La aproape trei luni de la moartea subită a unui muscelean în China, familia nu a reuşit să-i aducă trupul neînsufleţit în ţară, pentru a-l înmormânta cu rânduielile cuvenite. Rudele au ajuns în faza în care nu mai suportă aşteptarea, neavând nicio veste de la autorităţile implicate în repatrierea românului decedat pe când se afla cu serviciul la Changchun. Sora lui Simion Pană s-a adresat tuturor instituţiilor de la care putea obţine un răspuns şi a îndeplinit toate formalităţile cerute de procedura de aducere în ţară a defunctului. Ţine permanent legătura cu persoana care a intermediat contractul de muncă al fratelui ei, cu Ambasada României la Beijing, de la care i s-a transmis la ultimul apel telefonic să aştepte. Cât? Nimeni nu ştie. De parcă n-ar fi de ajuns durerea pricinuită de dispariţia pe neaşteptate a unui bărbat tânăr, ca bradul, care îşi impresiona angajatorii prin capacitatea lui de muncă! Cei apropiaţi nu ştiu ce i-a cauzat sfârşitul lui Simion, deşi din autopsia efectuată în luna martie au rezultat nişte concluzii. În cazul de faţă, nu lipsa banilor trenează repatrierea românului, care era asigurat şi, în plus, se pare că şi firma la care lucra va acoperi diferenţa din cheltuiala prilejuită de transportul sicriului în ţară. Şi, totuşi, după atâta amar de vreme, familia bărbatului nu înţelege de ce durează aşa de mult eliberarea documentelor împuternicitului lor din China.
Deşi începuse să slăbească, cerea să muncească din ce în ce mai mult
Din cei nouă fraţi, cât a numărat familia Valentinei Niţoiu, o femeie tânără, în vârstă de 39 de ani, care locuieşte în Lereşti, mai sunt în viaţă cinci. Ultimul frate pe care l-a pierdut este Simion, decedat pe 9 februarie 2015, care ar fi împlinit pe 24 martie 44 de ani. Simion Pană avea o garsonieră în cartierul Grui, pe care o folosea în puţinul timp petrecut în ţară, fiind mai mereu plecat la muncă, în afară. Bărbatul lucra în străinătate de peste 13 ani, ne-a povestit sora sa, căpătând experienţă în munca de sculer-matriţer la Fabrica de Scule şi Matriţe ARO, apoi a lucrat în Italia, la Fontana. Când s-a construit fabrica la Schitu Goleşti, Simion Pană a ales să-şi continue munca peste graniţe, unde era mai bine plătit. Fiind mereu pe drumuri, şase luni în Germania, urmate de şase luni în China şi tot aşa, n-a apucat să-şi întemeieze o familie.
Musceleanul lucra în China, în oraşul Changchun, mai precis, din luna septembrie a anului trecut. De intermedierea contractelor se ocupă o câmpulungeancă din Grui, cu ajutorul căreia au plecat în străinătate mai mulţi musceleni. Familia ţinea legătura cu el telefonic, dar nu vorbeau prea des când Simion lucra în China.
Ultima dată au vorbit cu el în decembrie, în Ajunul Crăciunului. „Voi să fiţi bine, lăsaţi-mă pe mine!”, le-a spus bărbatul celor de acasă. „Am luat legătura cu un coleg de-al lui, care ne-a spus că li se văita că a început să slăbească şi că are ceva la burtă. Acel coleg ne povestea că îl vedea muncind foarte mult. Era foarte muncitor şi, datorită acestui lucru, era bine văzut oriunde se ducea. Ne-a mai zis: atât de mult muncea, încât curgeau apele pe el.”, ne-a descris sora lui o stare care indica anumite probleme de sănătate ale fratelui de la care este posibil să i se fi tras sfârşitul. Cu două zile înainte să moară, îi spunea celei care i-a intermediat contractul că poate să lucreze mai mult de zece ore pe zi.
Colegii au anunţat Poliţia, care a spart uşa apartamentului de hotel, în care musceleanul zăcea fără viaţă
Cu o zi înainte să-şi găsească sfârşitul în camera hotelului din Changchun, bărbatul a fost la serviciu până la ora şase seara. Camerele de supraveghere ale hotelului au surprins momentul în care românul a intrat în hotel, la ora 18.20. Era într-o zi de sâmbătă, pe 7 februarie. Omul ar fi mâncat ceva şi s-a culcat. Duminică, 8 februarie 2015, a fost zi liberă, iar luni, fireşte, colegii s-au îngrijorat când au văzut că nu apare la serviciu. Taxiul care îi prelua pe lucrători a plecat fără el, după care a mai făcut o cursă înapoi, la hotel, crezând că nu s-a trezit. Colegii au insistat cu telefoane şi, când au văzut că nu este de găsit, au anunţat Poliţia, care a spart uşa şi l-a găsit mort în apartament.
Familia nu cunoaşte cauza morţii, nici acum, la trei luni distanţă de tragicul eveniment. Autopsia a fost efectuată pe 23 martie, însă rezultatul nu a fost comunicat familiei, deşi trebuia să fie disponibil în aproximativ 30 de zile lucrătoare. În două săptămâni de la expirarea celor 30 de zile, oamenii au fost asiguraţi că defunctul va fi repatriat, pentru a fi înmormântat creştineşte. Suntem în 22 mai, iar familia nu ştie la uşa cărei autorităţi să mai bată ca să primească o veste încurajatoare: că formalităţile s-au încheiat, iar cel dispărut va fi trimis acasă. Marţi, 19 mai, sora şi cumnatul lui Simion Pană au luat din nou legătura cu societatea de asigurări, de unde li s-a comunicat că n-are nicio noutate. „Până acum, ne-au spus că nu au ieşit actele cu rezultatul autopsiei. Actele au ieşit, iar ei ne spun că nu ştiu nimic.”, a precizat Valentina Niţoiu. Oamenii se gândesc cu teamă că, dacă procedura se lungeşte mai mult, vor creşte costurile cu morga şi toate celelalte şi nu-l vor mai putea aduce acasă pe bărbat.
Al patrulea copil pe care îl pierde o musceleancă de 77 de ani
Familia are o nemulţumire perfect justificată legată de prelungirea procedurii de repatriere a trupului neînsufleţit al lui Simion Pană. În luna decembrie a anului trecut, musceleanul a încheiat (sau a înnoit, nu ştia sigur nici familia) o poliţă de asigurare, pentru 120 de zile, cu o limită maximă a despăgubirilor de 50.000 de euro. „Asigurarea ne-a spus că nu se încadrează decât la 15.000 de euro pentru repatriere. Probleme de bani nu sunt, fiindcă plăteşte asigurarea, iar diferenţa o acoperă firmele.”, a adăugat Valentina Niţoiu, care nu se poate folosi de contul fratelului, întrucât nu este făcută succesiunea după decesul acestuia.
„Am umblat pentru tot felul de declaraţii.”, mai spunea sora care a împuternicit o persoană din Changchun, recomandată de firma la care lucra Simion Pană, ca să se ocupe de toate demersurile. În primul rând, de obţinerea certificatului de deces eliberat de autorităţi, cu legalizările aferente. Apoi este nevoie de certificatul românesc de deces şi de paşaportul mortuar de la Ambasada României la Beijing. Simion este al patrulea copil pe care îl pierde o biată femeie ajunsă la vârsta de 77 de ani. Valentina Niţoiu ne mărturisea că nu ştie cum s-o menajeze mai tare, ca să reziste până în ziua în care familia îl va plânge pe Simion la căpătâi. Soţii Niţoiu chiar au ajuns să-şi facă gânduri că, dacă municipiul Câmpulung este înfrăţit cu Changchun, primarul de acolo s-ar putea implica în rezolvarea situaţiei lor dramatice.