărilor făcute.”, se arăta optimist Liviu Ţâroiu, în ciuda faptului că nu i se răspunde la telefon. În scenariul roz în care Grup Corint va renunţa la parcurile pe care le-a spoit superficial şi în care vom avea un câştigător al licitaţiei, acesta nu va avea timp ca să execute lucrarea până la sfârşitul anului, din cauza contestaţiilor. Aşa că, în loc să se urce în maşină şi să consume benzina până la Alba Iulia, ca să piardă timpul pe la uşile patronului, Ţâroiu şi David îi pun pe juriştii Primăriei să-şi mişte fundurile la tribunal înainte să o facă firma care ne-a băgat în belele cum n-am fost vreodată. Dacă nu sunt în stare să se lupte cu ea slujbaşii statului, atunci să se angajeze case de avocatură, aşa cum au făcut când a fost vorba să-şi apere funcţiile. Până la urmă, este mai mare ruşinea ca orice nemulţumit de serviciile autorităţilor locale să le ameninţe cu DNA pentru orice mărunţiş de problemă personală, iar, în acest caz de comportament aberant al unei firme într-un proiect european pierdut de beneficiar, vinovaţii să fie lăsaţi în plata Domnului. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!