Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Renumitul grafician Bogdan Petry, reacţie acidă împotriva celor care au satirizat-o pe Halep Caricatură „a la Petry”, cu dedicaţie pentru Charlie Hebdo

  • Written by Alex BARBU
  • Hits: 778

b_400_250_16777215_10_images_2292_Clipboard02.jpgÎn stilul caracteristic, controversatul săptămânal francez Charlie Hebdo a publicat o caricatură scandaloasă la scurt timp după ce Simona Halep a câştigat primul Grand Slam din carieră, la Roland Garros. Imaginea a fost publicată pe contul de Facebook al lui Dan Alexe, jurnalist, realizator de filme documentare şi scriitor stabilit în Belgia şi a stârnit foarte multe reacţii şi comentarii în mediul virtual.


Publicaţia franceză de satiră Charlie Hebdo a ironizat victoria Simonei Halep la turneul de la Roland Garros, publicând sub titlul „O româncă câştigă Roland Garros-ul” o caricatură reprezentând o persoană care ridică trofeul deasupra capului şi spune „Fier vechi, fier vechi”. De fapt, totul e o aluzie directă la modul în care francezii i-au văzut şi continuă să îi vadă pe cei mai mulţi dintre români. Iar jignirile francezilor la adresa românilor din ultimii ani sunt arhicunoscute. Pentru o bună parte a francezilor, România este ţara care trimite valuri de ţigani în Franţa, iar românii sunt făcuţi „cerşetori”, „nespălaţi” şi „analfabeţi”. Pe internet au apărut foarte multe mesaje de simpatie şi încurajare pentru Simona Halep, iar graficianul şi ilustratorul Bogdan Petrry, unul dintre cei mai renumiţi caricaturişti români, fiul profesorului şi pictorului muscelean Marian Petry, a ţinut să răspundă celor de la Charlie Hebdo tot cu o caricatură acidă în care campioana din România apare în postura de învingătoare a francezilor de „neînvins”, Asterix şi Obelix. „Halep a vaincu les irredutables Gaulois. Et elle parte avec leur seau a glace en leur laissant le champagne... appellation controlee oblige.”, ceea ce în traducerea liberă ar suna cam aşa: „Halep i-a învins pe galii ireductibili. Şi pleacă cu găleata lor de gheaţă, lăsând şampania... obligată la numirea controlată.” E un joc subtil de cuvinte, cu dedicaţie pentru francezi, din care reiese că Simona Halep i-a învins pe francezii de neînvins (n.r. La Gaulle era teritoriul pe care trăiau „les gaulois” înainte de ocuparea romană). Şi a plecat cu „găleata” (cea în care se pune gheaţa şi sticla de şampanie), cu referire aici la cupa câştigată la Roland Garros, lăsând francezii fără niciun campion! Numele de şampanie este „controlat”, adică veritabil, fiind obligatoriu. În ianuarie 2015, redacţia revistei Charlie Hebdo din Paris a fost atacată de terorişti, după ce fusese ţinta unei serii de ameninţări în urma publicării unor caricaturi cu profetul Mahomed. În urma atacului au murit 12 persoane. Caricaturile revistei au devenit şi mai controversate după atentatul asupra redacţiei, iar criticii spun că aceasta este cauza pentru care tirajul publicaţiei a scăzut.

The most visited gambling websites in The UK