Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Figuraţie de doi bani! Taxa de gunoi, negociată de Consiliu cu Văsâi, este, în realitate, impusă

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 898

b_400_250_16777215_10_images_2290_taxa-de-gunoi.jpgAmânarea votului pe marginea taxei de gunoi de către Executiv, care ar fi trebuit să includă această taxă specială în hotărârea privind obligaţiile câmpulungenilor valabile de la anul, a fost pusă de opoziţia liberală pe slaba pregătire a oamenilor lui Ţâroiu. Acei oameni care invocă faptul că aleşii sunt „la mâna” Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Servsal, forul decizional în problematica gestionării gunoiului în judeţ, din care face parte şi Câmpulungul. Altfel spus, municipiul nu poate impune taxa de capul lui, ci este obligat să se alinieze tarifelor stabilite de asociaţie. Oarecum, au logică argumentele invocate de Ţâroiu şi Iarca, pentru a nu se vota acest „bir” odată cu celelalte: ca membru al unei asociaţii, te supui deciziilor asociaţiei. În acest caz, ne întrebăm ce rost a avut „figuraţia” ce a precedat introducerea taxei de gunoi la Câmpulung, la sfârşitul anului 2016, când Consiliul şi-a desemnat o comisie de negociere, care să trateze cu oamenii lui Văsâi, cât plătesc şi pentru câţi plătesc?! Căci, în noiembrie - decembrie 2016, a existat o comisie de negociere, care a intrat la discuţii cu Financiar Urban, cu un preţ de 7,50 lei vărsat pentru 26.000 de cetăţeni, şi a ieşit de la tratative cu populaţia de plătitori micşorată la 22.500 şi acelaşi tarif, 2017 fiind un an de probă. De aceea spunem că justificările şefilor administraţiei publice locale, cum că „pâinea şi cuţitul” sunt în mâinile A.D.I. Servsal, se bat cap în cap cu cronologia acţiunilor de acum un an şi jumătate, când s-a decis să nu mai plătim gunoiul la Edilul, ci la Primărie.

Taxa negociată de comisia municipiului cu firma lui Văsâi, acum, chipurile, trebuie impusă de A.D.I. Servsal  

După epuizarea discuţiilor în plen pe marginea taxelor şi impozitelor „clasice”, s-a încins un dialog aprins între liderul grupului PNL din Consiliul Local, directoarea economică Violeta Iarca şi primarul Liviu Ţâroiu. Subiectul disputei: absenţa taxei de gunoi din materialul de şedinţă, deşi, potrivit hotărârii adoptate pe 28 decembrie 2016, n-avea de ce să fie aprobată separat. Legea locală, care ne-a pus la plata contravalorii serviciului de salubritate, prevedea la articolul 2 al „Regulamentului privind încasarea taxei speciale de colectare, transport şi depozitare a gunoiului menajer” că: „Această taxă va fi stabilită anual prin hotărârea Consiliului Local.” Iar la articolul 11: „Taxa specială de colectare, transport şi depozitare a gunoiului menajer va fi actualizată anual prin hotărâre a Consiliului Local sau la propunerea operatorului, în cazul în care intervin modificări semnificative ale echilibrului contractual.” Niciun alineat al Regulamentului nu condiţionează votul Consiliului Local de hotărârea A.D.I. Servsal, ci din cuprinsul normei locale se înţelege cu claritate că este atributul Legislativului municipal să decidă cât plătim pentru gunoi.

Tariful de colectare stabilit prin hotărârea Adunării Generale a A.D.I. Servsal interesează în materia taxării persoanelor juridice „care îşi au sediul social, punctul de lucru, pe raza municipiului Câmpulung şi care beneficiază de serviciul public local de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere.” Asta pentru că societăţile comerciale plătesc acest tarif impus de asociaţie, încheind direct contracte de prestări servicii cu Financiar Urban.

În rest, pentru „persoanele fizice, proprietari ai imobilelor de natura clădirilor cu destinaţia de locuit, obligate la plata taxei de colectare, transport şi depozitare a gunoiului menajer, în funcţie de numărul de persoane care domiciliază sau au reşedinţa la adresa respectivă; deţinătorii, persoane fizice, de clădiri aflate în raza administrativ-teritorială a municipiului Câmpulung”, Consiliul Local hotărăşte.

Altceva a susţinut şefa Economicului din Primărie, Violeta Iarca, la şedinţa Consiliului Local din 30 mai 2018, atunci când a fost întrebată de ce n-a fost propusă la vot odată cu celelalte. „Acolo este un alt regim. Nivelul ei trebuie aprobat de A.G.A. (n.r. Adunarea Generală a A.D.I. Servsal)”, a justificat Iarca de ce această obligaţie - teoretic, votată anual de Consiliul Local - a fost lăsată în aşteptare. Pe adjuncta sa o completează Liviu Ţâroiu cu aceeaşi idee: „Avem un A.D.I. Servsal, care aprobă nivelul taxei de gunoi, din care facem parte. Suntem sub contract.” „Până în 2019 inclusiv.”, precizează Iarca. Altfel spus, contractul municipalităţii cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară nu i-ar lăsa pe ai noştri să umble la taxa de gunoi. Ca să înţeleagă toată lumea, primarul a mai spus-o o dată: „Suntem sub contract pentru trei ani. Taxa este aplicată cetăţenilor, conform contractului pe care îl are Primăria Câmpulung cu A.D.I. Servsal şi cu societatea Financiar Urban.”

„Le încurcaţi, îi contrazice David pe Ţâroiu şi Iarca. Ei măresc tariful de colectare pe metrul pătrat de gunoi, nu măresc taxele. Noi taxa am dat-o în afara tarifelor, am negociat-o separat. Noi am stabilit tariful în funcţie de transport şi cantitate de gunoi. Trebuia băgată în taxele de astăzi, fiind o taxă specială.” Afirmaţie perfect adevărată dacă derulăm cronologia evenimentelor până în toamna lui 2016, când, repetăm, aleşii au aprobat - cităm din Hotărârea 78 din 28 noiembrie 2016 - „constituirea unei comisii formate din trei membri ai Consiliului Local şi doi reprezentanţi ai Executivului, care să negocieze cu reprezentanţii Financiar Urban SRL nivelul taxei speciale de colectare, transport şi depozitare gunoi menajer, pentru beneficiarii Serviciului Public de Salubritate realizat, la nivelul Municipiului Câmpulung, precum şi Regulamentul privind încasarea taxei speciale de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere.” Iar cei numiţi de Consiliu în comisia cu pricina au fost Gheorghe Sârbu, Bogdan David şi Sergiu Cicu.

Contractul conţine lucruri interesante, care lipsesc din actele Consiliului 

Contractul cu A.D.I. Servsal, invocat de Iarca şi Ţâroiu, pentru a nu se atinge de obligaţia dictată de la judeţ, ar face imposibilă la Câmpulung situaţia de la comune, unde nivelul taxei a scăzut! Dar la Câmpulung, zic ai noştri, nu se poate, fiindcă suntem sub contract. „Comunele limitrofe Câmpulungului au renegociat contractul pentru taxa de gunoi. În minus. Câmpulung este singura localitate despre care aflu acum că are contract pe trei ani şi nu putem interveni asupra acestei negocieri, ca să dăm tariful înapoi. Ştim foarte bine, domnul primar, că avem probleme de încasare cu anumite persoane şi dumneavoastră aţi zis să scădem numărul de 22.500. Cum celelalte localităţi au avut pe un an şi noi avem pe trei?!”, l-a întrebat Ionel State pe primar, care îi impută liberalului că este pe lângă subiect. Asta deşi, până în acel moment, el şi Iarca au făcut dovada că sunt pe lângă hotărârile votate în noiembrie şi decembrie 2016, din iniţiativa şi la propunerea lor! Localităţile din mediul rural, susţine primarul Câmpulungului, „trec de la colectarea globală la colectarea individuală şi renegociază pe colectare individuală. Comunele au alte tarife decât oraşele.” „Corect, dar tarifele acelea mici de anul trecut le-au făcut mai mici pe 2018.”, a replicat State. „Dacă va fi cazul şi vom vedea că este posibil, vom renegocia.”, a dat-o electoral Liviu Ţâroiu. 

Renegocierea, dacă va avea loc, după cum a reieşit din discuţia şchiopătând de la finele lunii mai, se va ţine după expirarea contractului pomenit şi răs-pomenit de Iarca. „Contractul este de la 1 ianuarie 2017, până la 31 decembrie 2019. Vă dau citire din contract: „Tarifele se aprobă anual prin hotărârea Consiliului Local al municipiului Câmpulung. Toate tarifele se pot indexa anual, conform procedurilor stipulate în contractul de concesiune nr.067/15.03.2012, încheiat între A.D.I. Servsal şi Asocierea... (n.r. S.C.T.D.M. Argeş, reprezentată prin liderul ei, Financiar Urban SRL Piteşti), numai cu aprobarea A.D.I. Servsal.” Noi întâi trebuie să avem comunicarea de la A.D.I. Servsal pentru tariful care se va aproba la anul, ca să putem adopta taxa specială de gunoi.”, a făcut publică directoarea economică o clauză „omisă” din actele Consiliului. 

Iată cum iese la lumină o prevedere interesantă, care lipseşte din hotărârea şi Regulamentul Consiliului Local, documente publice, la care au acces cetăţenii. Nu şi la contractul care îi face pe ai noştri să ridice mâna cum cântă A.D.I. Servsal. Pe când eram pe punctul să dăm vina pe o nesincronizare între documente - cele aprobate de Consiliul Local şi cele semnate de Ţâroiu cu „greii” din gunoi, fără Consiliul Local -, ne lămurim că nimic nu este neintenţionat. Cu bună ştiinţă a fost eliminat rolul asociaţiei judeţene din hotărârile locale, care îi fac pe legiuitorii noştri să pară nişte caraghioşi trimiţând oameni la negocieri, când deciziile sunt luate „sus”. 

Ca să devieze atenţia de la clauza din contract care minimalizează rolul Consiliului Local, Liviu Ţâroiu a repetat informaţia cu posibilitatea reducerii taxei, deşi tot el şi Iarca ziseseră că, timp de trei ani, nu se poate interveni asupra contractului. Într-o singură privinţă, înclinăm să-i dăm dreptate primarului, care i-a acuzat pe liberali că sunt într-o mare eroare. Aşa este, sunt în eroare atunci când afirmă că Executivul Primăriei nu minte cu neruşinare, ci, pur şi simplu, este slab pregătit şi în necunoştinţă de cauză. Părerea noastră este că au minţit prin omisiune, nesupunând discuţiei Consiliului clauza din contract care arată clar cine face jocurile. Noroc cu directoarea economică, venită într-un suflet cu contractul, ca să arate tuturor ce nu s-a spus în momentul aprobării taxei de gunoi! 

The most visited gambling websites in The UK