Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Unul dintre procesele lui Tofan, mutat la Curtea de Argeş

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1255

b_400_250_16777215_10_images_2288_tofan.jpgPe rolul Judecătoriei Câmpulung figurează două dosare în care Vasile Tofan şi firma Global Eco Center SRL sunt judecaţi pentru infracţiuni la legi speciale, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase (art. 63, alin. 1, lit. B, din legea 211/2011), dar şi pentru alte infracţiuni la legi speciale (art. 98, alin. 5, lit. B, din OUG nr. 195/2005 - protecţia mediului).

În cel mai vechi dosar, înregistrat la Judecătoria Câmpulung pe 24 iunie 2016, Parchetul Câmpulung s-a autosesizat din oficiu, rechizitoriul întocmit de procuror a fost admis de instanţă, dispunându-se începerea judecăţii lui Tofan Vasile şi a Global Eco Center SRL pentru săvârşirea infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, prevăzută la art. 98, alin. 5, lit. b, din OUG nr. 195/2005, modificată şi completată. Decizia magistratului Completului 6 Penal a venit după ce a respins, ca nefondate, cererile inculpaţilor de constatare a necompetenţei teritoriale, incorecta sesizare a instanţei, a nelegalităţii administrării probelor din cursul urmăririi penale, a efectuării actelor de către organele de urmărire penală şi de restituire a cauzei pentru completarea cercetării/urmăririi penale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Vasile Tofan şi Global Eco Center, prin reprezentantul Gheorghe Homoranu, au contestat decizia Judecătoriei Câmpulung, iar, după mai multe amânări, Tribunalul Argeş le-a respins contestaţiile, ca nefondate. Judecata continuă la Câmpulung. La termenul din 29 martie, cauza a fost amânată pentru lipsa martorilor Corina Elena Sorlescu, Ioan Cucoş, Spiridon Măriuţă, Marius Iacob, iar la următoarea, din 26 aprilie, instanţa a aplicat altor martori, citaţi, Marius Iacob şi Ion Verzea, amendă judiciară în cuantum de câte 500 de lei. Cu această ocazie, au mai fost trecute pe lista de audieri şi alte persoane, care să depună mărturie: Silviu Gabriel Pîrşan, Vasilică Hoştiuc, Firel Radu, Adrian Perja, Florin Adrian Sandu, Petrică Tîmpău şi Tudorel Benchea, în acelaşi timp, judecătorul respingând cererea apărătorului inculpaţilor de audiere a expertului Dorina Roşca şi efectuarea unei noi expertize după audierea martorilor. Cauza a fost amânată pentru data de 26 iunie 2018.

În al doilea dosar, înregistrat pe 12 iulie 2017, în care parte vătămată s-a constituit Ministerul Mediului - Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului - Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, cauza a fost scoasă de pe rolul Judecătoriei Câmpulung şi înaintată, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Curtea de Argeş. Această instanţă a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, strânse în rechizitoriul nr. 574/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, şi a dispus începerea judecării cauzei privind pe inculpaţii Vasile Tofan şi Global Eco Center SRL (prin reprezentantul legal, administrator judiciar SCP Casa de Insolvenţă Homoranu SPRL). La termenul din 20 martie 2018, în Camera Preliminară, magistratul de caz a solicitat părţii vătămate, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, să indice întinderea pretenţiilor civile, viitoarea înfăţişare fiind programată pentru data de 19 iunie 2018, după ce a fost amânată din  8 mai 2018, pentru lipsa dosarului de fond, care trebuie restituit de către Tribunalul Argeş. 

 

În februarie 2017, amendă de 40.000 lei

În ultimul an, depozitul de deşeuri de pe fosta platformă ARO a fost controlat de mai multe ori de către comisarii Gărzii de Mediu, de fiecare dată impunându-se măsuri cu termene clare de îndeplinit. Una dintre aceste verificări întreprinse de lucrătorii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul General, împreună cu colegii lor din teritoriu, de la Comisariatul Judeţean Argeş, s-a produs pe 24 februarie 2017. La acea dată, i s-a impus patronului de la Global Eco Center să evacueze, prin intermediul unor operatori economici autorizaţi din punct de vedere al protecţiei mediului, deşeurile stocate în incinta proprietarului Landmark Management. Moldoveanul Vasile Tofan avea un răgaz de două luni, din 24 februarie, până pe 24 aprilie 2017, să degajeze hala de otrăvuri. La cinci zile de la control, deţinătorul depozitului toxic era obligat să se prezinte la sediul central al Gărzii de Mediu cu documente justificative referitoare la cantităţile de deşeuri, stocate pe tipuri şi categorii, inclusiv la operatorii economici de la care au fost preluate. Vizita trebuia întreprinsă de Tofan până la 1 martie 2017. Dar mai înainte de a lua drumul Capitalei, până pe 28 februarie 2017, era obligat să sigileze accesul în cele două amplasamente pe care avea depozitate reziduuri. Potrivit informării pe care viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a pus-o la dispoziţia deputatului liberal de Argeş Dănuţ Bica, în februarie, anul trecut, firmei moldoveanului i s-a aplicat o sancţiune contravenţională de 40.000 de lei, pentru nerespectarea următoarei prevederi din Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor: „Producătorii/deţinătorii de deşeuri periculoase, precum şi operatorii economici autorizaţi din punctul de vedere al protecţiei mediului să desfăşoare activităţi de colectare, transport, stocare, tratare sau valorificare a deşeurilor periculoase sunt obligaţi să colecteze, să transporte şi să stocheze separat diferitele categorii de deşeuri periculoase, în funcţie de proprietăţile fizico-chimice, de compatibilităţi şi de natura substanţelor de stingere care pot fi utilizate pentru fiecare categorie de deşeuri în caz de incendiu, astfel încât să se poată asigura un grad ridicat de protecţie a mediului şi a sănătăţii populaţiei (…), incluzând asigurarea trasabilităţii de la locul de generare la destinaţia finală (…).”

În mai, amendă de 100.000 lei

Câteva luni mai târziu, pe 18 mai 2017, echipa comună a Gărzii de Mediu Naţionale şi Judeţene a inspectat din nou depozitul lui Tofan, ca să verifice stadiul îndeplinirii obligaţiilor impuse în februarie. În ceea ce priveşte golirea halei de deşeuri, niciun recipient nu a fost clintit de la locul său. În mai, locul arăta la fel cum l-au găsit în februarie. În concluzie, cea mai importantă măsură n-a fost realizată. Nici cea privind securizarea intrărilor în cele două hale în care se găsesc deşeurile. Totuşi, ieşeanul a trimis, pe 27 februarie 2017, printr-o adresă, situaţia scriptică a stocurilor aflate în curtea companiei bucureştene. 

Aşa stând lucrurile, oamenii Gărzii de Mediu au dispus noi cerinţe de îndeplinit. În primul rând, reprezentanţii sau împuterniciţii firmei Global Eco Center trebuiau să asigure o prezenţă permanentă, în vederea expedierii deşeurilor către generatorii lor. Termenul începea să curgă din 25 mai 2017 şi nu avea o limită, scopul fiind să scape proprietatea Landmark Management de resturile afacerii periculoase, lăsate de Tofan la plecare. Din nou i s-a cerut afaceristului ca, până la data de 22 mai 2017, să asigure securitatea spaţiului, evitându-se şi accesul persoanelor neautorizate în incintă, prin sigilarea căilor de acces către zonele ocupate de deşeuri.

Şi de această dată descinderea celor de la Mediu s-a lăsat cu o sancţiune de 100.000 de lei, pentru nerespectarea unui articol din Ordonanţa de Urgenţă nr.195/2005 privind protecţia mediului, care spune aşa: „Protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice și juridice, în care scop: (…) realizează, în totalitate şi la termen, măsurile impuse prin actele de constatare încheiate de persoanele împuternicite cu activităţi de verificare, inspecţie şi control.”

Cantitatea de deşeuri a scăzut sub 2.000 de tone

Relaţia tensionată dintre Mediu şi Global Eco Center a continuat şi la nivel de corespondenţă. Pe 20 iulie 2017, Comisariatul Judeţean Argeş al Gărzii de Mediu a primit din partea operatorului ieşean, cu punct de lucru la Câmpulung, o informare privind cantitatea de substanţe stocate pe fosta platformă ARO. „Din situaţia prezentată reiese că, la 30 iunie 2017, pe amplasament se găsesc 2.156,54 tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase.”, precizează răspunsul ministrului. Următoarea informare transmisă Mediului, datată 10 august 2017, anunţă reducerea stocurilor la 2.021,35 tone. Pe 4 decembrie 2017, „în urma evacuărilor de deşeuri periculoase şi nepericuloase în cantitate de 38,394 tone, conform documentelor de expediţie, pe amplasamentul punctului de lucru se mai afla cantitatea de 1.982,956 tone.”

La sfârşitul anului trecut, 1.728 de tone mai erau în curtea ARO

La următorul control, întreprins pe 18 ianuarie 2018, concluziile Mediului au fost că celse două măsuri impuse în primăvara lui 2017 „sunt respectate şi realizate. Astfel, evacuarea deşeurilor realizată în perioada mai - decembrie 2017 s-a făcut în prezenţa delegatului permanent al Global Eco Center, Dogioiu Răzvan. Referitor la asigurarea securităţii spaţiului, respectiv sigilarea căilor de acces în cele două spaţii unde sunt stocate deşeurile, aceasta a fost realizată, în prezent, uşile de acces fiind securizate şi închise cu lacăte.”, consemnează comunicarea ministrului Mediului. Cu titlu de cerinţă permanentă, reprezentanţilor operatorului din Iaşi li s-a pus în vedere să asigure securitatea spaţiilor de depozitare a deşeurilor, ca să nu pătrundă în incintă o persoană neautorizată. Tot Global Eco Center era răspunzătoare de refacerea împrejmuirii spaţiului de depozitare a deşeurilor prin repararea plaselor de sârmă şi acoperirea cu material izolant, pentru protecţia împotriva intemperiilor a zonelor care puteau fi afectate (folie de plastic, prelată, etc.). Reparaţiile aveau ca dată limită 15 februarie 2018. 

Potrivit celor comunicate de Global Eco Center autorităţilor de mediu, la 31 decembrie 2017, în depozit mai erau 1.728,06 tone de deşeuri. „Faţă de starea existentă, reprezentantul legal al Global Eco Center SRL Iaşi a afirmat că situaţia se prezintă astfel, deoarece firma nu are şi nu a găsit până în prezent resurse financiare pentru evacuarea deşeurilor periculoase de pe amplasament.”, redăm din răspunsul Graţielei Gavrilescu. 

Colecţia de amenzi încasate la Câmpulung

În decursul anilor în care a funcţionat la Câmpulung, firma lui Vasile Tofan s-a umplut de amenzi, pentru maniera îndoielnică, periculoasă chiar, în care şi-a derulat afacerea cu otrăvuri. Iată cum se prezintă colecţia de sancţiuni încasate de Global Eco Center: 

*100.000 de lei, amendă contravenţională aplicată pe 22 aprilie 2013. Tofan a contestat procesul-verbal, dar plângerea i-a fost respinsă prin sentinţa civilă din 25 noiembrie 2013, rămasă definitivă prin decizia din 7 mai 2014; 

*100.000 de lei, amendă contravenţională aplicată pe 8 septembrie 2014. Din nou, moldoveanul a contestat procesul-verbal, dar plângerea i-a fost respinsă prin sentinţa civilă din 20 ianuarie 2015, rămasă definitivă prin decizia din 14 octombrie 2015;

*100.000 de lei, amendă contravenţională aplicată pe 30 august 2016. Firma a contestat procesul-verbal, dar plângerea i-a fost respinsă prin sentinţa civilă din 26 ianuarie 2017. Hotărârea nu este definitivă; 

*40.000 de lei, amendă contravenţională aplicată pe 27 februarie 2017. Procesul-verbal a fost contestat;

*100.000 de lei, amendă contravenţională aplicată pe 19 mai 2017. Procesul-verbal a fost contestat.

 

În plus, împotriva lui Tofan şi a firmei sale există două sesizări penale, din 16 septembrie 2014, respectiv 20 mai 2015, care au condus la deschiderea a două dosare penale, cel din 2015 fiind conexat la cel din 2014, aflat în curs de cercetare, susţine ministrul Graţiela Gavrilescu. Sesizările au fost înaintate pentru încălcarea prevederii din Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, care spune: „Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 5 ani următoarele fapte: (…) comercializarea, abandonarea şi/sau neasigurarea încărcăturii deşeurilor pe durata şi pe parcursul tranzitării teritoriului României.”

The most visited gambling websites in The UK