Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

S-a găsit o cale de a suplimenta necesarul de apă la Poienarii de Muscel

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 880

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2321_povarnagii.jpgPovarnagiii care consumau apa din reţeaua publică l-au forţat pe primar să capteze un izvor pe Valea Iederii    

Cea mai importantă lucrare din acest an a Primăriei Poienarii de Muscel constă într-o captare de apă, amenajată pe Valea Iederii, într-o zonă înaltă, nelocuită, la distanţă de casele oamenilor, pentru a avea certitudinea unei surse nepoluate de resturile din gospodării. Până sus, se schimbă şi profilul drumului, dintr-unul de ţară, într-o cărăruie anevoioasă, care nici aceea nu ţinea până unde aveau nevoie lucrătorii angrenaţi în săpăturile la bazinul de sub pădure. Aşa că primarul Ion Banzea a fost nevoit s-o prelungească, făcându-şi drum, cu utilajele, într-o zonă pe cât de frumoasă, pe atât de sălbatică. Se schimbă drumul, se schimbă şi temperatura, căci, după căldura simţită în sat, aici, ţi se încreţeşte pielea de răcoarea locului în care se execută captarea menită să asigure necesarul de apă în comună. „De aceea am şi ales această zonă, pentru că unde sunt case este şi poluare. Aici nu sunt decât grădini. M-am orientat acolo sus, pentru că este locul cel mai curat. La un moment dat, valea este blocată şi nu se mai pot duce cu vitele în sus.”, ne spunea Ion Banzea despre lucrarea care a debutat într-o notă uşor amuzantă. Prin 2014, aflat în dilema insuficienţei apei în localitate, pentru povernele care consumau din reţeaua publică, riscând să-i lase pe locuitori fără principala utilitate în gospodării, primarul s-a decis să creeze o rezervă. „Am luat toate văile la „pipăit”, pe toate văile am mers pe jos, ca să găsesc un izvor undeva. Când am venit aici şi am văzut că, jos, valea este uscată, iar aici curgea apă şi curgea cu debit… Am conductă îngropată.”, a continuat acesta. La sfârşitul săptămânii trecute, gazda noastră, primarul de la Poienarii de Muscel, s-a oferit să ne arate realizarea la conturarea căreia contribuie personal, şi el, şi viceprimarul Nicolae Bălălău. Pe acesta din urmă l-am şi găsit pe „şantier”, punând osul la treabă, alături de muncitorii trimişi să cureţe bazinul.                

„Era păcat ca Valea Iederii să ne dea „bună ziua” prin comună, iar noi să n-o folosim”   

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2321_povarnagii2.jpgStadiul investiţiei este estimat de primarul Ion Banzea la 30%. „Lucrăm în continuare.”, a precizat şeful Executivului, lăsat un pic în aşteptare de firma câştigătoare a licitaţiei, nevoite să ia o pauză din lipsa fondurilor, pe care trebuie să le asigure Ministerul Dezvoltării Regionale. Ca o paranteză, captarea este susţinută financiar din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prin intermediul căruia ministerul virează executantului banii pe măsură ce încheie o etapă şi depune cererea de rambursare a cheltuielilor întreprinse. „Ieri (n.r. 20 septembrie 2018), am avut o şedinţă de Consiliu Local, în cadrul căreia am aprobat o rectificare bugetară, am primit bani şi le dăm 1,1 miliarde (n.r. lei vechi), cât am primit. Aşa se procedează: primesc banii, lucrează o serie, decontează.”, explica primarul Banzea. Valoarea proiectului acceptat la finanţare prin P.N.D.L. este în jurul a 4 miliarde de lei vechi.      

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2321_povarnagii3.jpg

Probele luate pe Valea Iederii indică o apă de calitate. „Înainte de a începe lucrarea, am făcut analiza apei şi era păcat ca Valea Iederii să ne dea „bună ziua” prin comună, iar noi să n-o folosim. Va fi o apă ca la frigider. Rece şi bună.”, spunea primarul cum i-a venit ideea valorificării acestei resurse, care funcţionează prin cădere, nefiind nevoie să investească în pompe. „Ne-am gândit că, dacă apa este gratis şi vine prin cădere liberă şi mai este şi bună, de ce să n-o captăm?” Investiţia constă într-un bazin de captare, staţie de clorinare, bazin de denisipare, plus bazinul propriu-zis, din care apa este dirijată către operaţiunea de tratare. „Apa va fi sub control, nu se va da drumul în localitate decât după ce vom avea toate avizele.”, a adăugat primarul Banzea. Cantitatea de apă provenită din această rezervă va intra în reţeaua localităţii, pentru a alimenta toate satele. „De exemplu, satul Poienari va fi alimentat de acest izvor, iar către celelalte sate va fi pompată. Vor beneficia de această treabă satele Poienari şi Valea Îndărăt. Însă noi am calculat în aşa fel încât bazinul pe care l-am proiectat acolo sus este peste bazinul central al comunei. Avem deja în comună 4,5 atmosfere din bazinul central, care este în prezent funcţional, iar cel nou este la 8,5. Este peste el cu mult, dar nu-i las decât o atmosferă peste el, să fie la 5 atmosfere, ca să poată să-l umple pe acela gratis. Să nu mai fie nevoie de pompe.”, a încheiat Ion Banzea. 

The most visited gambling websites in The UK