Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

BEC a respins cererile de anulare a alegerilor, făcute de Bivol, Rădulescu şi Stuparu

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 405

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_octombrie_2524_7.jpgTrei candidaţi la funcţia de primar al Câmpulungului au contestat rezultatul final al alegerilor din municipiu. Un independent şi doi reprezentanţi ai unor partide politice au reclamat la Biroul Electoral Central fraudarea alegerilor locale, buletine de vot anulate fără temei legal sau erori în întocmirea proceselor verbale ori modificarea loc cu pixul, care ar influenţa rezultatul final al alegerilor. După analizarea sesizărilor primite de la câmpulungeni, instituţia cu competenţă generală în materie electorală, care are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor, precum şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, le-a respins ca fiind formulate pe persoane lipsite de calitate, plus că cererile nu au fost însoţite de probe.

Candidaţii Stuparu, Bivol şi Rădulescu au vrut anularea alegerilor la Câmpulung

Fraudarea alegerilor la Câmpulung a fost anunţată pe Facebook luni, 28 septembrie, ziua următoare derulării procesului de votare de către candidatul independent la funcţia de primar, dar şi de consilier local, Ioan Virgil Stuparu. „Partidele Pro România, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi candidatul independent Stuparu Ioan Virgil au contestat rezultatul alegerilor locale din Câmpulung la BEJ şi BEC.”, a scris acesta pe Facebook, anunţând că „este contestată diferenţa majoră de voturi la alegerea Consiliului Local, unde chiar s-au furat voturile anumitor partide şi candidatului independent care stricau jocurile murdare ale grupurilor de interese. Mai bine înjurat decât prostit!”, a continuat acesta justificarea.

Când a formulat plângerea de fraudare a alegerilor la Biroul Electoral Central, reprezentantul ALDE, Florin Bivol, s-a bazat pe un sondaj, făcut pe Facebook, la începutul anului, în urma căruia el era pe locul trei în preferinţele câmpulungenilor, după Nicolae Zaharia (PNL) şi Elena Lasconi (USR). Numai că, aşa cum a scris chiar el pe Facebook, „sondajul nu se reflectă în rezultatul votului la acest scrutin controversat, discrepanţele fiind foarte mari! (...) Mulţumim câmpulungenilor pentru vigilenţă şi îi rugăm să ne trimită în continuare fraudele pe care le-au constatat în timpul acestui proces electoral!”

Iată ce a reclamat la BEC candidatul independent Ioan Virgil Stuparu după aflarea rezultatului alegerilor locale din 27 septembrie: „Subsemnatul Ioan Virgil Stuparu, candidat independent la funcţia de primar al municipiului Câmpulung şi consilier local, judeţul Argeş, (…), în baza art. 93, alin.3 din Legea nr. 115/2015 modificată şi republicată, art. 2, alin. 3 din Legea nr. 8/2020 şi HG nr. 576/22.07.2020, publicată în M.O. nr. 653/23.07.2020, formulez contestaţie prin care vă solicit renumărarea tuturor voturilor valabil exprimate, cât şi cele anulate de la toate secţiile de votare din Circumscripţia Electorală nr. 2 Câmpulung, judeţul Argeş, la funcţia de primar şi Consiliul Local, stabilirea motivelor şi condiţiilor de anulare a unor voturi după o primă centralizare la a doua, la a treia sau a patru numărătoare, în intervalul orar 23.00-04.00 şi anularea alegerilor locale desfăşurate la Circumscripţia Electorală nr. 2 Câmpulung, judeţul Argeş, deoarece am constatat următoarele:

1.Discrepanţă majoră dintre rezultatul final al voturilor exprimate atât pentru primar şi Consiliul Local cu voinţa alegătorilor, un număr foarte mare de alegători reclamând fraudarea alegerilor.

2.Au fost anulate fără temei legal buletinele unor candidaţi care nu fac parte din USR PLUS, POL, PSD, PNL, după renumărarea chiar şi de patru ori a buletinelor de vot.

3.Erori semnificative în redactarea proceselor verbale de la secţiile de votare sau modificarea vizibilă cu pixul a acestora, care influenţează direct rezultatul final, în sensul că nu au fost luate în calcul buletinele de vot valabil exprimate prin care au fost votaţi candidaţii care nu fac parte din POL, USR PLUS, PSD şi PNL sau se modifică numărul de buletine anulate. Exemplu secţia de votare nr. 104 (nr. Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfânta Marina” III) şi altele.

4.Lipsa de transparenţă legală şi obligatorie la Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 2, care nu a afişat procesele verbale cu centralizarea voturilor de la toate secţiile de votare pentru primar şi Consiliul Local, în condiţiile care există suspiciunea rezonabilă de fraudare a alegerilor datorită dispariţiei în jur de 2000 de buletine de vot în ziua alegerilor.

5.Este inexplicabilă poziţia preşedintelui BEC nr. 2, care înainte de predarea-primirea sacilor cu voturi de la secţiile de votare a solicitat în prealabil procesele-verbale de la secţiile de votare, acestea fiind făcute cu alt conţinut privind rezultatul final al voturilor.

6.Nefuncţionarea obligatorie a camerelor de vederi atunci când buletinele de vot au fost desfăcute şi s-a făcut centralizarea voturilor sau atunci când s-a procedat la numărarea voturilor de mai multe ori / refacerea proceselor-verbale după indicaţiile primite.”

Petiţia a fost adresată doamnei preşedinte a Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 2 Câmpulung, judecător Alina Hubert, luni, 28 septembrie 2020, ora 18.00, chiar după ce biroul şi-a încetat activitatea pentru care a fost înfiinţat, dar şi Biroului Electoral Judeţean şi Biroului Electoral Central. 

BEC a respins renumărarea voturilor

Pe 1 octombrie, prin Hotărârea nr. 158, Biroul Electoral Central a respins cererile de anulare a alegerilor în Circumscripţia Electorală nr. 2 Câmpulung, formulate de Florin Bivol, Marian Rădulescu şi Ioan Virgil Stuparu.

Prin cererile transmise de Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană Argeş, înregistrate la BEC pe 30 şi 29 septembrie, petenţii au solicitat renumărarea tuturor voturilor valabil exprimate, cât şi a celor anulate de la toate secţiile de votare de pe raza Circumscripţiei Electorale nr. 2 Câmpulung, la funcţia de primar şi la Consiliul Local, stabilirea motivelor şi condiţiilor de anulare a unor voturi, precum şi anularea alegerilor locale desfăşurate în Circumscripţia Electorală nr. 2 Câmpulung.

În motivarea cererilor de anulare a alegerilor, petenţii, în calitate de candidaţi la funcţiile de primar al municipiului Câmpulung şi consilier local la Consiliul Local din partea Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, Florin Bivol; din partea Partidului Pro România, Marian Rădulescu; respectiv candidatul independent, Ioan Virgil Stuparu, sesizează mai multe incidente care au avut loc în secţiile de votare de pe raza Circumscripţiei Electorale nr. 2 Câmpulung.

Totodată, petenţii reclamă erori semnificative de redactare a proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor votării încheiate de birourile electorale ale secţiilor de votare, constând în modificări cu pixul a acestora, care influenţează direct rezultatul final al scrutinului. Dar, în dovedirea cererilor, nu au fost ataşate probe.

Care a fost răspunsul BEC pentru cei trei candidaţi: „Potrivit legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Biroul Electoral Central soluţionează sesizările privitoare la frauda electorală, putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripţie electorală, în cazul în care costată, pe baza probelor administrate,  că votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripţie electorală respectivă.

De asemenea, Legea privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale şi Codul Administrativ, prevăd că „în cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscripţie electorală se poate face numai de către partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidaţii independenţi care au participat la alegeri şi numai în termen de 24 de ore de la închiderea votării, sub sancţiunea decăderii. Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.”

În concluzie, calitatea de a formula o cere de anulare a alegerilor pe motiv de fraudă electorală aparţine exclusiv competitorilor electorali expres şi limitativ menţionaţi de legiuitor, astfel încât, o cerere nu poate fi făcută de către candidaţi la funcţia de primar din partea unor asemenea competitori electorali.

Biroul Electoral Central a constatat că, în această speţă, privitor la cererile lui Florin Bivol şi Marian Rădulescu, acestea au fost formulate în mod individual de către cei doi petenţi, aceştia având calitatea de candidaţi la funcţia de primar şi consilier local la Consiliul Local din partea unor partide politice ce au participat la alegerile locale din data de 27 septembrie 2020, nefiind îndeplinită condiţia referitoare  la calitatea celui care formulează cererea.

În ceea ce-l priveşte pe Ioan Virgil Stuparu, BEC a stabilit că, potrivit dispoziţiilor legale, are sarcina de a dovedi săvârşirea unor fapte de încălcare a legii în legătură cu votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor, care, prin gravitatea, amploarea şi finalitatea urmărită prin săvârşirea lor, pot fi considerate fraude electorale şi care, în acelaşi timp, conduc la modificarea atribuirii mandatelor în circumscripţia electorală respectivă. Biroul Electoral Central a constatat că Ioan Virgil Stuparu nu a depus probe care să releve existenţa unor fraude electorale în Circumscripţia Electorală nr. 2 Câmpulung.

Prin Hotărârea nr. 158 din 1 octombrie 2020, semnată de preşedintele BEC, judecător George Bogdan Florescu, s-au respins, ca fiind formulate de o persoană lipsită de calitate, cererile exprimate de Florin Bivol şi Marian Rădulescu, înregistrate la Biroul Electoral Central cu nr. 2931/BEC/L/2020/30.09.2020 şi nr. 2937/30.09.2020, privind anularea alegerilor în Circumscripţia Electorală nr. 2 Câmpulung. L-a fel s-a întâmplat şi cu solicitarea lui Ioan Virgil Stuparu, înregistrată la BEC cu nr. 2886/BEC/L/2020/29.09.2020.

Adrian TĂNASE

 

The most visited gambling websites in The UK