Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Mari sportivi, în drumul lor prin Câmpulung

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 882

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2344_6-7-mari-sportivi.jpgAm ales doar 6 nume dintr-o lungă listă de mari sportivi care au călcat „teritoriul” municipiului Câmpulung, fie într-o „vizită de lucru”, fie în tranzit sau, poate, doar pentru o petrecere privată. Toţi aceştia vin dintr-o lume pe care noi, practic, nu am simţi-o niciodată, dar ne împărtăşim cu bucuria lor. Când ne sunt aproape, ne bucurăm încă o dată. Vrem să-i atingem, să păstrăm o amintire cu ei... Aşa cum partea artistică municipală se poate lăuda cu concertele trupelor Phoenix, Iris, Direcţia 5 sau cu vocile inconfundabile ale Loredanei, Monica Anghel sau Marcel Pavel, cum partea politică, în prag electoral, cu toată „crema” colorată în funcţie de partid - şi nu cred că face nimănui plăcere să amintesc vreun nume - şi sportul, de-a lungul anilor, a avut la Câmpulung vizite „la nivel înalt”... Dudu Geogescu, Mircea Lucescu, Rică Răducanu şi regretatul Nicolae Dobrin (fotbal), Iolanda Balaş-Soter (atletism), Gheorghe Berceanu şi Vasile Andrei (lupte greco-romane) sunt alte exemple, iar lista finală este una mare, impresionantă...

Cupa „Hagi” l-a adus pe rege la Câmpulung

Gheorghe Hagi a fost pentru prima dată la Câmpulung în urmă cu foarte mulţi ani, cu Sportul Studenţesc, pe când numele său reprezenta numai o speranţă a fotbalului şi nicidecum legenda de acum. În perioada 2-4 aprilie 2008 şi-a petrecut trei zile în urbea de sub Mateiaş, asistând la meciurile din faza semifinală a competiţiei de copii care îi poartă numele „Cupa Hagi”. A fost prezent la şedinţa tehnică de la Hotelul „Muscelul”, apoi la meciurile de la stadion şi nu a ratat nici marea finală, fiind încântat atunci de condiţiile găsite aici. A dat autografe copiilor care i-au cerut acest lucru, s-a fotografiat cu spectatorii prezenţi la jocuri şi a acordat interviuri reprezentanţilor presei. 

Voina, a doua casă a lui Patzaichin

Pentru Ivan Patzaichin, zona Muscel a devenit în ultimii ani 10 ani a doua sa casă. Pe timp de vară, aproape două luni şi le petrece alături de componenţii lotului naţional al României de caiac-canoe în cantonament pe lacul de la Râuşor. Deseori este zărit de musceleni în Piaţa Centrală, acolo unde face aprovizionarea cu „merinde” şi este o persoană abordabilă. Nu refuză pe nimeni când este vorba de un autograf, de o fotografie şi răspunde politicos la orice întrebare. A participat la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice, unde a câştigat 4 medalii de aur şi trei de argint; un moment memorabil al carierei sale s-a petrecut la Jocurile Olimpice de la Munchen 1972, atunci când în calificări a vâslit peste 500 de metri cu pagaia ruptă! A continuat cu un ciot, având grijă să nu dezechilibreze barca. Arbitrii, însă, l-au trecut pe buletinul oficial cu abandon, eliminându-l din concurs. În ziua următoare, însă, în urma contestaţiei făcute, l-au reprimit în seria de recalificări, de unde s-a calificat fără probleme, câştigând apoi finala de 1000 metri!

4 penalty-uri apărate cu puterea... divină!

Despre vizita lui Helmut Duckadam în Muscel a scris mai demult săptămânalul „Fanatik” sub semnătura lui Cristian Marinescu. „La 7 kilometri de Câmpulung, în satul Nămăieşti, se află o mănăstire de maici. În micuţa biserică săpată în stâncă este o icoană făcătoare de minuni, veche de 2000 de ani. Începând din anul 1985, mănăstirea este vizitată şi de fotbalişti şi antrenori. Primii care au cerut ajutorul icoanei făcătoare de minuni şi maicii stareţe Lucia au fost portarii Dan Stângaciu şi Helmut Duckadam”. Aşadar, înainte de a pleca spre marea finală de la Sevilia, din 7 mai 1986, pe care Steaua a disputa-o în compania redutabilei CF Barcelona, Duckadam a cerut ajutor divin aici, în Muscel, ajutor pe care l-a primit în cel mai important moment pentru fotbalul românesc. Că a funcţionat sau nu puterea icoanei nu o să aflăm niciodată, însă la scurt timp după vizita de la Nămăieşti, Helmut Duckadam a scris şi a intrat, totodată, în istorie.

Anonimul Lucian Bute transformat în... „Mister KO”

Printre sportivii prezenţi la numeroasele gale pugilistice organizate de antrenorul emerit Gheorghe Vlad în aer liber la Câmpulung, în mod special în Grădina de vară a Restaurantului „Musceleanca”, la sfârşitul anilor ’90, s-a numărat şi gălăţeanul Lucian Bute. La acea vreme, numele său se confunda cu oricare dintre ceilalţi sportivi participanţi şi nimic nu anunţa atunci ascensiunea care a urmat. „Mi-l amintesc stând în faţa hotelului şi vorbind la telefon, dar folosind handsfree-ul, o tehnologie încă la început de drum. Muscelenii treceau pe lângă el şi-l priveau cu ciudăţenie, crezând poate că... „e nebun şi vorbeşte singur”. În 2003 a trecut la boxul profesionist. Între timp, despre Lucian Bute se pot spune multe lucruri şi toate la superlativ.

Otilia Bădescu a dansat la botez

Ca sportivă nu a venit niciodată în Câmpulung şi asta pentru că, până în urmă cu vreo 10-12 ani, municipiul nu conta în tenisul de masă. Otilia este, cu siguranţă, port-drapelul acestui sport în România. Palmaresul său adună, printre altele, 4 medalii de aur la Campionatele Europene, multe altele de argint şi bronz, dar şi două bronzuri la „mondiale”, acolo unde supremaţia era deţinută, ca şi astăzi, de asiatici. În 2008, Otilia a fost în Câmpulung în calitate de invitată la petrecerea organizată după botezul frumoasei Arina-Elena, fetiţa antrenorului-jucător de la CS Pristavu, Mădălin Ionaşcu. Otilia Bădescu a fost prima jucătoare din Europa legitimată la un club din Asia! Înaintea Campionatele Mondiale din 1991 de la Tchiba, preşedintele federaţiei internaţionale din acea vreme, Ichiro Ogimura, a hotărât să facă un experiment şi i-a propus talentatei tinere (21 ani pe atunci) să se pregătească în Japonia.

Carlo Ancelotti a aruncat o privire peste Câmpulung de la Mausoleul Mateiaş

Ca jucător a evoluat pentru AC Parma, AS Roma şi AC Milan, iar la clubul „diavolilor” milanezi a cunoscut şi cele mai mari satisfacţii atât ca jucător cât şi ca antrenor. Relaţia sa amoroasă cu bucureşteanca Marinela Creţu l-a adus pe Ancelotti tot mai des în ţara noastră, iar în vara lui 2007, în una dintre vacanţele petrecute aici, Marinela şi Carlo au făcut turul României, care a cuprins şi traseul Braşov - Bran - Rucăr - Câmpulung - Curtea de Argeş. Aflaţi numai în tranzit, cei doi nu au oprit şi în municipiul nostru, însă au zăbăvit timp de 15-20 de minute în parcarea de la Mausoleul Mateiaş. În cei 8 ani petrecuţi ca antrenor la AC Milan a câştigat de două ori Liga Campionilor, în 2002-2003 şi în 2006-2007.

The most visited gambling websites in The UK