Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Circa 10% din copiii suspecţi sunt diagnosticaţi cu COVID

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 386

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_noiembrie_2534_10.jpgChiar dacă duc boala pe picioare, sau acuză simptome uşoare, copiii sunt vectori cerţi de răspândire a noului coronavirus. Acest lucru l-a recunoscut şi managerul Spitalului de Pediatrie Piteşti, medicul Tudor Ionescu. El subliniază şi că situaţia epidemiologică a devenit alarmantă în Argeş şi din cauza faptului că Argeşul este o zonă de tranzit, la mică distanţă de Bucureşti, Vâlcea, Braşov, zone cu număr mare de infectări zilnice. În plus, spune el, sunt mulţi piteşteni care lucrează în Capitală şi se întorc la sfârşit de săptămână, aşa cum fac şi unii studenţi.

Instalat în primăvara acestui an la conducerea Spitalului de Pediatrie din Piteşti, dr. Tudor Ionescu a deprins din mers regulile. A venit din postura de medic al Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, cu o experienţă de câţiva ani acumulată la un spital din Bucureşti, fiind unul dintre cei care au tratat tinerii aduşi din „iadul” de la Colectiv. Acesta a acordat un interviu redactorilor cotidianului „Argeşul” în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de creşterea alarmantă a cazurilor COVID în Argeş, printre cei depistaţi fiind zilnic depistaţi patru, cinci copii purtători ai virusului. La Spitalul de Pediatrie Piteşti ajung toţi copiii din judeţ, după ce majoritatea unităţilor medicale au fost transformate în spitale COVID.

Cel mai mic pacient COVID a fost un sugar de doar două săptămâni

Managerul de la Pediatrie le-a explicat celor de la „Argeşul”: „La noi vin copii şi adolescenţi, pentru că avem pacienţi de la nou-născuţi până la 18 ani, din tot judeţul, cu diverse afecţiuni, traumatisme, etc. Dintre cei care ajung la noi, în funcţie de simptomatologie, medicii îşi dau seama dacă un copil poate fi considerat suspect COVID. Gama simptomelor fiind largă, febră, vărsături, dureri de gât, tuse, aproape oricine poate fi considerat suspect. Conform protocoalelor, medicii noştri fac o selecţie. Cei declaraţi suspecţi sunt internaţi alături de aparţinători, în cazul în care nu sunt adolescenţi care stau singuri, la un etaj special, în camere separate, nu la comun, precum în saloane, cu măsuri stricte. Le sunt recoltate probe şi se aşteaptă rezultatul. În medie, avem 40 de copii consideraţi suspecţi. Dintre aceştia, la patru, dacă nu chiar la cinci, testul iese pozitiv!”

În concluzie, aproximativ 10% dintre suspecţi sunt găsiţi pozitivi, ceea ce este un procent ridicat. Teoria managerului în privinţa ratei îmbolnăvirii este pusă pe seama colectivităţii, de la şcoală, de la locurile de joacă, din parc, unde virusul se poate propaga cu o repeziciune uimitoare. După ce copii sunt dovediţi pozitivi, sunt transferaţi la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului „Nicolae Bălcescu”, unde se decide dacă este nevoie de spitalizare sau tratamentul la domiciliu, în condiţii stricte de izolare. După cum a transmis medicul Tudor Ionescu, marea surpriză constă şi în vârsta copiilor infectaţi: „Şcolarii sunt mai expuşi. Dar am ajuns la concluzia că pot fi infectaţi copiii la orice vârstă, în egală măsură. Chiar şi bebeluşii. Cel mai mic pacient cu COVID depistat la noi a fost un sugar de doar două săptămâni!”

Stop întâlnirii cu alţi copii în parc sau la petreceri private

Singura speranţă în limitarea răspândirii coronavirusului ar fi inventarea unui vaccin. Dar, până atunci, medicul Ionescu recomandă părinţilor: „Masca pentru cei mai mari de cinci ani! Renunţarea la întâlniri cu alţi copii, în parc, la mici petreceri private. Să nu fie duşi în niciun grup! Vin cinci copii, să zicem, din cinci familii diferite şi poate sunt asimptomatici care răspândesc virusul; pericolul poate veni de oriunde. Deci, stop colectivitate! Fără parc, terenuri de sport sau orice alte activităţi în grupuri! Veţi spune că şi la şcoală se întâlnesc. Da! Dar acolo sunt reguli, îi atenţionează permanent profesorul, pe când în parc sau la fotbal, pe teren, nu! Altceva nu pot face părinţii decât să respecte aceste reguli, pentru ca micuţii să nu îi îmbolnăvească pe ei sau pe bunicii lor. Şi, desigur, să poarte părinţii mască în primul rând, ca să le fie exemplu copiilor”. Managerul îi îndeamnă pe părinţi să nu îşi trateze singuri copiii acasă, după ureche sau la recomandarea farmacistului şi să îi aducă la spital dacă prezintă simptome specifice. “E.M.”

 

The most visited gambling websites in The UK