Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Câteva parohii muscelene, la judecată cu primăriile, pentru proprietăţile bisericilor

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 554

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_septembrie_2519_20.jpgDupă o perioadă de acalmie în materie de procese iniţiate de preoţi musceleni, care caută să oficializeze chestiunea proprietăţilor bisericeşti pe calea instanţei, au reapărut litigiile cu acest obiect, pe rolul instanţei câmpulungene. Acţiunile declanşate la Judecătoria Municipală n-au nimic în comun cu o dispută imobiliară sau funciară, ci sunt pure formalităţi, prin care parohiile dobândesc actul de proprietate asupra unor bunuri - clădiri şi terenuri - pe care le stăpânesc dintotdeauna. Vă amintim că, în această manieră, la Câmpulung, au devenit proprietare cu acte în regulă Parohiile Fundeni, Apa Sărată şi Sfântul Gheorghe. Iar în Muscel, în ultimii trei - patru ani, după mai bine de trei decenii de administrare continuă a averii bisericilor păstorite, au adresat magistraţilor cereri, soluţionate favorabil, parohiile Ţiţeşti, Bilceşti, Coteneşti - Stoeneşti şi parohiile satelor comunei Coşeşti. Au fost inspiraţi să procedeze la fel şi alţi preoţi, din Câmpulung, Mioarele, Hârtieşti şi Albeştii de Muscel, ale căror solicitări - exceptând-o pe cea de la Măţău, care a fost rezolvată deja - vor fi ana-lizate în această toamnă.

Bisericile din Mioarele, proprie-tare după un proces împotriva autorităţilor locale   

Acţiunea reprezentantului Parohiei Măţău a fost iniţiată în primăvara anului 2019 şi s-a încheiat după aproape un an. Mai precis, preotul paroh Tudor Boambeş s-a adresat magistraţilor municipali pe 5 aprilie 2019, într-o cauză de uzucapiune. În calitate de pârât a figurat Comuna Mioarele, reprezentată de primarul Damian Ion Poştoacă. Bisericii i s-a permis să-şi dovedească pretenţiile referitoare la imobilele de care se foloseşte de zeci de ani cu doi martori şi cu o expertiză tehnică în specialitatea topografie. Demersul, care a debutat în faţa judecătorului în luna septembrie a anului trecut, s-a încheiat pe 24 februarie 2020, dată la care acţiunea reclamantei, în contradictoriu cu autorităţile locale de la Mioarele, a fost admisă. Instanţa a constatat dreptul de proprietate al Parohiei Măţău asupra imobilului compus dintr-un teren cu o suprafaţă de 1.647 de metri pătraţi, curţi-construcţii, situat în intravilanul localităţii, în satul Măţău, în punctul „Incinta Bisericii-Cimitir”, zis şi Parohia Măţău. Vecinătăţile au fost stabilite astfel de către expertul selectat: la Nord - Neacşu Ioan Tiberiu şi drumul local, la Est - tot Neacşu Ioan Tiberiu, la Sud şi Vest - drumul. 

Bisericii i se recunoaşte calitatea de proprietar şi asupra construcţiilor amplasate pe terenul descris, adică clădirea bisericii cu o suprafaţă de 140 de metri pătraţi şi camera centralei, care măsoară 15 metri pătraţi. Hotărârea judecătorească face referire şi la un imobil compus din teren şi clădirea bisericii. Terenul, tot curţi-construcţii, măsoară, în acest caz, 1.572 metri pătraţi, şi este amplasat în punctul „Măţăul de Sus”, învecinându-se, la Nord, cu domeniul public, iar la Est, Vest şi Sud, cu drumul. Odată cu pământul, Parohiei i se recunoaşte proprietatea şi asupra bisericii, cu o suprafaţă de 183 de metri pătraţi, şi a camerei centralei, de 15 metri pătraţi. Intrarea în drepturi a Parohiei Măţău asupra celor două biserici şi a pământurilor aferente a fost posibilă ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie achizitivă de peste 30 de ani.  

Preoţi din Câmpulung, Hârtieşti şi Cândeşti caută recunoaşterea proprietăţilor bisericeşti în acelaşi mod  

Cereri similare au fost depuse la Judecătoria Câmpulung şi din partea altor preoţi. Parohia Cândeşti, care are alături de ea în acest demers Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, s-a pregătit cu avocat şi ce mai este necesar pentru reuşita acţiunii, din primăvara acestui an. Cauza îndreptată împotriva Comunei Albeştii de Muscel, reprezentată prin primarul Mihai Cătălin Manta, a fost înregistrată pe 8 mai şi a avut un prim termen în faţa judecătorului. 

Pe 22 septembrie este programată prima înfăţişare într-o speţă similară, înregistrată pe 28 mai, având ca părţi, în calitate de reclamant, Parohia Lucieni, prin preotul paroh Mihai Valentin Dumitrescu, iar, ca pârâţi, Comuna Hârtieşti, reprezentată prin primarul Petre Andrei, şi Consiliul Local Hârtieşti. Autorităţile de la Hârtieşti sunt chemate într-o cauză asemănătoare, avându-l ca iniţiator pe liderul Parohiei Hârtieşti, Bucur Lucian Dumitru. Tot pe 28 mai, precum colegul de la Lucieni, parohul de la Hârtieşti a depus solicitarea la instanţa municipală, care a hotărât, la termenul din 3 septembrie, probele pentru slujitorul Bisericii: înscrisuri, un martor, interogatoriul administrat pârâţilor. Totodată, va fi efectuată o expertiză care va lămuri chestiunea terenurilor şi construcţiilor de care se serveşte parohia. Următoarea dezbatere în faţa magistra-tului este programată pe 29 octombrie, fiind acordat un răgaz suficient întocmirii raportului, care trebuie avizat de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş.

Încheiem cu cea mai proaspătă iniţiativă având ca obiect uzucapiunea, ca modalitate juridică pentru bisericile muscelene de a li se certifica proprietatea asupra locaşurilor de cult şi a pământurilor împrejmuitoare. Pe 2 iunie, Parohia Bisericii Nicuţ, reprezentată de preotul paroh Radu Tascovici, a acţionat în instanţă municipalitatea câmpulungeană, în acelaşi scop. Reclamanta şi pârâta se vor întâlni prima dată, înaintea judecătorului, pe 24 septembrie. M.B.

 

The most visited gambling websites in The UK