Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Adrian Săvoiu, Radu Cocea, Constantin Gheorghe Băcanu şi Moise Mitulescu, „Cetăţeni de Onoare” în 2011

Patru personalităţi ale vieţii culturale şi medicale din România, cu origini muscelene, vor fi recompensate în acest an cu distincţia „Cetăţean de Onoare” al municipiului Câmpulung, în cadrul festivităţii oficiale a Zilelor Municipiului: profesorul Adrian Săvoiu, medicii Radu Cocea şi Constantin Gheorghe Băcanu şi profesorul de muzică şi dirijorul Moise Mitulescu. Aprobarea acordării titlului respectiv a avut loc în cadrul şedinţei extraordinare de săptămâna trecută, ultimul nominalizat fiind introdus în dezbaterea aleşilor municipali în regim de urgenţă de către liberalul Lucian Bundoiu, pe motiv că materialele legate de activitatea prodigioasă a dirijorului Moise Mitulescu n-au ajuns în timp util la Comisia de Cultură a Consiliului Local, pentru a fi avizate.

Cine sunt personalităţile nominalizate în 2011

Călin Andrei l-a nominalizat pe profesorul Adrian Săvoiu, în timp ce colegul Lucian Bundoiu a preluat celelalte două propuneri - doctor Radu Cocea şi doctor Constantin Gh. Băcanu - grupul de iniţiativă Societatea Culturală „Negru Vodă”. Despre profesorul Adrian Săvoiu, referatul care a însoţit proiectul de hotărâre menţionează că: „În mod constant, a publicat studii de istorie şi critică literară, eseuri, recenzii în reviste de specialitate. În activitatea sa literară a publicat volume prin care a promovat imaginea, cultura şi istoria municipiului nostru, din care exemplificăm: „Câmpulung Muscel. Scrinul cu amintiri”, „Câmpulungul în mărturiile vremii”, „Atlas istoric al oraşelor din România. Câmpulung”, etc. A desfăşurat şi o activitate didactică de peste 25 de ani, încununată cu distincţii, diploma „Gheorghe Lazăr clasa I” (cea mai înaltă distincţie din învăţământul preuniversitar), activitate concretizată în alcătuirea unor manuale şcolare, ghiduri şi auxiliare”.

Medicul Radu Cocea este recomandat astfel în rezumatul Executivului: „O persoană de o modestie rară, de o cultură generală şi istorică uimitoare şi o vocaţie culturală enciclopedică în domeniul cultural. Împreună cu fratele său, Alexandru Cocea, a elaborat romanul intitulat „Patimile după Ştefan”, prin care a încercat să exprime literar în graiul generaţiei actuale, trăirile neamului românesc din timpul unei perioade istorice marcate de existenţa unui mare iubitor de neam şi ţară, Ştefan cel Mare. Pentru această operă, la Salonul Internaţional de Carte Românească, ediţia XVIII, desfăşurată la Iaşi în perioada 29 mai - 2 iunie 2009, a primit Premiul Special”. 
Despre personalitatea lui Constantin Gheorghe Băcanu, aleşii au fost informaţi că: „S-a născut la 19 noiembrie 1920, judeţul Muscel, dintr-o familie de intelectuali, tatăl său fiind profesor de Istorie şi Filosofie. După ce a urmat şcoala primară şi Liceul “Dinicu Golescu” şi Facultatea de Medicină, a desfăşurat o bogată activitate în domeniul medical, iniţial, lucrând benevol, apoi ca preparator, şef lucrări, şef laborator, director de secţie în Institutul de Seruri şi Vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino”, din Bucureşti şi în Secţia de Vaccin Antivariolic. A activat şi ca medic militar, fiind pe front atât pe Răsărit, cât şi în Apus, fiind trimis în Moldova, în echipele militare de combatere a tifosului exantematic. Lucrând aproape toată viaţa în domeniul microbiologiei şi imunologiei, a rezolvat problema tratamentului actinomicozei, o boală gravă, mortală, introducând în practica medicală autovaccinul celulomicrobian total complex în scop profilactic şi terapeutic. Bogata sa activitate de medic şi cercetător a fost răsplătită prin obţinerea a două certificate de inventator şi patru certificate de inovator pentru rezultatele deosebit de valoroase ale cercetărilor sale”.

Moise Mitulescu, aprobat pe ultima sută de metri

Pentru a câştiga timp, iar şedinţa extraordinară să nu se lungească prea mult, înainte de eventuale discuţii, consilierilor municipali le-au fost înmânate buletinele de vot, pe care aceştia au bifat personalităţile propuse pentru recompensarea cu titlul de „Cetăţean de Onoare”. După numărarea voturilor, a reieşit că unul din cele 17 a fost nul. Adrian Săvoiu a fost votat de 16 consilieri, Radu Cocea, de 15 aleşi, în timp ce pentru Constantin Băcanu s-au pronunţat favorabil 16 membri ai Consiliului. Astfel, cei trei au primit voturile necesare pentru acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Câmpulung. Procedura a continuat cu analizarea unei documentaţii suplimentare înaintate de către liberalul Lucian Bundoiu, în vederea recompensării cu aceeaşi distincţie a lui Moise Mitulescu.
Neavând avizul comisiei de specialitate a Consiliului Local - despre care am aflat de la Marian Ţăranu că, oricum, este consultativ - propunerea a fost supusă votului aleşilor. Penegistul a fost contrazis de preşedintele de şedinţă, George Bălan, potrivit căruia avizul comisiei este obligatoriu, după cum prevede Legea administraţiei publice locale. De altfel, în cadrul comisiei, Lucian Bundoiu a anunţat că, în viitorul foarte apropiat, se vor primi materiale de la profesorul Mitulescu. „Este la vârsta senectuţii, a fost dirijorul Coralei „Negru Vodă”, care a împlinit, acum câteva luni, o sută de ani de existenţă. Timp de 20 de ani, a fost unul dintre cei mai valoroşi profesori de muzică din judeţul Argeş, un om foarte sensibil, cunoscător al folclorului muscelean, a compus foarte multe melodii, care au ca temă localitatea în care trăim acum. Este o valoare intelectuală deosebită. Eu l-am cunoscut, pentru că am făcut parte din Corala „Negru Vodă” şi vă spun că nu am întâlnit foarte mulţi oameni de sensibilitatea profesorului Moise Mitulescu. El este şi profesor universitar, a predat şi la Colegiul Pedagogic „Carol I”.”, a susţinut Lucian Bundoiu, care a justificat intervenţia lui în cadrul şedinţei extraordinare prin faptul că nu a avut materialele necesare pentru a le prezenta comisiei.

„Acum, le pot pune la dispoziţia dumneavoastră. Eu zic că la valoarea acestui om şi pentru ceea ce a făcut, peste 20 de ani, în care a slujit municipiul Câmpulung, merită să primească acest titlu de onoare. De regulă, am observat în ultimii 10-15 ani că am acordat titlul de „Cetăţean de Onoare” unor oameni care nu mai există printre noi. Haideţi să le acordăm şi acestor oameni care au slujit pentru municipiul Câmpulung, ani la rând, şi care merită să primească acest titlu de onoare.”, a insistat liberalul, în opinia căruia fiecare dintre consilierii locali, potrivit regulamentului, poate face o propunere, chiar fără să treacă prin comisie. Cu toată retincenţa preşedintelui de şedinţă, care nu s-a lăsat convins nici de argumentele secretarului Nicolae Ghinea că un proiect poate fi aprobat fără a fi avizat de comisie - dar a acceptat să supună la vot propunerea lui Lucian Bundoiu, pentru a nu se interpreta că se opune - Moise Mitulescu a devenit, astfel, cel de-al patrulea „Cetăţean de Onoare” al municipiului Câmpulung al ediţiei din 2011 a Zilelor Municipiului.

The most visited gambling websites in The UK