Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Bucătarul şef al Colegiului „Carol I”, aniversat la 99 de ani

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 547

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Iunie_2392_Clipboard08.jpgMiercuri, veteranul de război Constantin Prodan a fost sărbătorit de familie şi administraţia locală la împlinirea a 99 de ani. Costică Prodan, cum este cunoscut de toată lumea, a profesat, peste 50 de ani, ca maistru bucătar la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”.

Costică Prodan s-a născut pe 12 iunie 1920, la Topoloveni. Este cel mai mare dintre cei şase copii ai familiei şi singurul care mai este în viaţă dintre fraţi. Este veteran de război, fiind trecut în rezervă cu gradul de plutonier major. În 1948, s-a angajat ca maistru bucătar la Şcoala Normală „Carol I”, acolo unde a profesat neîntrerupt până în 1986, când s-a pensionat.

Chiar în ziua în care a împlinit 99 de ani, Costică Prodan a fost felicitat de primarul Liviu Ţâroiu, care i-a făcut cadou un tort şi o sticlă de şampanie. Aceleaşi daruri le-a primit veteranul de război şi de la conducerea Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, directorul George Radu, fost elev al şcolii, ţinând să-i adreseze urări de bine celui care a hrănit de-a lungul anilor zeci de generaţii şi care face parte din istoria Colegiului.

„Mi-au trecut, la Pedagogic, mii şi mii de copii pe la cantină. Nu pot să merg decât cu cadrul. Am muncit numai în picioare! 400 de elevi am găsit, în 1948, când m-am angajat, şi când am ieşit la pensie, am lăsat tot 400. Mulţumesc tuturor, dar şi doamnei doctor şi asistentei de la Circa Flămânda, care mă tratează foarte bine, mă îngrijesc, dar şi colectivului de medici şi asistenţi de la Spital, care mi-au acordat o atenţie deosebită. Am căzut pe scări, pe gheaţă, mi-am spart capul şi mi-a intrat o pietricică în zona pieptului. N-am luat în seamă, rana s-a făcut mare, s-a infectat, din ce în ce mi-a fost rău, am şi o prostată… Când am venit de pe front, m-am rănit la piciorul drept, iar la Câmpulung am fost tratat. După ce m-am vindecat, trebuia să plec înapoi pe front. În timpul acesta, s-a îmbolnăvit bucătarul spitalului şi m-au oprit pe mine. După pacea din 1945, m-au băgat în pâine, iar în 1948, Liceul Pedagogic a afişat pe stâlp anunţ că angajează bucătar calificat. Am brevet de maistru, nu are nimeni în Câmpulung brevet de maistru bucătar ca mine. 48 de ani am servit, am avut şi câte 500 de elevi, copiii au fost mulţumiţi. Absolvenţii, cum aţi văzut la centenarul şcolii, au fost foarte mulţumiţi, că le făceam toate meniurile. Mă sculam la trei dimineaţa, ca să fac aluat, numai cu aluat franţuzesc lucram, făceam ecleruri, care nu se găseau în cofetăriile din oraş.”, a povestit bucătarul Costică Prodan.

Primarul Liviu Ţâroiu şi directorul Colegiului „Carol I”, George Radu, i-au urat mulţi ani sănătoşi, reuşind să scoată promisiunea de la Costică Prodan că se vor revedea la anul, când acesta împlineşte 100 de ani.

De-a lungul timpului, Costică Prodan a primit numeroase diplome şi distincţii: Medalia „Crucea Comemorativă a celui De-al Doilea Război Mondial 1941-1945”, pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de la preşedintele Emil Constantinescu. În 2001, a primit „Diplomă de Onoare”, pentru merite deosebite în slujba patriei, de la Consiliul Local şi Primăria Câmpulung, distincţie semnată de primarul George Bălan. La 1 decembrie 2006, la aniversarea a 139 de ani de la înfiinţare, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” i-a oferit o „Diplomă specială”, în semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată în cei peste 50 de ani ca maistru bucătar al Şcolii Normale „Carol I”, iar la 1 decembrie 2007, primarul Călin Andrei i-a oferit, de Ziua Românei, o Diplomă de Excelenţă, pentru merite deosebite ca erou în viaţă al neamului românesc. Isabela FILIP

 

The most visited gambling websites in The UK