Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Prefectul Emanuel Soare: „Nu cred că măsuri suplimentare de carantinare ar fi eficiente în condiţiile în care nu avem focare clare!”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 322

Într-o ierarhie a localităţilor urbane din judeţ, Câmpulung este pe locul patru

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2501_26.jpgLa sediul Instituţiei Prefectului Argeş s-a desfăşurat, marţi, o nouă conferinţă de presă pe marginea pandemiei de coronavirus, care dă din ce în ce mai multe bătăi de cap autorităţilor judeţene, implicate în gestionarea acesteia. Au fost prezenţi la întâlnirea cu jurnaliştii prefectul Emanuel Soare, şeful ISU Argeş, Bogdan Olar, şi inspectorul-şef al ITM Argeş, Ion Samoilă. Chiar dacă situaţia este îngrijorătoare, marţi înregistrându-se 93 de cazuri noi de îmbolnăviri, prefectul Soare a precizat că nu se pune problema carantinării judeţului, însă îi îndeamnă pe argeşeni să fie responsabili şi să respecte regulile esenţiale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului: purtarea măştii de protecţie, distanţarea fizică şi igiena mâinilor.                   

„În continuare suntem pe un trend crescător!”

Din nefericire, în ciuda măsurilor luate de autorităţi, la nivelul judeţului Argeş, situaţia infectării populaţiei cu COVID-19 se menţine pe o pantă ascendentă, cu largul concurs al unor persoane sau instituţii care nu conştientizează cât de mare este pericolul la care sunt expuşi. „De câteva săptămâni, suntem într-o perioadă a unei extinderi comunitare accentuate a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Trecem printr-o perioadă dificilă şi, în mod special în Argeş, constatăm cu dezamăgire, uneori, că, în ciuda eforturilor care se fac de către instituţiile statului, există această atitudine că virusul nu este important, că poate nici nu există, că nu ar trebui să mai respectăm măsurile. Constatăm cu dezamăgire, aproape în fiecare zi, că există persoane, uneori chiar şi instituţii, care, fie nu înţeleg gravitatea şi periculozitatea acestui virus, fie nu fac ceea ce trebuie, nu fac suficient ceea ce trebuie, astfel încât, din păcate, în continuare, suntem pe un trend crescător, iar lucrul acesta trebuie privit cu atenţie, poate cu îngrijorare, dar este clar că trebuie să privim cu atenţie măsurile care s-au luat şi să vedem dacă este cazul să luăm măsuri noi.”, a declarat prefectul Emanuel Soare.

„Cazurile sunt răspândite în tot judeţul”

Din punct de vedere al situaţiei epidemiologice, în această săptămână, în judeţul Argeş, din cele 102 localităţi, 91 erau afectate. Dintre acestea, în 31 de localităţi există câte un singur caz, iar 30 de localităţi au înregistrate câte două cazuri. Cele mai multe persoane infectate sunt în mediul urban. Pe primul loc este Piteştiul, urmat de Mioveni, Ştefăneşti, Câmpulung, Topoloveni şi Curtea de Argeş. „Avem foarte multe localităţi în care sunt cazuri active şi, atunci, este normal să vedem creşterea numărului cazurilor noi în fiecare zi, pentru că şi statistic, în fiecare dintre aceste localităţi sau jumătate dintre ele, ar apărea un caz nou, iar atunci cifrele sunt mari. În ultima lună, avem o medie de 35-45 de cazuri noi, pe zi, în judeţul Argeş. Lucrul acesta este destul de îngrijorător, dar, într-un anumit context, lucrurile sunt normale. Avem o populaţie numeroasă în judeţul Argeş, suntem un judeţ puternic industrializat, avem foarte multe firme care îşi desfăşoară activitatea, avem foarte multe fabrici unde se lucrează intens şi avem foarte multe persoane care sunt active pe piaţa muncii şi care fac naveta pentru a ajunge la locul de muncă. În acest context, este normal să ne aşteptăm la un număr de cazuri zilnice destul de mare. În alte judeţe, cu o populaţie pe sfert sau pe jumătate din cât avem noi, sau o populaţie care lucrează sau trăieşte în mediul rural, unde nu există atâta mobilitate, nici riscurile de apariţie a acestui virus nu sunt atât de mari. Cu excepţia focarelor identificate în ultimele zile, din centrele DGASPC Argeş, cazurile sunt răspândite în tot judeţul. În acest moment, nu se impun măsuri restrictive noi, chiar dacă se discută în spaţiul public despre această posibilitate. Nu cred că măsuri suplimentare de izolare, de carantinare, ar fi eficiente în condiţiile în care nu avem focare clare, iar cazurile sunt răspândite peste tot. Sunt puţine în comunitate, dar răspândite în multe comunităţi şi atunci măsurile de acest gen nu ar putea să fie în acest moment mai eficiente decât cele care se iau în acest moment.”, a explicat prefectul.

„Nu putem controla pandemia fără colaborarea cetăţenilor”

În Argeş s-au efectuat circa 16.600 de teste pentru 10.000 de persoane, efectuate în cele trei laboratoare ale spitalelor şi în cinci centre private. Se aşteaptă ca numărul de teste să crească, dată fiind obligativitatea lor la ieşirea din ţară, şi, drept urmare, o creştere şi mai mare a numărului de cazuri pozitive. În prezent, avem o medie de 300 de teste pe zi. S-au externat, la cerere, 130 de persoane asimptomatice sau pozitive, care sunt sub supravegherea medicilor de familie şi a Poliţiei. Aceştia pot circula nestingheriţi, declară prefectul Emanuel Soare, dar li s-au recomandat izolarea, purtarea măştii şi distanţarea fizică, pentru a evita transmiterea virusului, dat fiind faptul că COVID-19 este o boală infecto-contagioasă. Prefectul susţine că este nevoie de colaborarea cetăţenilor şi a autorităţilor locale pentru gestionarea pandemiei de coronavirus. „Nu putem controla pandemia fără colaborarea cetăţenilor. Nu ne face plăcere să controlăm, să dăm amenzi. În ciuda faptului că avem nouă instituţii cu atribuţii de control în teren, în fiecare zi, constatăm că cetăţenii nu respectă regulile. Toate eforturile instituţionale sunt în zadar dacă cetăţenii nu înţeleg să poarte masca de protecţie, să păstreze distanţa, chiar şi când formează coadă undeva. Este şi responsabilitatea autorităţilor locale să vegheze la respectarea măsurilor de distanţare fizică, să asigure condiţii de igienă. Nu este posibil să nu ai săpun la toaletă, dezinfectant, să nu ai apă potabilă în spaţiile comerciale, precum pieţe sau târguri. Nu putem gestiona această pandemie dacă unele autorităţi sau unii politicieni sabotează deciziile şi măsurile impuse de Guvern. Cred că este momentul să facem echipă, nu să boicotăm ce fac alţii. Cu toţii trebuie să înţelegem că purtatul măştii, păstrarea distanţării fizice şi asigurarea igienei sunt măsuri de bază în această perioadă.”, a subliniat Emanuel Soare.

Pompierii au verificat peste 6.000 de persoane

Prezent la conferinţa de presă organizată de Instituţia Prefectului, şeful ISU Argeş, lt.col. Bogdan Olar, a prezentat un bilanţ al controalelor din ultima perioadă, vizând respectarea Legii 55/2020, privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Pompierii argeşeni au verificat peste 6.000 de persoane, aplicând 56 de amenzi, în valoare de 28.000 de lei, şi 370 de avertismente (toate pentru nepurtarea măştii de protecţie în spaţiile închise). „Sunt persoane care neagă existenţa virusului, care pun la îndoială măsurile de protecţie. Controalele noastre au avut un rol preventiv şi, în ultimă instanţă, coercitiv.”, a declarat şeful pompierilor argeşeni.

ITM Argeş, amenzi în valoare de 910.000 lei

Ultimul care a luat cuvântul la conferinţa de presă organizată de Instituţia Prefectului a fost şeful ITM Argeş, Ion Samoilă. Acesta a precizat că, în perioada 1 iunie - 13 iulie, angajaţii instituţiei pe care o conduce au efectuat 661 de controale şi au aplicat amenzi în valoare totală de 910.000 lei. Printre cei sancţionaţi s-a aflat şi administratorul unui cămin privat de bătrâni, care nu a asigurat permanenţa în centrul de îngrijiri. „Avem în vedere prevenirea, îndrumarea, dar au fost şi situaţii în care am descoperit rea voinţă sau neglijenţă şi au fost aplicate sancţiuni.”, a menţionat inspectorul - şef al ITM Argeş. Ama IVAN

The most visited gambling websites in The UK