Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

DSP Argeş n-a avizat funcţionarea laboratorului de testare COVID, fiindcă n-a primit toate hârtiile de la Alexe

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 448

Încă o dovadă de „management defectuos”, care a întârziat depistarea bolnavilor infectaţi    

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2492_4.jpgCea mai mare aşteptare de la directorul reinstalat în funcţie de Liviu Ţâroiu, de bun ce-a fost la debutul epidemiei de coronavirus, la Câmpulung, era deschiderea rapidă a laboratorului de testare a infecţiei cu COVID-19. Greul se realizase în timpul mandatului interimar, de doar trei săptămâni, al lui Andrei Aron: achiziţia aparatului PCR, identificarea şi amenajarea, în bună parte, a spaţiului în care va funcţiona Linia automată de extracţie a acizilor nucleici şi PCR în timp real, pentru teste clinice de biologie moleculară. Practic, la revenirea pe postul de manager al Spitalului Câmpulung, Nicolaie Alexe nu mai avea mare lucru de făcut. Decât să asigure încheierea lucrărilor de renovare a spaţiului şi punerea în funcţiune a laboratorului, cu aprobările de rigoare din partea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. După trei săptămâni de când Alexe a redevenit director, testarea n-a început, deşi însuşi primarul Ţâroiu era interesat să afle dacă a fost contaminat de directoarea economică Violeta Iarca. În perioada de aşteptare, preferatul primarului n-a dus lipsă de justificări pentru faptul că aparatul PCR nu era pus la treabă. Ba a fost de vină Andrei Aron, căruia îi impută întârzierea efectuării testelor la Câmpulung, ba a fost de vină statul, acordând mini-vacanţa de Rusalii, pe care au respectat-o inclusiv angajaţii DSP-ului, în loc să vină la Câmpulung, ca să inspecteze, apoi să avizeze activitatea de testare. În conferinţa de presă ţinută vineri, 12 iunie, prefectul Emanuel Soare a dezvăluit care este adevărata cauză a „şomajului tehnic” cu care a debutat laboratorul creat în Centrul de Afaceri: documentaţia incompletă înaintată de Alexe Direcţiei de Sănătate Publică, în lipsa căreia instituţia judeţeană nu putea emite avizele necesare. 

DSP n-a avizat activitatea de testare la Câmpulung, deoarece Alexe n-a trimis ce trebuie la Piteşti  

Auzindu-l pe prefect livrând opiniei publice alt motiv din categoria celor care justifică decizia de demitere a acestuia, pe durata stării de urgenţă, suntem năuciţi să aflăm că nu DSP a împiedicat activitatea de testare la Câmpulung, ci însuşi directorul Spitalului Câmpulung, cu o nouă bâlbâială. Face ce face Alexe şi continuă „managementul defectuos” ale cărui consecinţe se răsfrâng asupra pacienţilor şi cadrelor medicale, care au nevoie să fie verificate periodic, din cauza expunerii zilnice la pericolul infectării. După cum relatam în deschiderea articolului, Nicolaie Alexe nu trebuia decât să ceară voie DSP-ului să pornească acţiunea de testare şi să taie panglica, împreună cu primarul, care şi-a alinat dorul de inaugurări, retezând, pe 15 mai, banda avertizoare care oprea accesul publicului în Grădina Publică. 

Dar şi această etapă, aparent simplă, a procedurii s-a dovedit complicată pentru cel care se umfla în pene, înainte să dea iama COVID în târg, că „suntem pregătiţi, din punct de vedere al profesionalismului, să ne facem datoria până la capăt.” Până la capăt, începutul întâlnirii cu COVID s-a soldat cu indisponibilizarea unei părţi însemnate a Secţiei Medicale, pe fondul „profesionalismului” cu care şi-a pregătit şi echipat subordonaţii directorul Alexe. 

O nouă mostră de „profesionalism” care atentează la sănătatea muscelenilor şi argeşenilor aduşi la Spitalul Municipal se desprinde din afirmaţiile uluitoare ale prefectului Emanuel Soare, lansate în faţa presei, la sfârşitul săptămânii trecute. Laboratorul nu este încă funcţional, deoarece directorul n-a trimis ce trebuie la Piteşti. „Constat cu dezamăgire că, nici până la acest moment (n.r. vineri, 12 iunie), laboratorul de testare de la Câmpulung nu este funcţional. Am înţeles de la Direcţia de Sănătate Publică că, din păcate, de la Spitalul Municipal Câmpulung nu s-au trimis documentele necesare. S-a trimis o hârtie, prin care s-a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică autorizarea acestui laborator, fără să se înţeleagă că o solicitare de autorizare a laboratorului de microbiologie necesită o documentaţie care trebuie transmisă de către managementul spitalului. Ei bine, această documentaţie nu s-a transmis.”, face lumină prefectul în chestiunea trenării activităţii de testare, pentru care Alexe a arătat cu degetul ba către Andrei Aron, ba către oamenii DSP-ului, care n-ar fi făcut vizita la Câmpulung în cursul săptămânii trecute, din motiv de libere pentru bugetari. 

Liber a fost numai luni, aşadar, de marţi, până vineri, era timp berechet pentru verificarea în urma căreia se elibera avizul final. Situaţie în care n-avem cum să nu ne întrebăm ce-a tot căutat Alexe pe la DSP Argeş, unde motiva că este plecat de fiecare dată când era sunat de redactorii noştri, de vreme ce n-a aflat procedura de urmat?! Ca să bea o cafea la instituţia angajatoare a soţiei sale?!

Nădejdea stă în laboratoarele de la Mioveni şi Piteşti              

Deschiderea urgentă a laboratorului de la Câmpulung era foarte importantă pentru a creşte capacitatea de testare în Argeş, mai ales după relaxarea măsurilor de restricţie, care au avut ca efect creşterea numărului cazurilor pozitive în judeţ. Deocamdată, baza stă în laboratoarele de la Mioveni şi Piteşti, deşi cel de la Câmpulung putea să li se alăture de o săptămână şi jumătate. „Din perspectiva testelor care se efectuează, ştiţi foarte bine că, în ultima perioadă, capacitatea de testare la nivelul judeţului Argeş a crescut, pentru că s-au depus eforturi serioase pentru acreditarea laboratoarelor de microbiologie. În acest moment, avem două laboratoare funcţionale, laboratorul de la Mioveni şi laboratorul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Laboratorul de la Mioveni a intrat în Programul Naţional de Sănătate Publică, ce asigură decontarea de la bugetul Ministerului Sănătăţii a testelor  efectuate, conform metodologiei Institutului Naţional de Sănătate Publică. Laboratorul de testare de la Judeţean înţeleg că a depus documentele necesare, pentru a intra în programul naţional. Din păcate, lucrurile se întâmplă în două, maxim trei săptămâni de la depunerea documentaţiei, până la aprobarea propriu-zisă. Până atunci, toate testele care s-au făcut la Judeţean sunt finanţate din bugetul spitalului, alimentat de către Consiliul Judeţean. S-au mai făcut demersuri foarte serioase, pentru înfiinţarea unui al treilea laborator de testare la Spitalul Câmpulung.”, a precizat prefectul Soare. 

Primii clienţi ai laboratorului ar fi trebuit să fie primarul Liviu Ţâroiu, directoarea economică Violeta Iarca şi restul, până la nouă contacte ale pacientei confirmate cu COVID. Ţâroiu a aşteptat ce-a aşteptat, dar dacă Alexe i-a înşelat aşteptările, şi-a plătit testul la privat. Magda BĂNCESCU             

 

The most visited gambling websites in The UK