Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Doi musceleni negociază cu proprietarii cumpărarea terenurilor de lângă Jidova

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1035

Acum trei ani, tratativele au eşuat, din cauză că deţinătorii cereau un preţ dublu faţă de cel oferit de Consiliul Judeţean

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2495_25.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2495_26.jpgRevin în actualitate planuri mai vechi ale Consiliului Judeţean: achiziţia terenurilor învecinate Castrului Roman Jidova, cu motivul declarat de a amenaja o parcare, cu căile de acces aferente. În cererea înaintată acum trei ani de directorul Muzeului Judeţean, ca administrator al ruinelor, era invocată, pe lângă lipsa posibilităţii de parcare, şi cea a unui spaţiu de agrement. Doamne fereşte, să apară şi la Jidova „agrementul” ordinar de la Mausoleul de la Mateiaş, unde găseşti ce se vinde în orice bâlci. În ciuda legii care interzice acest tip de comerţ în zona de protecţie a unui monument istoric, pe 200 de metri. Un motiv plauzibil îl constituie pericolul extinderii zonei locuibile şi, dacă ne gândim cine sunt vecinii Castrului Roman, unde pe strada Decovilului sunt numai familii de ursari, este de înţeles îngrijorarea directorului Cornel Popescu. 

Muscelenii Diana Eftene şi Emil David, în comisia care negociază cumpărarea terenului 

Aleşii judeţeni au modificat, în cadrul şedinţei ordinare, desfăşurate pe 25 iunie, o hotărâre adoptată în toamna anului 2007, referitoare la constituirea unei comisii de negociere a achiziţiei unor terenuri. Recenta normă adoptată de Consiliul Judeţean, care actualizează prevederile din 29 noiembrie 2017, impune următoarea componenţă a comisiei despre care relatăm: Marius Manole, consilier judeţean, care are rol de preşedinte, iar ca membri, aleşii cu origini muscelene Diana Eftene şi Emil David. Secretariatul tehnic este asigurat de Larisa Zamfir, şeful Serviciului Buget, Impozite, Taxe şi Venituri - Direcţia Economică; Robert Ciortan, consilier juridic - Direcţia Juridică, Administraţia Publică şi Locală; Anca Pupăză Roşu, consilier superior - Direcţia Tehnică; Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş. 

În urmă cu trei ani, consilierii judeţeni şi-au manifestat intenţia de cumpărare a unui teren cu o suprafaţă totală de 5.000 de metri pătraţi, situat în vecinătatea Castrului Roman Jidova. Planurile Consiliului Judeţean sunt de a amenaja o parcare, cu căile de acces aferente, în vecinătatea obiectivului istoric, căci turistic, deocamdată, nu este, nefiind niciodată puhoi de vizitatori la Jidova. După ce au aprobat, pe 28 septembrie 2017, demararea acestei achiziţii, Executivul a comandat un raport de evaluare unui expert în domeniu, care a stabilit preţul de piaţă al terenului. Două luni mai târziu, la finele lui noiembrie, s-a votat şi comisia de negociere. 

De atunci, structura comisiei s-a schimbat în totalitate, prin retragerea din Consiliul Judeţean a lui Gheorghe Alecsei şi Marian Clipici, în timp ce Marius Nicolaescu a avansat în funcţia de vicepreşedinte al CJ Argeş. De aceea, era nevoie de împrospătarea structurii de lucru însărcinată să ajungă la o înţelegere cu proprietarii. „Comisia primeşte raportul de evaluare a imobilului, va prezenta proprietarilor valoarea rezultată ca urmare a evaluării, negociază cu aceştia preţul de achiziţionare de către Judeţul Argeş a terenului, întocmeşte un raport cu rezultatele negocierilor şi îl prezintă ulterior spre aprobare plenului CJ Argeş.”, accentuează raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre rolul celor trei consilieri judeţeni, împreună cu cei trei reprezentanţi ai Executivului şi cu directorul Muzeului Judeţean. 

Acum trei ani, fusese desemnat printre negociatori şi Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş, ca membru al secretariatului, însă, prin proaspăta hotărâre a Consiliului Judeţean, adoptată în această lună, s-a renunţat la serviciile sale. Asta pentru că una dintre misiunile comisiei - înfiinţate pentru achiziţia a două terenuri - a fost îndeplinită. Odată cu cei 5.000 de metri pătraţi de la Jidova, aleşii de la judeţ au încuviinţat cumpărarea a 200 de metri pătraţi, în zona Cabanei Voina. Teren folosit pentru construcţia unei baze de salvare montană, ca punct de permanenţă şi de intervenţie la accidentele montane din Masivul Iezer-Păpuşa.

Discuţiile au eşuat, întrucât proprietarii cereau dublul ofertei Consiliului Judeţean

Un an mai târziu, au început tratativele. Pe 26 septembrie 2018, comisia s-a întâlnit cu proprietarii parcelelor de la Şoseaua Naţională, pentru o primă negociere a preţului de cumpărare. „În urma discuţiilor avute cu fiecare proprietar în parte, nu s-a ajuns la un numitor comun, întrucât aceştia cereau pentru terenurile în cauză dublu faţă de valoarea de piaţă stabilită pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de un evaluator autorizat.”, este concluzia dialogului eşuat. 

Mai exact, deţinătorul a 808 metri pătraţi, din totalul de 4.648 de metri pătraţi pe care vrea să-i cumpere Consiliul Judeţean, n-a acceptat sub nicio formă cele două oferte ale comisiei: 4.040 euro, preţul evaluatorului, de la care a pornit negocierea, crescut la 5.800 euro. Însă proprietarul cerea 12.120 euro, adică 15 euro/metrul pătrat. În acest caz, negociatorii au discutat, din partea vânzătorului, cu Emilia Ionela Radu şi Călin Cristinel Radu. 

În aceeaşi zi, 26 septembrie 2018, s-a tratat cu Nicolae Sas, din partea vânzătorului, posibilitatea achiziţiei unui teren de 1.615 metri pătraţi, pentru care trimişii C.J. au oferit, iniţial, preţul din raportul de evaluare: 8.075 euro. După care au plusat: 11.200 euro, însă nici aşa n-au avut succes, oferta fiind refuzată de proprietarul interesat să obţină 24.225 euro, pornind tot de la 15 euro pe metrul pătrat. 

Următoarea discuţie purtată în aceeaşi zi cu Gheorghe Deleanu şi Denis Carolina Deleanu, reprezentanţii vânzătorului unui teren tot de 808 metri pătraţi, s-a soldat cu acelaşi deznodământ. Preşedintele comisiei, Marian Clipici, şi colegii săi, Gheorghe Alecsei şi Marius Nicolaescu, n-au reuşit să-i convingă să accepte sumele oferite succesiv: 4.040 euro, respectiv 5.800 euro. 12.120 euro urmăreau să obţină deţinătorii lotului situat în punctul „Jidova”. 

Tot pe 26 septembrie 2018, oamenii Consiliului Judeţean s-au aşezat din nou la masa discuţiilor cu Cristinel Călin Radu, pentru altă suprafaţă decât cea de mai înainte, cu o suprafaţă mai mare decât prima. Proprietarul cerea 21.255 euro pentru cei 1.417 metri pătraţi de lângă Castrul Roman, din nou un preţ de două ori mai mare decât era dispus să ofere cumpărătorul: 7.085 euro, cât a stabilit evaluatorul, sumă majorată la o ofertă finală de 9.400 euro, neacceptată de partenerul de dialog.  

Eşecul de acum trei ani a determinat cumpărătorul să reia negocierile cu vecinii castrului administrat de Muzeul Judeţean, pe care le vor purta doi musceleni: Diana Eftene, de fel din Schitu Goleşti, şi Emil David, din Câmpulung. Ei nu vor trata decât pentru cumpărarea de a 2.225 de metri pătraţi, conform hotărârii luate pe 25 iunie 2020. 

Muzeul Judeţean propunea achiziţia totalului de 14.000 de metri pătraţi 

Nota de fundamentare întocmită de Serviciul Muzeografie - Compartimentul Istorie al Muzeului Judeţean, privind demararea procesului de achiziţie a parcelelor de teren situate între limita sudică a Castrului Roman Jidova şi drumul spre satul Loturi, menţiona o suprafaţă totală de 14.000 de metri pătraţi. Acesta era obiectul tranzacţiei dorite de administratorii castrului, care ţinteau să includă în proprietatea obiectivului istoric toate parcelele aflate la Sud, deţinute de proprietarii Avram (8.500 metri pătraţi), Sas şi Radu (5.000 metri pătraţi). Muzeul îşi justifica astfel solicitarea înaintată Consiliului Judeţean. 

„Potenţialul monumentului nu poate fi valorificat corespunzător ca urmare a lipsei unui loc de parcare. Cu excepţia căii de acces, şi ea foarte îngustă, cu lăţimea de circa 4 metri, restul suprafeţei obiectivului este ocupată de ruinele antice. Către Vest şi Nord, monumentul este obturat de gospodăriile din cartierul Pescăreasa, fiind aproape insesizabil din DN73. Singura zonă deschisă se află la Sud de castru, unde parcele dintre limita rezervaţiei şi drumul către satul Loturi nu sunt ocupate de construcţii moderne. Aceasta este zona care, de altfel, a fost folosită în anii precedenţi ca loc de parcare în perioada desfăşurării spectacolelor (terenurile au fost închiriate), menite să promoveze Castrul Roman Jidova, şi ca loc de desfăşurare a lor.  

La Sud de castru sunt conservate şanţurile de apărare a căror degajare prin cercetări arheologice ar oferi amplitudine fortificaţiei şi ar face-o mai atractivă turiştilor. Zona şanţurilor şi porţiunea conexă, care poate fi valorificată în interesul protecţiei şi promovării monumentului, rămase neafectate de construcţiile moderne, sunt ameninţate de extinderea ariei locuibile. Din 2014, parcela dinspre drumul către satul Loturi este pusă în vânzare. Înstrăinarea ei va bloca orice extindere a suprafeţei rezervaţiei. Mai mult decât atât, poate apărea şi situaţia nedorită ca noul proprietar, profitând de situaţia terenului, aflat la limita dintre zona construibilă şi zona de protecţie, să ridice un imobil, care ar obtura vizibilitatea monumentului şi ar schimba total peisajul. În Europa, siturile de epocă romană se numără printre cel mai bine puse în valoare monumente.”, este argumentaţia Muzeului Judeţean, care insistă asupra câtorva calităţi ale Castrului Roman Jidova: este bine conservat, cu structuri restaurate, este parte integrantă a frontierei romane, la nivel european urmărindu-se includerea castrelor în UNESCO, este sit arheologic viu, în care se desfăşoară cercetări arheologice. În plus, baza existentă - muzeu de sit şi baza arheologică - are potenţialul de a se dezvolta. 

Magda BĂNCESCU

 

The most visited gambling websites in The UK