Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Cățelul Haiduc de la Salvamont Câmpulung, o atracție permanentă

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 1806

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2336_13-haiduc3.jpgÎn weekend-ul care tocmai s-a încheiat, la Romexpo, în Bucureşti, a avut loc ediţia cu numărul 40 a Târgului de Turism din România. În cea de-a doua zi, atracţia principală a fost Haiduc, câinele de avalanşă de la Salvamont Câmpulung. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2336_2.jpgHaiduc este antrenat pentru căutările victimelor îngropate în zăpadă din cauza avalanşelor. El este unul dintre membrii de bază ai echipei, fiind nelipsit de pe munte. L-am contactat şi noi pe stăpânul său, actual membru Salvamont Câmpulung şi muscelean, prin adopţie, cel care ne-a povestit cum a fost la Târgul de Turism şi cine este, de fapt, căţelul Haiduc. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2336_13-haiduc2.jpg„În cadrul Târgului Ministerului Turismului am avut și noi o latură. Au venit colegi din țară, au expus o parte din echipamentul folosit în salvări și am fost și eu cu Haiduc, că el face parte din același echipament. De la Câmpulung, eu am fost singurul. Haiduc a fost o atracţie! A fost admirat de foarte multă lume, la un moment dat, am început să mă joc cu el şi s-a făcut cerc în jurul nostru, lumea era foarte încântată de cum reacţionează la comenzi. A fost foarte interesant, pentru mine a fost prima participare la acest târg şi am rămas încântat.”, ne-a spus Dan Duca, conductor câine de avalanşă.

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2336_13-haiduc.jpg

În Argeş sunt doar trei câini de avalanşă pregătiţi pentru salvarea victimelor, iar ultimul, Haiduc, nici măcar stăpânul nu se gândea că va ajunge un câine atât de necesar nouă, tuturor. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2336_4.jpg„Eu îl am pe Haiduc de cinci ani şi vreo 7 luni. De la şase săptămâni l-am luat. La zăpadă l-am băgat pe la vreo doi ani, atunci când începusem şi eu activitatea cu Salvamontul ceva mai puternic, iar Adi Sănduloiu a decis să înfiinţeze şcoala de câini de avalanşă în România şi am zis: hai să fac şi eu cu câinele acesta ceva ce merită, era păcat să se piardă un câine bun. Este brevetat câine de avalanşă, nu a participat până acum la misiuni reale, ci doar la exerciţii, acolo unde s-a descurcat admirabil. Dacă vreodată va fi nevoie, îl vom lua şi la misiuni reale. Este antrenat să participe la salvări.”, a continuat Dan. 

În viaţa de zi cu zi, nu cunoaştem cu toţii cât de important este să ştim să îi ajutăm pe ceilalţi, dar, mai ales, să îi salvăm, dacă este nevoie. Faptul că în Câmpulung se găseşte un căţel, care este antrenat să salveze oameni într-un timp util, ne face să ne gândim că nu oriunde avem şansa să cunoaştem un astfel de căţel, mai ales că, la nivel naţional, sunt doar câţiva. 

„Când l-am luat pe el, nu aveam nicio idee că va ajunge câine de avalanşă. Formarea nu s-a terminat, este continuă. El trebuie menţinut în permanenţă. Are nevoie de antrenamente, de căutări. La şcoală am învăţat nişte baze, iar apoi am continuat să lucrez cu el acasă, în măsura în care mi-au permis şi timpul, şi oamenii de care aveam nevoie, deoarece nu poţi să lucrezi doar tu cu el, îţi trebuie o victimă cel puţin, pe care să o găsească Haiduc. Mai lucrez şi singur cu el.”, a mai spus salvamontistul. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2336_3.jpgEchipa de Salvamont de la Câmpulung este permanent antrenată şi permanent implicată în misiuni de salvare, ţinând cont că suntem într-o zonă montană, iar turiştii vin din toată ţara, dar şi de peste graniţe, pentru a escalada munţii noştri de poveste. Haiduc, câinele antrenat pentru avalanşă, este o necesitate, iar Salvamont Câmpulung se bucură din plin de prezenţa sa. 

„Mă simt foarte bine. În principal, datorită faptului că, plăcându-mi să citesc, am citit şi eu destule poveşti de munte, în care oamenii aveau probleme şi erau salvaţi de Salvamont... vedeam membrii Salvamontului ca un fel de zei, care colindă muntele tot timpul şi treaba lor este să salveze oameni. În momentul în care am renunţat la Bucureşti şi am venit la Câmpulung, căutând şi prieteni cu care să merg pe munte, am dat de Salvamont şi s-a brodit foarte bine cu dorinţele mele de mic copil. Am putut intra între ei, am văzut ce înseamnă Salvamontul, iar faptul că am un câine pe care am reuşit să îl integrez în echipă înseamnă şi mai mult. Este prietenul meu, pe care îl văd zi de zi, iar dacă îl pot lua cu mine, pe munte, mă mulţumeşte fantastic şi dacă poate contribui la siguranţa turiştilor sau turismului, în general, este cu atât mai bine. Este, în primul rând, un membru şi al familiei, iar apoi un membru Salvamont.”, a încheiat Dan Duca.

sursa foto: Duca Dan 

The most visited gambling websites in The UK