Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Ne-a părăsit încă o mare valoare a Câmpulungului: Aurică Smaranda

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 1086

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2334_9-aurica-smaranda.jpgSe spune că fiecare om are o misiune importantă în viaţa sa, iar dacă şi-o îndeplineşte, el va trăi veşnic, atâta timp cât este purtat în suflet, de cei dragi. Un exemplu de aşa om a fost Aurică Smaranda, care, săptămâna trecută, a trecut la cele veşnice, lăsând pentru câmpulungeni şi nu numai, un gol în suflet şi o tristeţe, pentru că marile valori ne părăsesc şi rămânem tot mai săraci din acest punct de vedere. 

Aurică Smaranda, economist - diplomat, numismat şi istoric, s-a născut la 15 septembrie 1926, în oraşul Câmpulung Muscel, strada Venus numărul 8. A fost fiu al ofiţerului Badea Smaranda, de la Regimentul 30 Infanterie Muscel, şi al Mariei Teodorescu, fiind primul din cei cinci copii ai familiei. Studiile secundare le-a urmat la Bucureşti, la Liceul Comercial "Regele Mihai I", iar cursurile universitare, la Academia de Studii Economice din Bucureşti, specializarea: Economia transporturilor navale. De-a lungul vieţii, el a ocupat funcţiile de: inspector în Ministerul Finanţelor, consultant în Comitetul de Stat al Preţurilor şi şef de serviciu „Convenţii Internaţionale şi operaţiuni valutare” în Departamentul Transporturilor navale din Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor. Alături de meseria de economist, vreme de aproape un sfert de secol, şi-a cultivat pasiunea pentru istorie şi vocaţia de numismat şi medalist. A fost secretar general al Societăţii Numismatice Române, membru fondator al Asociaţiei de Istorie Comparativă a Instituţiilor şi Dreptului din România în 1970 şi membru de onoare al Societăţii Numismatice Române din anul 2004. Autor a peste 350 de articole, studii, însemnări memorialistice, comunicări ştiinţifice, prezentate la sesiunile anuale organizate de muzeele de istorie şi arheologie din Piteşti, Câmpulung, Goleşti, Casa de Cultură „Brătianu” de la Florica şi de alte instituţii de interes major din România. 

În semn de recunoştinţă pentru implicarea sa activă în viaţa culturală şi economică, Aurică Smaranda a fost desemnat „Cetăţean de Onoare” în anul 2003, alături de alte nume mari precum scriitoarea Ileana Mălăncioiu, dramaturgul Tudor Muşatescu (p.m), istoricul Mihai Tican Rumano (p.m) şi profesorul Ioan Şerban Ţicăloiu. De asemenea, Aurică Smaranda a mai primit şi distincţiile de „Cetăţean de Onoare” al oraşului Călugăreni, judeţul Giurgiu, Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural” în 2004, „Fiu al Argeşului” în anul 2007, membru de onoare al Fundaţiei Cultural - Ştiinţifice „Mihai Viteazul” din Călugăreni. Pasionatul cercetător al istoriei medalistice, numismatice şi sigilografiei româneşti, Aurică Smaranda a fost înmormântat sâmbătă, 10 septembrie, însă pentru câmpulungenii care îi cunosc adevărata valoare, va trăi veşnic. Drum lin, iubitorule de ţară, de istorie şi de cultură! 

 

The most visited gambling websites in The UK