Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Încă un drum naţional ajuns de căruţă! Nereparat cu deceniile de administratorii săi, îl fac praf ploile şi gârla umflată

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 511

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Iunie_2392_Clipboard06.jpgSăptămâna şi drumul naţional rupt în Muscel, după ploile care au băgat în sperieţi cetăţenii prin forţa torentelor formate pe cele mai potolite pârâiaşe, care au ajuns să inunde străzi, gospodării şi culturi. Cele mai recente pagube de natură rutieră le înregistrează comuna Stoeneşti, unde Drumul Naţional 72A, care străbate localitatea, pierde teren la propriu. Cauza o constituie tot un pârâu umflat de precipitaţii, care a căpătat proporţii devastatoare, de vreme ce a ajuns să „muşte” din malul care susţine principala arteră a comunei, nereabilitată niciodată de la construcţie, în ciuda faptului că este inclusă pe ruta maşinilor de mare tonaj. Tronsonul afectat din DN 72A, care leagă Câmpulung de Târgovişte, a fost semnalizat cu  indicatoare şi borne care avertizează în privinţa pericolului şi… asta a fost tot. Urmează o perioadă de aşteptare după echipele administratorului drumului naţional, căruia, după cum îşi amintesc locuitorii, le-a luat vreo două mandate ca să vină în zonă şi să repare un pod. Cât se vor uita în zare după muncitorii care trebuie să consolideze marginea afectată - şi care sigur nu rămâne în acest stadiu dacă pământul a început s-o ia la vale - este greu de spus. Dar nu greu de anticipat. 

Zece ani este pronosticul unuia dintre cei mai fervenţi comentatori ai evenimentelor fericite şi nefericite din viaţa comunităţii, căruia îi aparţine următoarea cugetare în mediul online. „Suntem pe „drumul cel bun” spre dezastru! Aici ajungem din cauză că, în ultimii 30 de ani, nu am făcut niciun fel de investiţii, în vreun domeniu, doar ne împrumutăm ca să mâncăm la Mc Donalds! Trebuie să ne obişnuim cu drumul rupt, cel puţin zece ani. Pe Stoeneasca, podul a fost reparat în opt ani. Cine să-l repare? Vorba lui Firea: România e într-o stare de faliment nedeclarat. Dar las’ că dăm acum pensii speciale şi pentru primari, săracii. Vai mama noastră!”, este mesajul fermierului Adrian Vlad, care însoţeşte câteva fotografii de la locul dezastrului. 

Urmările naturii dezlănţuite, surprinse în acţiune de muscelenii de la Stoeneşti, care au arătat drumurile localităţii pe care curgeau râuri în adevăratul sens al cuvântului, nu s-au limitat la inundarea căilor de acces, a curţilor şi grădinilor. Şi, mai grav, la strangularea DN 72A, care riscă să se facă praf cu totul, dacă surparea avansează. După ploile de la începutul lunii, după cum au reclamat liberalii din Consiliu, în satul Piatra, pe strada fostului primar Muscalu, „canalizarea din pământ a refulat, făcând aproape impracticabil drumul, pe care locuitorii străzii respective se deplasează spre locuinţe. Se impune urgent execuţia din beton a canalizării pe strada respectivă şi, de ce nu, chiar şi asfaltarea ei pentru cele peste 10 familii care locuiesc în zonă şi în memoria fostului primar al comunei Stoeneşti, cel care a introdus reţeaua de apă în comuna noastră!”

Probleme la „înălţime”, probleme şi în vale, unde sătenii din Lunca Gârtii au stat câteva zile fără apă, din cauza umplerii cu mâl a bazinului, tot din cauza ploilor căzute din abundenţă. După eşecul de a rezolva pe cont propriu necazul ivit, s-au adresat Primăriei. „E.M.”

 

The most visited gambling websites in The UK