Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

95 de ani de la înfiinţarea armei Apărare CBRN, sărbătoriţi la Câmpulung

  • Written by Alex BARBU
  • Hits: 1135

b_400_250_16777215_10_images_2283_cbrn.jpgBaza de Instruire pentru Apărare CBRN Câmpulung a găzduit marţi, 15 mai, începând cu ora 10.00, o ceremonie militară, cu prilejul sărbătoririi a 95 de ani de la înfiinţarea armei Apărare Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) în Armata României. Cu acest prilej, după momentul festiv, au fost prezentate expoziţii de tehnică militară, fiind organizată şi „Ziua porţilor deschise”. La activităţi au participat, alături de personalul unităţii, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor publice locale, precum şi cadre militare în rezervă şi în retragere şi elevi ai instituţiilor de învăţământ din municipiu.

b_400_250_16777215_10_images_2283_cbrn2.jpgPrin Decizia Ministerială nr. 297 din 8 mai 1923 a luat fiinţă, începând cu data de 15 mai 1923, în cadrul Ministerului de Război al României, un Comitet Consultativ pentru Chestiunile Tehnice Privitoare la Războiul Chimic, subordonat Direcţiei a XI-a Tehnice Superioare a Armatei, în scopul pregătirii armatei pe linia apărării contra gazelor. Aşa a apărut prima structură de Apărare CBRN în Armata României, iar ziua de 15 mai 1923 reprezintă o dată de referinţă şi un simbol pentru specialiştii CBRN din Armata României. Începând cu această zi, se poate aprecia că s-au pus bazele unei instruiri eficiente şi de calitate, în special în domeniul sprijinului de luptă şi al protecţiei forţei, iar personalul care a activat în această nobilă armă, generaţii de-a rândul, a contribuit la construirea drumului anevoios, dar plin de speranţe, al performanţei specifice în domeniul armei Apărare NBRC.

b_400_250_16777215_10_images_2283_cbrn3.jpgMomentul aniversar a fost marcat şi la Baza de Instruire pentru Apărare CBRN Câmpulung printr-o ceremonie militară şi religioasă. Au fost alături de comandantul unităţii, lt. col. Ovidiu Stănescu, şeful Secţiei Coordonare şi Supraveghere CBRN în Centrul Naţional Militar de Comandă NUCLEU, col. Constantin Boutiuc, locţiitorul comandantului Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, col. Constantin Daniel, comandantul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, col. dr. ing. Gabriel Epure, comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu”, col. Alexandru Puiu, viceprimarul Mărgărin Blidaru, comandantul Detaşamentului de Jandarmi, cpt. Liviu Radu, adjunctul şefului Poliţiei Câmpulung, comisar Marius Şendroiu, reprezentanţi ai administraţiei locale, foştii comandanţi ai unităţii, cadre militare active, în rezervă şi în retragere. „Sărbătorirea a 95 de ani de existenţă a structurilor de Apărare CBRN în Armata României oferă, între altele, prilejul rememorării trecutului, al aducerii în prezent a amintirilor despre faptele nobile din istoria armei, despre oameni care au trudit cu mintea şi inima la configurarea arhitecturii şi înălţarea edificiului Apărării NBC. Aceste sentimente legitime de mândrie faţă de jertfa şi truda înaintaşilor obligă la continuarea aspiraţiilor acestora, prin găsirea de soluţii optime problemelor prezentului şi preocupări asidue pentru un răspuns adecvat provocărilor viitorului.”, a precizat, printre altele, în alocuţiunea sa, lt.col Ovidiu Stănescu.

b_400_250_16777215_10_images_2283_cbrn4.jpgCu prilejul acestei aniversări, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru profesionalismul şi devotamentul cu care au slujit această armă, comandantul Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel” a înmânat câte o plachetă şi o diplomă aniversară foştilor comandanţi ai unităţii, col. (r) Nicolae Noaghe Munteanu, general de brigadă (r) Nicolae Popescu, col. (r) Tudorel Radu şi col. (r) Ilie Bălan.

b_400_250_16777215_10_images_2283_cbrn7.jpgAu mai primit distincţii preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Costin D. Neniţescu”, generalul de brigadă (în retragere) ing. Cristian Gheorghiu, dar şi membrii echipei Invictus, veterani ai Armatei României, care vor participa în acest an la Jocurile Paralimpice de la Sydney: plutonier adjutant Valerică Slăniceanu, plutonier adjutant Irinel Matei şi plutonier major Ionuţ Butoi. În timpul ceremonialului, unui cursant i s-a făcut rău şi a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind condus de câţiva colegi la infirmeria unităţii.

The most visited gambling websites in The UK