Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Medicul Mădălin Iordache: „Dacă vreţi să nu mai existe atenţii, nu mai daţi!”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 3009

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Martie_2372_Clipboard13.jpgFenomenul şpăgii în spitalele din România este unul de mare amploare, o stare de fapt confirmată şi de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a declarat în presa centrală că intenţionează să facă, împreună cu federaţiile din sănătate, un plan de măsuri pentru a limita obiceiul de a se oferi bani în plic în spitalele româneşti. La Câmpulung, conducerea Spitalului Municipal a luat deja măsuri pentru combaterea acestui fenomen şi îi îndeamnă pe pacienţi să nu mai ofere atenţii medicilor, în condiţiile în care salariile acestora au crescut suficient de mult încât să fie evitată şpaga.

Foarte multă lume aude că, în spitale, medicii primesc „atenţii”, dar foarte puţini reclamă acest lucru. I-am auzit pe mulţi, în frunte cu ministrul Sănătăţii, spunând că salariile triplate ale medicilor trebuie să se reflecte şi în calitatea îngrijirii pe care o primim, precum şi în eradicarea unei mult prea înrădăcinate cutume naţionale  - „plicul”. Salariile ca-n Occident s-au transformat în „salarii bune pentru România” şi, oricum, chiar concluzia ministrului Sorina Pintea a fost că nu majorările de venituri combat corupţia, ci schimbarea de mentalităţi. Însă mentalităţile nu se schimba peste noapte şi, cu atât mai greu, fără acţiuni concrete, iar corupţia din sănătate nu se rezumă doar la „atenţiile” pentru servicii, ci şi la bugete, achiziţii sau angajări. Noul purtător de cuvânt al Spitalului Municipal Câmpulung ne-a vorbit despre schimbarea mentalităţii oamenilor, fie pacient, fie cadru medical, şi îi îndeamnă pe cei care ajung în unitatea medicală să nu mai ofere atenţii, afişând mesaje în acest sens pe holurile spitalului. „Eu vă spun ce le spun şi bolnavilor: dacă vreţi să nu mai existe atenţii, nu mai daţi. Probabil că oamenii dau din ideea că aşa e bine, că, dacă nu dau, nu mi se face sau, dacă dau, o să fiu băgat mai în faţă. Nu cred că e aşa. Ar fi bine să vă gândiţi că este un gest care vă dezonorează şi pe dumneavoastră, înainte de a ne dezonora pe noi, ca medici. Măcar acum ar fi bine să înţelegeţi lucrul acesta, că, probabil, vina e şi colo, şi colo. Dacă sunt cazuri izolate, sper eu, vă puteţi adresa conducerii spitalului, şefului de secţie sau organelor competente, însă să nu uitaţi că vă puteţi incrimina şi pe dumneavoastră când abordaţi astfel de lucruri.”, e de părere medicul Mădălin Iordache. Alex BARBU

The most visited gambling websites in The UK