Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Duminică, „Festivalul Ţuicii” s-a sărbătorit pentru a XV-a oară, la Coşeşti

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 818

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Octombrie_2425_Clipboard03.jpgDuminică, 6 octombrie 2019, în comuna Coşeşti, într-un cadru natural, pe meleagurile pitoreşti ale „Văii Păcurarului”, a avut loc a XV-a ediţie a „Festivalul Ţuicii”, manifestare de tradiţie, ce are ca scop principal continuarea campaniei de promovare a ţuicii drept băutură naţională românească, promovarea produselor tradiţionale şi meşteşugurilor specifice zonei Muscelului. Totodată, a fost marcată şi împlinirea a 525 de ani de atestare documentară a comunei Coşeşti. Alături de comunitate şi autorităţile locale, a fost şi conducerea Consiliului Judeţean Argeş, reprezentată de preşedintele Dan Manu şi vicepreşedinţii Simona Brătulescu şi Ion Mînzînă. De asemenea, au participat senatori şi deputaţi de Argeş, consilieri judeţeni, primari, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene.

Prima ediţie a „Festivalului Ţuicii” a avut loc în comuna Coşeşti în data de 19 mai 2002. De atunci, sărbătoarea s-a bucurat de un real succes, atât în plan local, cât şi în plan naţional. Comuna Coşeşti este recunoscută pentru cele două meşteşuguri care s-au impus în activitatea locuitorilor de-a lungul timpului, olăritul şi dogăritul, transmise din generaţie în generaţie. Astfel, ca în fiecare an, şi ediţia de anul acesta a „Festivalului Ţuicii” a reunit la Coşeşti producători locali care şi-au prezentat ţuica, produsele de ceramică, lemn şi costumele populare specifice zonei. De asemenea, meşterii populari şi cursanţii Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Argeş, au susţinut ateliere de olărit, dogărit, fierărit, cusături şi cioplit în lemn. Toate creaţiile unice au putut fi admirate de toţi cei prezenţi la Coşeşti.

Cu prilejul organizării celei de-a XV-a ediţii a „Festivalului Ţuicii” şi cu ocazia împlinirii a 525 de ani de atestare documentară a comunei Coşeşti, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, a oferit „Trofeul Argeşului” primarului Nicolae Pană, ca reprezentant al comunităţii, pentru promovarea tradiţiilor şi produselor specifice zonei Muscelului. „Consiliul Judeţean, pe care îl reprezint astăzi, aici, împreună cu domnul primar, cu Consiliul Local, au investit în infrastructura acestei comune sume importante de bani. Am definitivat grupurile sanitare din şcoli, conducerea Primăriei, prin cofinanţare de la Consiliului Judeţean, a putut să extindă reţeaua de apa potabilă, să instaleze o centrală termică. Datoria pe care o avem faţă de satul Jupâneşti: calea de acces va fi asfaltată în curând. Cu această ocazie, vreau să mulţumesc acelor proprietari care au fost pe drumul judeţean şi care au cedat din titlul de proprietate o suprafaţă nesemnificativă, dar foarte importantă pentru finalizarea acestui proiect. În numele Consiliului Judeţean, vreau să vă înmânez dumneavoastră, prin intermediul domnului primar, cel mai preţios trofeu pe care Consiliul Judeţean Argeş îl are, „Trofeul Argeşului.””, a transmis preşedintele CJ, Dan Manu.

La rândul său, primarul Nicolae Pană i-a înmânat preşedintelui Dan Manu o plachetă de onoare pentru contribuţia adusă la susţinerea proiectelor şi la dezvoltarea comunei Coşeşti şi a judeţului Argeş, dar şi un ţoi, cu care se scoate ţuica din butoi.

Manifestarea a continuat cu festivitatea de decernare a diplomelor de fidelitate pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie. De asemenea, au fost premiaţi tinerii din localitate care, în cursul anului 2019, împlinesc vârsta de 18 ani. Din programul festivalului a făcut parte şi concursul pentru desemnarea celui mai rapid degustător de ţuică. Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susţinut de artişti consacraţi şi tineri interpreţi de muzică populară.

Consiliul Judeţean Argeş a sprijinit dezvoltarea comunei Coşeşti prin alocarea de fonduri pentru următoarele investiţii: achiziţia a trei staţii de deferizare şi demanganizare; execuţia grupului sanitar la Şcoala Petreşti; extinderea reţelei de canalizare pe strada Primăriei şi drumul local Valea Corbului; proiecte de modernizare a drumurilor comunale; execuţia reabilitării iluminatului public; construirea de grupuri sanitare la Grădiniţele cu program normal din satele Priseaca, Păcioiu şi Corbu; lucrări de regularizare şi amenajare  a gârlei în zona satului Petreşti, punctul „La Roşu”; achiziţionarea centralei termice cu combustibil solid şi accesorii necesare funcţionării acesteia la Şcoala Gimnazială „Iordache Păcescu” Leiceşti. Prin programul guvernamental PNDL II, este în implementare proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă din comuna Coşeşti”. “E.M.”

The most visited gambling websites in The UK