„Kretzulescu” nu va rămâne şi nu trebuie să rămână nesancţionat, fiindcă, în oricare dintre variantele alese de consilierii municipali aflaţi cu securea eşecului deasupra capului, proiectul va însemna pierderi de ordinul zecilor de miliarde pentru comunitatea câmpulungeană. Că vor lungi boala cu firma Grup Corint, al cărei şef executiv i-a sfidat pe aleşi cu lehamitea cauzată de atâtea explicaţii şi îngrijorări, când mai sunt două săptămâni până la finalul contractului de execuţie – deci, ce atâta grabă?! – sau vor pune capăt în aprilie “trasului pe sfoară”, Câmpulungul va ieşi în pierdere. O pierdere al cărei cuantum, 70 de miliarde de lei vechi, dacă, pe lângă valoarea lucrărilor executate, luăm în calcul şi penalităţile, putea rezolva o sursă de apă de rezervă pentru municipiu. Pe 7 aprilie 2015 expiră termenul contractului de execuţie încheiat cu constructorul din Alba Iulia, împreună cu care, în prima săptămână a lunii viitoare, autorităţile ar fi trebuit să ciocnească paharul de şampanie la inaugurarea a cinci obiective sclipind de prospeţime: Parcul şi Băile Kretzulescu, Grădina Publică, strada Negru Vodă şi strada Nae Leonard. Iniţial, majoritatea liberală din Consiliu înclina spre încetarea colaborării dezastruoase cu ardelenii, când contractul se încheia de drept. În urmă cu două săptămâni, s-au înmuiat şi au zis ca Liviu Ţâroiu: să continue cu Grup Corint până la finalul anului, cu condiţia prezentării unor grafice de lucru „beton”, a unor echipe de muncitori consistente şi a acceptării de către viceprimar a poziţiei de manager de proiect. Din trei condiţii, numai ultima are şanse să fie atinsă. De bine ce-au convenit cu reprezentantul Grup Corint nişte treburi, constatăm, la o săptămână distanţă de aceste tratative, că prin Kretzulescu bate vântul. Firmă serioasă, nu altceva!
În Grădina Publică „Merci” mai este de făcut aproximativ 15% din investiţie, iar în Parcul „Kretzulescu”, 40%
Judecând după comportamentul de-a dreptul nesimţit al constructorului, care tot el pune condiţii celor pe care i-a jucat pe degete, financiar mai ales, nu sunt şanse să finalizeze nici măcar lucrările în cele două parcuri. Începe să se contureze tot mai pregnant ipoteza că Grădina Publică şi „Kretzulescu” vor fi încheiate cu forţe proprii şi cu fonduri proprii. În Grădina Publică „Merci” ar mai fi de făcut aproximativ 15% din investiţie, iar în Parcul „Kretzulescu”, 40%. Acum două săptămâni, când viceprimarul Liviu Ţâroiu a ţinut o conferinţă de presă, nu ne-am dat seama dacă acesta încerca să se amăgească pe el însuşi sau să-i amăgească pe câmpulungeni că va ajunge la un numitor comun cu un partener imposibil. „Au mai demarat ceva lucrări la acoperişul băilor, văd că s-au mobilizat un pic pe materiale şi pe oameni, sperăm ca de astăzi (n.r. marţi, 10 martie) să înceapă lucrările şi la parcuri, să înceapă să monteze mesele, locul de joacă în Grădina Publică.”, îi dădea înainte cu speranţă viceprimarul. Oare, el crede ce spune? Pentru că noi am urmărit zilnic „mobilizarea” despre care vorbea şi n-am mai sesizat nici măcar boncănitul în clădirea băilor, semn că s-o fi îndurat vreun şef să-l trimită acasă, după ceilalţi, pe nefericitul însărcinat cu crearea senzaţiei (false) că se munceşte în interiorul băilor.
După teoriile vicelui, „de acum înainte pot lucra fără nicio problemă, n-au probleme de condiţii meteo neprielnice. Eu le-am dat termen 1 mai, pentru finalizarea celor două parcuri, mai puţin clădirea Kretzulescu, fiindcă n-o pot face sub nicio formă până la 1 mai. Cred că la 1 mai se vor redeschide parcurile. Nu ne deranjează să deschidem Grădina Publică fără fântână arteziană, că nu-i dăm drumul să funcţioneze în aprilie sau în mai. Trebuia să facem o recepţie parţială. Ei (n.r. Grup Corint) n-au înţeles că, în momentul în care făceam recepţie parţială, ne asumam derularea garanţiei, din momentul în care dădeam drumul Grădinii Publice, de exemplu, cu aleile şi băncile montate.”
Indiferent că o rup sau continuă cu acelaşi constructor, Câmpulungul va plăti bani grei pentru “băşcălia” firmei Grup Corint
Ce a făcut marele restaurator de cetăţi istorice, în doi ani, cu 60 de miliarde, ADP-ul nostru cel pricăjit, cu Doreii de la mătură, specialişti la bătătorit asfaltul cu maiul, făcea în şase luni, cu 5-6 miliarde. De ce ne-o fi trebuit un expert în restaurare pentru ruşinea de gard dizolvat de ploi, pentru două bude, un foişor pe care s-a împrospătat vopseaua, nişte alei „şmechere”, trasate altfel decât erau înainte, ca să dea impresia de schimbare, o bordură ciobită şi o defrişare masivă, sigur ne poate explica „părintele” proiectului picat ca pleaşca în braţele unor consilieri buimaci, care nu ştiu ce să facă cu el.
Ba ar continua cu Grup Corint, ba n-ar mai continua cu acelaşi constructor care nici acum, în ultimul ceas, nu dă dovadă de puţină bunăvoinţă. Vorba unui consilier: ar putea să ne păcălească să-i prelungim contractul, aducând de la Alba Iulia, din gară, din canale, câteva zeci de „boschetari”, cărora să le dea câte o lopată în mână, cu care să umple Kretzulescu, pentru figuraţie. Iar după ce municipalitatea semnează contractul, să-i trimită acasă. Probabil că şeful de la Grup Corint, care a fost acum două săptămâni la Câmpulung şi i-a împroşcat cu greaţă pe aleşi, a simţit teama acestora de a-i spune „adio şi-un praz verde!” De aceea a avut tupeul de a pune condiţii, deşi el ne-a adus în acest hal.
Cum vom ieşi din încurcătură? Probabil, pe banii noştri şi fără Grup Corint, de la care vom recupera praful de pe tobă. Municipalitatea – susţine Liviu Ţâroiu – poate finaliza proiectul, în lipsa finanţării externe. Va fi împărţit în loturi executate pe parcursul mai multor ani. La fel, există banii pentru a se înapoia cele 6 milioane de lei rambursate de Ministerul Dezvoltării pentru „băşcălia” realizată până acum în cele două parcuri, cu atât mai mult cu cât nu se dau toţi o dată. „Am discutat de principiu, urmează să se vadă dacă se va obţine această solicitare ca Ministerul să poată să prelungească beneficiarului, Municipiul Câmpulung, încă şase luni de execuţie, de finalizare a proiectului, din bani proprii. Deci, ce se face până la 31 decembrie se decontează. Noi, dacă finalizăm proiectul, cu prelungire de încă şase luni, şi-l ducem la bun sfârşit, putem obţine toţi banii pe care i-am cheltuit până la 31 decembrie, restul să fie puşi de la bugetul local. Dar nu este o certitudine, este o idee a dânşilor preluată de noi.”, a mai spus Liviu Ţâroiu.
Altă idee insuflată de Ministerul Dezvoltării: alt proiect în exerciţiul financiar 2015-2022. „Nu este niciun impediment că nu l-am finalizat pe acesta. Proiectul se reface cu ceea ce a rămas de executat. Ei ne-au spus că nu sunt probleme ca să putem relua pe alt exerciţiu financiar. Dacă prindem, bineînţeles.”, a conchis viceprimarul.