Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Paraschiv Simăn, sărbătorit la 100 de ani

  • Written by Isabela FILIP
  • Hits: 1797

 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2324_89-paraschiv.jpgLa mijlocul lunii iunie, muscelenii centenari, Paraschiv Simăn şi Neculae Busioc, au fost incluşi în campania aniversară a Ministerului de Interne, „O viaţă cât un Centenar”, fiind celebraţi în localităţile natale, Lereşti şi Rucăr. Atunci, prefectul Emilian Dragnea, însoţit de reprezentanţi ai instituţiilor M.A.I., s-a deplasat la cei doi supravieţuitori ai războiului, cărora le-a înmânat câte o diplomă de excelenţă, semnată de ministrul de Interne, Carmen Dan, insigna Centenarului, un tricolor, şampanie şi tort. Neculae Busioc a fost sărbătorit chiar când a împlinit 100 de ani, în luna martie, fiind declarat în acelaşi timp şi „Cetăţean de Onoare” al comunei Rucăr. În schimb, Paraschiv Simăn s-a numărat printre oamenii excepţionali ai comunei Lereşti, care au ajuns „Cetăţeni de Onoare” de Ziua Comunei, în luna mai 2018.

„Să-ţi dea Dumnezeu sănătate, să trăieşti să ne vezi şi pe noi la 100 de ani!”

Paraschiv Simăn a împlinit suta chiar vineri, 5 octombrie, zi în care a fost din nou în atenţia autorităţilor locale. Primarul, viceprimarul, dar şi mai mulţi membri ai asociaţiilor de veterani au fost prezenţi la casa lereşteanului, din Voineşti, care a venit pe lume în anul Marii Uniri. Sărbătoritul i-a primit pe invitaţi cu zâmbetul pe buze şi aceeaşi seninătate în priviri, semn că a avut o viaţă trăită în linişte. Alături de el au fost şi cele două fiice, Silvia Rusu şi Iuliana Vişoiu.

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2324_89-paraschiv-2.jpgPrimul care l-a felicitat pe musceleanul de 100 de ani a fost edilul localităţii, Marian Toader, care i-a adus din partea administraţiei o şampanie personalizată, un buchet de flori, un tort şi un plic cu o sumă de bani. „Să fiţi sănătos, sunteţi de-o seamă cu Centenarul, cu România. Am venit să vă spunem „La mulţi ani!”, să vă dăruim o sticlă de şampanie, o diplomă de recunoştinţă cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, pentru longevitate şi pentru contribuţia deosebită la viaţa socială a comunei Lereşti, datată 5 octombrie 2018. Tot Primăria, Consiliul Local şi Asociaţia Culturală Lereşti-Muscel vă oferă un plic cu bani, pentru nevoile personale. Să-ţi dea Dumnezeu sănătate, să trăieşti să ne vezi şi pe noi la 100 de ani!”, i-a transmis primarul.

A urmat un moment emoţionant, în care colonelul (r) Alexandru Ţânţarcu, preşedintele Filialei Judeţene Argeş a Veteranilor de Război, i-a pus în piept lui Paraschiv Simăm „Crucea Comemorativă” a celui de-al Doilea Război Mondial. „Din partea noastră şi generalului Dragnea (n.r. general cu patru stele Marin Badea Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război), care mi-a spus în mod special să vin la dumneavoastră, că vă cunoaşteţi de când era la Comitetul Olimpic, un buchet de flori, o diplomă de la domnul general Dragnea, cu prilejul celor 100 de ani împliniţi şi o altă diplomă, din partea Filialei Argeş. O cocardă cu cei 100 de ani şi, tot din partea Asociaţiei Veteranilor de Război, o plachetă comemorativă, dedicată celor 100 de ani ai României.”, a spus colonelul (r) Alexandru Ţânţarcu, care i-a mai oferit aniversatului un tort, o sticlă de şampanie şi un plic cu bani. Tot acesta i-a transmis: „Să vă dea Dumnezeu sănătate şi mă bucur că la 100 de ani sunteţi încă vioi. Când va fi, la anul, o să mergem împreună la Teleşti, la Costeşti, la domnul Alexandru Zamfirescu, care are 106 ani, la anul face 107, sau la Mioveni, la Constantin Năstase, care face 105 ani.”

„Eu nu sunt la sută, sunt la 98”

Printre cei prezenţi şi care a ţinut în mod special să-l felicite pe Paraschiv Simăn a fost colonelul Mihail Ghiţescu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Veteranilor de Război. „Eu nu sunt la sută, sunt la 98. Eu te felicit, văd că eşti lucid şi important e că mintea o ai întreagă. Dacă n-ai avea mintea întreagă, ar fi mai dramatic! Îţi urez „La mulţi ani!”, să-ţi dea Dumnezeu să mai apuci încă o sută.”, a fost mesajul colonelului în rezervă, fost comandor de aviaţie.

Preşedintele Subfilialei Lereşti a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Gheorghe Niţică, i-a înmânat aniversatului două diplome, una aniversară, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, şi cealaltă a Centenarului Marii Uniri, pentru organizarea şi participarea la Manifestările Comemorative, dedicate eroilor neamului din Războiul de Independenţă (1877) şi din Războiul de Reîntregire Naţională (1916-1918), în anul 100 al Patriei drepte şi sfinte - Ţara tuturor românilor, cu nădejdea nestrămutată a întregirii pentru totdeauna.

În final, primarul Marian Toader i-a adresat încă de pe acum invitaţia lui Paraschiv Simăn la „Balul Gospodarului”, programat pentru 10 noiembrie, unde este aşteptat să deschidă evenimentul cu o horă înainte, ca la precedentul, ţinut în primăvară. Tot edilul a fost cel care a desfăcut sigiliul unei sticle de şampanie, iar Paraschiv Simăn a scos dopul, în uralele celor prezenţi. În cinstea lui, s-a băut şampanie, suc şi s-a mâncat din torturile aniversare. 

The most visited gambling websites in The UK